ходене, вирус повасан, произход Повасан, Онтарио

Защо ходенето е най-доброто упражнение?

Прочетена: 70 пъти

Ходенето – най-доброто упражнение!

Потърсете „ходене за здраве“ в Гугъл и ще получите около три милиарда резултата. Защо? Защото това е нещо, което можете да правите без никакви проблеми, по всяко време и навсякъде, и то само като използвате собствените си два крака. Не е необходимо да имате скъпа карта във фитнес зала. А ползите са големи.

„Хората често мислят, че най-добрата тренировка трябва да е интензивна и напрегната“, обяснява Дженифър Уолш, основател на Walk with Walsh. „Нашето тяло и мозък изпадат във възторг, когато активираме сетивата си с бърза разходка навън.“

Националните здравни институти потвърждават, че само 11 минути ходене на ден могат да добавят години към живота ви. По този въпрос има проучване, публикувано в списание JAMA. Изследването е обхванало повече от 2000 човека за период от 11 години. Според това проучване, ходенето около 7000 крачки на ден намалява риска от смърт с 50% до 70%.

Обаче нека да предположим, че вие имате възможност да излизате по-дълго навън само през почивните дни? И така също става. 

Проучване от 2023 г на списание JAMA показва, че правенето на дълга разходка (около 8 000 крачки, или приблизително 6.5 километра) само за един или два дни в седмицата, е помогнало на участниците в изследването да постигнат доста добри ползи за сърдечно-съдовата система и по-ниски нива на смъртност. Резултатите на „неделните воини“ са били почти толкова силни, колкото и при хората, изминавали същото разстояние почти всеки ден.

Ползите от ходенето са големи. Редовната разходка може да намали риска от сърдечни заболявания, инсулт, хипертония и диабет.

„Това е добро упражнение с тежестта на тялото. Освен това се счита и за кардио тренировка“. Думите са на Люк Пикет, който е работил като главен физиотерапевт в Австралийския институт по спорт, а също и като и директор на Melbourne Physio Clinic

„Ходенето може да бъде също толкова полезно за подобряване на психическото здраве, както и за физическото. Тази дейност с ниско въздействие може да помогне за намаляване на стреса и безпокойството. Да подобри настроението и да повиши енергийните нива, особено за новите майки, които се нуждаят от така необходимата почивка от грижите за новороденото.“ Цитираме доктора по психология Роби Лудвиг, който практикува в Ню Йорк.


  1. Бъдете активни докато остарявате и ще живеете по-добре
  2. 6 физически упражнения за отлично здраве!
  3. Непоносимост към глутен – 6 основни симптоми
  4. Магнезий – номер 1 избор за хранителна добавка
  5. 5-HTP срещу депресия и наднормено тегло

onlinemedicine.bg