интермитентен фастинг, персонализиран хранителен режим, персонализирана диета, с проследяване за 1 месец

Интермитентен фастинг – плюсове и минуси

Прочетена: 254 пъти

Предимства и недостатъци на диетата интермитентен фастинг

Интермитентен фастинг става все по-актуално и популярно през последните няколко години. То не е просто една модерна тема в социалните мрежи. В същото време представлява и интересна област за лекари и диетолози.

Ние тук ви представяме мнението на Мери Сабат. Тя притежава магистърска степен по специалност „Хранене и обществено здраве“. Освен това е лицензиран диетолог. По-надолу можете да прочетете обобщена информация за периодичното гладуване, и да вземете най-доброто решение относно вашето здраве.

onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Сабат определя добре познатата диета интермитентен фастинг по следния начин:

 „Това е модел на хранене, който се движи между периоди на гладуване и хранене. Този вид диета не уточнява кои храни да ядете, а по-скоро кога да ги ядете.“

Едно от предимствата на интермитентен фастинг е, че ако ядете през по-малък период от време, вие ще приемате по-малко калории. Според клиниката Mayo, този начин на хранене е почти толкова ефективен, колкото и нискокалоричната диета. Това е логично, тъй като калорийният дефицит е ключов за загубата на тегло.

Диетоложката Мери Сабат казва, че има няколко различни подхода към този вид диета. Те са:

  • Метод 16:8. Този метод включва гладуване по 16 часа всеки ден и ограничаване на прозореца ви за хранене до 8 часа. Обикновено това означава да пропуснете закуската и да консумирате всичките си калории за деня в рамките на 8-часов прозорец. Примерно между 12 и 20 часа.
  • Диета 5:2. При този подход вие се храните нормално в продължение на пет дни от седмицата и намалявате приема на калории до около 500-600 калории през останалите два дни. Дните с намалени дажби не са последователни, а по-скоро разпределени през седмицата по ваше усмотрение.
  • Алтернативен ден на гладуване. Както подсказва името, този метод включва диета през ден. В дните на недояждане или въобще не консумирате калории, или ограничавате техния прием до около 500.

интермитентен фастинг, персонализиран хранителен режим, персонализирана диета, с проследяване за 2 месецаСабат подчертава, че диета тип интермитентен фастинг може да бъде полезна за някои хора, но не е подходяща за всички:

 „Някои групи, като бременните или кърмещи жени, хората с анамнеза за нарушено хранене и такива с определени медицински състояния, трябва да бъдат внимателни или да го избягват напълно. Аз преценявам дали човекът е стресиран и е възможно да произвежда твърде много кортизол, дали е мъж или жена, а също и неговото ниво на физическа активност. Интермитентен фастинг, особено при жените, може да повиши кортизола, което да доведе до наддаване на тегло.“


  1. Редовни тренировки – стоп на депресията!
  2. Защо ходенето е най-доброто упражнение?
  3. Бъдете активни докато остарявате и ще живеете по-добре
  4. 6 физически упражнения за отлично здраве!
  5. Непоносимост към глутен – 6 основни симптоми

onlinemedicine.bg