Еякулация при мъжете и серотонин #1

Еякулация, серотонин, антидепресанти, сексуално здраве, психично здраве, емоции, настроение, чувства, секс, здраве, здравни новини, болести, лечение, превеждевременна еякулация

Прочетена: 73 пъти

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Еякулация, серотонин, антидепресанти, сексуално здраве, психично здраве, емоции, настроение, чувства, секс, здраве, здравни новини, болести, лечение, превеждевременна еякулация

Акценти в статията

Ролята на серотонин при забавянето на еякулацията

Добре известно е, че антидепресантите могат да причинят сексуална дисфункция. Могат някой от следните основни проблеми:

  • Желание
  • Възбуда
  • Еякулация
  • Оргазъм

Селективните инхибитори на обратното захващане на серотонинаSSRIs, и инхибиторите на обратното захващане на серотонин-норепинефрин – SNRIs, обикновено се предписват на пациенти, страдащи от депресия и други разстройства на настроението, като и двете са свързани с увеличаване на сексуалната дисфункция. Но защо това е така?

Тези сигнали, водещи до нарушения в сексуалната функция, се контролират от така наречените невротрансмитери. Експерименти върху гризачи показват, че оргазъм може да бъде предизвикан чрез стимулиране на определени мозъчни рецептори за производството и усвояването на определени невротрансмитери.

Трите основни секс хормони

Серотонинът е най-силно проявеният невротрансмитер при хората, които преживяват еякулация. Механизмът на действие на SSRIs е да блокира обратното захващане на серотонин от клетките. По този начин, ефектите, които се контролират от действието на хормона серотонин, се забавят при реализацията си.

Дългосрочната употреба на антидепресанти със селективен инхибитор на обратното захващане на серотонина – SSRI, е свързана с увеличаване на времето, което преминава при мъжете между получаването на ерекция по време на сексуален акт или самозадоволяване и реалното настъпване на семеизпразване. Поради това понякога се препоръчват като средство за преждевременна еякулация.

Ефектите на серотонина се влияят от точната му локация, според проведените проучвания при гризачи. Семеизпразването се забавя при гризачи, когато серотонинът се прилага в определени области на мозъка. Еякулацията се контролира от различни зони в мозъка.

Еякулацията се влияе по подобен начин от допамин, въпреки че участието му в този процес не е толкова добре проучен и установен, колкото ефектите на серотонин.

Чрез специални проучвания, учените са установили, че няколко много важни области в мозъка са свързани с мъжката сексуална функция.

Медиалната преоптична зона – MPOA, на хипоталамуса е централната зона отговорна за сексуалния отговор. Именно в тази зона на мозъка всички сексуални сигнали от тялото се събират и информацията се обработва от централната ни нервна система.

Впоследствие мозъкът изпраща сигнали надолу по гръбначния мозък, които карат тялото да се възбуди и след това позволяват и контролират настъпването на оргазъм. Някои части от амигдалата и париеталния кортекс също са важни за контрола на семеизпразването при мъже.

Основни разлики между ерекция и еякулация

Важно е да се отбележи, че съществуват доказателства, че не е необходима ерекция, за да настъпи процесът на еякулация. Еякулацията без ерекция не е често срещана, но е абсолютно и напълно възможна.

Най-честият пример за това се случва при подрастващите момчета, докато спят, наричани “мокри сънища“. Нощните “включвания” могат да възникнат със или без наличие на ерекция, но само на подсъзнателен стимул.

Семеосвобождаването без ерекция също може да бъде стимулирано чрез поява на вибрации, както и други сензорни нарушения на пениса при мъже с определени видове увреждане на гръбначния мозък. Тази техника намира приложение и при събирането на генетичен материал под формата на семенна течност при осъществяването на асистирана репродукция.

Въпреки че физиологичните пътища, които водят до ерекция и еякулация са свързани, те не са еднакви. Ето защо 5-фосфодиестеразните инхибитори, използвани за лечение на еректилна дисфункция, нямат значително влияние върху способността на мъжа да еякулира.

Те засягат притока на кръв в посока към пениса и обратно съществуващата циркулация в пениса. Но нямат никакво влияние над освобождаването на семенна течност, както и за появата на мускулни контракции по хода на гениталния тракт, водещи до практическия процес на еякулация – освобождаване на семенна течност от тялото.

Именно поради вече описаните ефекти, някои антидепресанти се предписват като постоянна терапия на преждевременна еякулация при мъже. Така учените са открили начин, с който да помагат на бързото семеизпразване при някои мъже и по този начин дават предпоставка за много по-стабилен и здрав сексуален живот при партньорите.

Не на последно място, макар и за това да има предвиден специален материал, антидепресантите са изключително ефективни при овладяването на рецеидивиращи мигренозни пристъпи именно благодарение на способността си да регулират действието на серотонин в мозъка.

Още от същата категория:

Тест на Галиери, Анемия, видове, желязодефицитна анемия, желязо, пернициозна анемия, кръвоизлив, хемоглобин, нисък хемоглобин, умора, световъртеж, анемичен синдром, желязо

Тест на Галиери – новото бъдеще в ранната диагностика на рак

Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.Нов кръвен тест – тест на Галиери засича рак в ранните стадии В днешно време медицината е напреднала дотолкова, че може да се похвали с бързи диагностични темпове в почти всяка

Прочетете »
Consent Preferences