Едно питие на ден държи кардиолога далеч от мен

алкохолик, алкохолно питие, питие, алкохол, стрес, мозък

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Ново проучване наскоро беше публикувано в списание Journal of the American College of Cardiology. То разкри, че леката до умерена консумация на алкохолно питие може да доведе до дългосрочно намаляване на стресовата активност на мозъка. А това в крайна сметка редуцира риска от сърдечни заболявания.

Изследователите открили, че едно питие на ден за жени и едно до две питиета на ден за мъже, намаляват сигналите за стрес в мозъка.

Едно питие на ден – по-малко стрес за мозъка

Учените са разгледали данни от над 50 000 души, записани в изследователската програма Mass General Brigham Biobank. Изследователите се опитали да разберат как и защо предишните проучвания сочат към по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания при леките до умерени пиячи.

Учените избрали подгрупа от 754 души, които преди това били подложени на образна диагностика на мозъка, за да се определят ефектите от консумацията на алкохол върху активността на нервната мрежа, свързана със стреса.

алкохолно питие, питие, алкохол, стрес, мозъкКардиологът Ахмед Тавакол, водещ автор на проучването от Масачузетската обща болница обяви:

„Открихме, че мозъчните промени при леките до умерени пиячи обясняват значителна част от защитните сърдечни ефекти.“

Изследванията на тези, които пият леко до умерено, показват намалено сигнализиране за стрес в амигдалата, частта от мозъка, свързана с реакцията на стрес. И то в сравнение с хората, които пият малко или напълно се въздържат от употреба на алкохол.

„Когато амигдалата е твърде будна и бдителна, симпатиковата нервна система се засилва. Това повишава кръвното налягане и увеличава сърдечната честота и предизвиква освобождаването на възпалителни клетки“, каза Тавакол.

Изследователите също така установили, че хората с анамнеза за тревожност имат почти двойно по-голям сърдечно-защитен ефект при леко до умерено пиене.

Кардиолозите обаче предупреждават, че опасностите, свързани с консумацията на алкохол, не могат да бъдат пренебрегнати. Проучването установило също така, че пиенето увеличава риска от рак. А по-честата и редовна употреба на спиртни напитки, примерно повече от 14 питиета на седмица, могат да доведат до повишен риск от сърдечни удари, както и до спад в цялостната мозъчна активност.


Може да прочетете още за:

  1. Рефлекси – как нашите мозъци възприемат движещи се обекти?
  2. Мъжете със слаб сексуален живот имат проблеми с паметта
  3. Ново проучване за забавяне процеса на стареене на мозъка
  4. Нов вид лечение за шум в ушите – тинитус
  5. Стимулация на стволовите клетки – лек при оплешивяване

onlinemedicine.bg

Consent Preferences