Диабет тип 1 – същност, симптоми и лечение

лечение на захарен диабет, диабет тип 1, натрий, диабетна полиневропатия, диабет, захарен диабет, кръвоносни съдове

Прочетена: 120 пъти

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

[wpcode id=”8881″]

Диабет тип 1 е състояние, което се характеризира с високи нива на кръвна захар, дължащи се на неспособността на организма да произвежда инсулин – жизненоважен хормон. В Обединеното кралство тази форма на диабет е по-рядко срещана, като засяга по-малко от един на всеки 10 души с диабет. За съжаление не е известен метод за предотвратяване на развитието на диабет тип 1, а точните му причини за развитие засега остават загадка.

При все че се диагностицира основно в ранна детска възраст, диабет тип 1 може да се появи на всяка възраст. Пациентите с фамилна анамнеза за това заболяване, като например родител, брат или сестра или друг по-далечен роднина, са изправени пред по-завишен риск от развитие.

Контрол на заболяването диабет тип 1

Основното лечение на диабет тип 1 е екзогенното – външно, приложение на инсулин. Животът на пациентите с това заболяване зависи от редовното приложение на инсулин под формата на инжекции или инсулинова помпа. Редовното проследяване и контрол на нивата на кръвна захар са от решаващо значение за намаляване на риска от потенциални краткосрочни или дългосрочни увреждания на здравето, по-известни като усложнения на диабет.Диабетна нефропатия, захарен диабет, диабет тип 1

Клинична картина и симптоми на диабет тип 1

Разпознаване на симптомите е от първостепенно значение. Най-често срещаните признаци:

  1. Често уриниране, особено през нощта;
  2. Неутолима жажда;
  3. Умора: Постоянна липса на енергия;
  4. Неконтролирана загуба на телесно тегло: Редукция на телесното тегло, без провеждането на специална диета;
  5. Генитален сърбеж;
  6. Бавно зарастващи рани;
  7. Замъглено зрение

Опасностите от недиагностициран диабет тип 1

Невъзможността за своевременно диагностициране на диабет тип 1 може да доведе до тежко и бързо заболяване. То може да предизвика животозастрашаващо състояние, наречено диабетна кетоацидоза – ДКА, което допълнително показва колко е важно заболяването да бъде диагностицирано своевременно и да се стартира адекватно контролиращо кръвната захар лечение.

Симптоми при възрастни и млади хора

инсулинова резистентност, диабет, кръвна захар, висока кръвна захар, добавки и витамини, добавки, витамини, добавки срещу висока кръвна захар, витамини срещу висока кръвна захар, диабетна полиневропатия, диабет, кръвна захар, диабет тип 1
Глюкомер за редовно проследяване на нивата на глюкоза в кръвта у дома.

При все че повечето пациенти с диабет тип 1 биват диагностицирани в ранна детска или юношеска възраст, симптомите остават сходни независимо от възрастта. Важно е да се отбележи, че възрастните може да не разпознават тези симптоми толкова бързо, колкото децата, което води до потенциално забавяне в поставянето на диагноза и определяне на правилен терапевтичен план.

Разпознаване на симптомите при млади хора и деца

Симптомите на диабет тип 1 са последователни в различните възрастови групи, но има определени промени, които могат да сигнализират за проблем при вашето дете:

  • Често ходене до тоалетна: Вашето бебе може да има по-напоени пелени и памперси или дете, което преди е имало добър контрол през нощта, може да започне да се напикава.
  • Жажда: Вашето дете може да иска по-често напитки, да пие бързо или просто да консумира повече течности.
  • Умора: Учителите на деца може да съобщят, че детето ви има проблем да запазия концентрацията си и да бъда по-летаргично в училище, или пък бебето ви може да спи по-дълго или по-често.
  • Необяснима загуба на телесно тегло.

Кога обикновено се развива диабет тип 1?

Диабет тип 1 може да се прояви на всяка възраст, но преобладаващо се среща при деца или млади хора.

Може ли диабет тип 1 да се развие внезапно?

Симптомите на диабет тип 1 често се появяват бързо, обикновено в рамките на няколко дни или седмици, особено при деца. Затова е изключително важно да се потърси лекарска помощ и консултация със специалист по ендокринология или с вашия личен лекар, ако забележите някои от вече описаните симптоми и признаци.

Причините за развитие на диабет тип 1

Естествено е да се зададете въпроса дали вашите действия може да са предизвикали развитието на диабет тип 1 или този на детето. Отговорът е, че няма нищо, което бихте могли да направите, за да го предотвратите. Точната причина за диабет тип 1 остава неизвестна.

Натрий, Диабетна нефропатия- диабет и кръвна захар, инсулинова резистентност, захарен диабет
Захар и глюкомер за измерване на нивата на кръвна захар.

че фамилната анамнеза на заболяването може да подскаже за повишен риск поради наличието на определени гени, свързани с диабет тип 1, генетичният материал сам по себе си не причинява развитието на заболяването. Учените смятат, че фактори на околната среда могат да играят роля в отключването на диабет тип 1. Продължаващите научни проучвания и изследвания имат за цел точно това – да разкрият повече за етиологията на диабет тип 1.

Автоимунна реакция при диабет тип 1

При диабет тип 1 имунната система погрешно атакува произвеждащите инсулин бета-клетки в панкреаса, което води до неспособност за производство на описания хормон. Този процес обикновено протича в продължение на няколко години. Нарича се автоимунно състояние или автоимунен процес, тъй като имунната система на организма ви действа срещу нормалната физиологична дейност на тъканите и органите ви.

Изключване на редки типове диабет

За пациенти под 25-годишна възраст с диагноза диабет тип 1 или диабет тип 2 и фамилна анамнеза за заболяването, с вашия лекуващ лекар може да се обсъди генетично изследване, за да се изключи така наречения диабет на зрялата възраст – MODY. Този вид диабет е рядка форма на моногенен диабет с различни причини и изисква различно лечение.

Какви са съвременните възможности за лечение на диабет тип 1?

Контролиращото лечение на диабет тип 1 включва различни методи и стратегии:

Инсулин

Инсулинът е основното средство за лечение на диабет тип 1, тъй като тялото ви не може да произвежда инсулин самостоятелно, а вие се нуждаете от ежедневни дози на инсулин, които в случая може да бъдат поставяни под формата на редовни инжекционни апликации или чрез инсулинова помпа – малко устройство, прикрепено към кожата ви, което освобождава инсулин при определени тригери или през определен интервал от време.

Поддържането на здравословен и активен начин на живот има положително въздействие върху организма ви, което от друга страна помага за превенцията от развитие на инсулинова резистентност, която може драстично да влоши вече развилия се диабет тип 1.

Контрол при приема на въглехидрати

“Броенето” на въглехидрати е техника за контрол над нивата на кръвна захар чрез съобразяване на дозата инсулин с количеството консумирани въглехидрати. В 21 век този процес може да бъде опростен драстично, като използвате различни приложения за вашия смартфон за проследяване нивата на въглехидрати, нива на кръвна захар, доза на инсулин за приложение и други. Вашият лекуващ ендокринолог може да ви представи адекватна опция за ефективен мониторинг у дома.

Контрол над кръвната захар – глюкомер

Мониторинг на нивата на кръвна захар е от решаващо значение за пациентите с диабет тип 1. За целта може да се използва апаратче за измерване на кръвна захар – глюкомер.

Други начини за ефективен контрол

  • Поддържане на физическа активност;
  • Поддържане на здравословно телесно тегло;
  • Посещаване на курсове за обучение по диабет, за да получите ценни познания и информация за контрол над състоянието;
  • Спазване на препоръчаните контролни прегледи за проследяване на прогреса на заболяването;

Други медикаменти за лечение на диабет тип 1

Въпреки че инсулинът е основното средство за поддържане на контрол върху заболяването, на някои пациенти може да бъде изписан и метформин. Този препарат често може да се срещне в рецептурните книжки на хора с диабет тип 2, но при диабет тип 1 има ефект върху предпазването от развитие на инсулинова резистентност.

Инсулинова резистентност, накратко, представлява невъзможността на клетките да усвоят циркулиращия инсулин в кръвта, съответното кръвната захар остава да циркулира в системното кръвообращение, което води до състояние на хипергликемия.

Пациентите е важно да поддържат много стриктен хранителен режим и да извършват редовни физически упражнения, защото комбинацията от диабет тип 1 – невъзможност за производство на инсулин от бета-клетките на панкреаса, и инсулинова резистентност – невъзможност на клетките в организма да използват инсулина, който в случая е въведен външно с апликатор, по предназначение, е много трудна за овладяване и води до много рискове за живота и здраве на човек в бъдещ момент.

Има ли категорично лечение на диабет тип 1?

Понастоящем няма категорично и дефинитивно лечение за диабет тип 1. Понастоящем се провеждат множество задълбочени клинични проучвания, при които се изследват различен по вид имунотерапии, целящи “забавяне” или “предотвратяване”  развитието на диабет тип 1 чрез така нареченото “препрограмиране на имунната система”.

Може да изгледате и видеото ми за диабет в Youtube канала – Online Medicine с д-р Цанко Стефанов. Моля, абонирайте се за канала.


Още теми от раздела ни по ендокринология тук:

  1. Заболявания на щитовидната жлеза – симптоми и лечение
  2. Захарен диабет – 3 основни вида, симптоми, диагностика и лечение
  3. Средиземноморска диета VS Диабет и висока захар
  4. Хипотиреоидизъм – диагностика и 5 вида лечение
  5. Инсулинова резистентност – #1 всичко необходимо

Автор: д-р Цанко Стефанов

Consent Preferences