Ново проучване за забавяне процеса на стареене на мозъка

гранично междуличностно разстройство, мозък, болка, гоблен на ума, въображение, психология, неврологични нишки

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Ново проучване откри как може да се забави процесът на стареене на мозъка

Според Националния институт по здравеопазване (NIH) американците приемат мултивитамини от 40-те години на миналия век. Тези вещества са станали все по-популярни през годините. Около една трета от американците ги приемат ежедневно. А това със сигурност помага много при забавянето на процесите по стареене на мозъка.

Експертите по хранене, лекарите и другите здравни работници винаги са имали различни мнения за това колко са полезни в действителност. Обаче ново изследване твърди, че приемането на определен мултивитамин всеки ден може да предотврати загубата на памет.

Проучването е публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition. Изследователите са анализирали данни от 3500 по-възрастни мъже и жени. Някои от тях са получавали Centrum Silver ежедневно, а други – плацебо. Хората, които са приемали мултивитамини, демонстрирали по-добра памет от тези, които са приемали плацебо, респективно забавено стареене на мозъка.

стареене на мозъка, мозъкАвторите на проучването твърдят следното: „Ефектът от интервенцията с мултивитамини е подобрил производителността на паметта в сравнение с плацебо с около 3,1 години. Като отчетем промяната на паметта свързана с възрастта“.

Съавтор на изследването е Адам Брикман, професор по невропсихология в колежа по лекари и хирурзи Вагелос в Колумбийския университет. Според него резултатите са: „Много, много обнадеждаващи“.

„Промяната на когнитивните умения и загубата на памет са основна грижа за здравето на по-възрастните“, казва професорът. „Ние нямаме много стратегии за смекчаване на промените, които идват при стареене на мозъка. Така че е окуражаващо, че една добавка може да помогне за справяне с един от основните здравословни проблеми, които възрастните хора имат.“

Констатациите са част от по-голямо проучване, наречено Проучване на резултатите от какаовите добавки и мултивитамините (COSMOS). То включва 21 442 възрастни мъже и жени. Това изследване се опитва да открие връзка между какаовите добавки и мултивитамините върху когнитивните способности и риска от рак и сърдечно-съдови инциденти.

Изследователите са използвали уеб-базиран тест, който оценява незабавното припомняне на думи, за да оценят паметта на участниците в началото на проучването и по-късно – след една и три години. Резултатите показват, че хората, на които е даден Centrum Silver, са се справили значително по-добре на теста. Резултатите от проучването за стареене на мозъка са категорични.


Може да прочетете още за:

  1. Нов вид лечение за шум в ушите – тинитус
  2. Стимулация на стволовите клетки – лек при оплешивяване
  3. Гастрит – 2 основни вида
  4. Лекарства при бременност и кърмене #1
  5. Вирус Повасан – смъртоносна инфекция от кърлежи

onlinemedicine.bg

Consent Preferences