съвети за бременни, ендометриоза, забременяване, хранителен режим

Забременяване и ендометриоза – 8 съвета за хранене

Прочетена: 86 пъти

Дамите с хронична ендометриоза, които искат да забременеят съвсем успешно, могат да имат полза от спазването на определен хранителен режим, който да помогне при поддържането на нормален хормонален баланс в организма и да помага при битката с хроничния възпалителен отговор. Важна е консултацията с диетолог и специалист по акушерство и гинекология при дами с ендометриоза, имащи желание да забременеят, но в този материал ще ви предоставя някои основни препоръки за хранене, които могат да бъдат особено полезни.

ендометриоза и храненеКои храни е важно да се консумират при желание за забременяване и ендометриоза?

  1. Пълнозърнести храни на растителна основа – концентрирайте се върху консумацията на разнообразни, богати на хранителни вещества, растителни храни, като плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнеста паста и пълнозърнест хляб, както и семена, и ядки. Тези храни осигуряват основни витамини, минерали, антиоксиданти и фибри за правилно функциониране на репродуктивната система.
  2. Омега-3 мастни киселини – съветите за включване в хранителния режим на източници на омега-3 мастни киселини, като семена от чиа, ленено семе, орехи и конопено семе са важни и е хубаво да се спазват от всички млади дами с ендометриоза, които искат да забременеят. Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителни свойства и могат да помогнат за редукция на симптомите, свързани с ендометриоза, както и да подпомогнат процесите на забременяване.
  3. Противовъзпалителни свойства на някои храни – препоръчвате се включването на хранителни продукти, като куркума, джинджифил, чесън и зеленолистни зеленчуци за максимален противовъзпалителен ефект в организма.
  4. Храни, богати на фитоестрогени – включването на храни, които съдържат естествени растителни съединения, наречени фитоестрогени, които имат слаб естрогеноподобен ефект в организма, със сигурност би било добра идея при дами с хронична ендометриоза и желание за забременяване. Такъв вид храни са всички соеви продукти – като тофу, ленено семе, сусам и бобови растения. Тези храни могат да помогнат за постигане на баланс в нивата на репродуктивните хормони.
  5. Хранителни добавки – посъветвайте се с вашия лекуващ лекар или наблюдаващ акушер-гинеколог по отношение на допълнителен прием на хранителни добавки, съдържащи витамин Д, Витамин В12, омега-3 мастни киселини с цел оптимизиране хранителния режим и качеството на консумираните микро и макронутриенти.

Всички тези 5 групи хранителни продукти и нутриенти са особено подходящи за пълни вегани, които не биха искали да имат животински продукти в храненето си. Но нека да напишем и няколко думи за дамите с ендометриоза, които искат да забременеят, но не спазват строга веганска хранителна диета.

ендометриоза, забременяване, храненеЖивотински продукти в хранителния режим при ендометриоза

  1. Включете източници на животински протеини – животински белтъчини, като птиче месо, риба и яйца са особено полезни при оптимизиране на хранителния режим и прием на адекватна и балансирана храна за по-добро здраве на репродуктивната система. Тези храни подсигуряват достатъчно количество от някои основни хранителни вещества, като желязо, цинк и витамин В12, които са важни за качествено репродуктивно здраве.
  2. Фокусирайте се върху приема на здравословни мазнини – за целта трябва да включите в хранителния си режим източници на здравословни мазнини, като авокадо, зехтин, ядки и семена. Тези мазнини са полезни за производството на хормони и за цялостното развитие и поддържане на вашата репродуктивна система.
  3. Увеличете приема на храни богати на желязо – желязото е от решаващо значение за поддържането на адекватна репродуктивна функция и може да подпомогне за подобряване на плодовитостта. Включете в хранителния си режим храни, богати на желязо, като месо (вижте препоръките отгоре), морски дарове, боб, леща, зеленолистни зеленчуци и зърнени храни. Съчетаването на богати на желязо храни с храни, богати на витамин С, каквито са всички цитрусови плодове, ягоди, чушки и други, може да подобри усвояването на желязото от храните и да ви помогне да постигнете по-добри резултати.

Дамите с ендометриоза имат възможност да спазват достатъчно пълноценен хранителен режим, за да си подсигурят гладко и безпроблемно забременяване, както и преминаване през здравословна бременност и качествено развитие на плода.


Може да прочетете още за:

  1. Хранителната сила на ленено семе: 4+ здравословните ползи
  2. Ползи и вреди от консумацията на диня – 7 от най-честите
  3. Диабетна нефропатия: 5 групи храни
  4. 10+ храни с нисък гликемичен индекс за всички!
  5. Колко пъти пиете вода дневно? 3 свойства на водата

Автор: д-р Цанко Стефанов