Йога – 3+ ползи за здраво тяло, стави и липса на стрес

йога

Прочетена: 49 пъти

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Произход на йога

Йога е физическа, умствена и духовна практика, която произхожда от древна Индия. Това е популярна дейност, която насърчава цялостното здраве и уелнес. Практическите упражнения включват различни пози, дихателни упражнения и техники за медитация за подобряване на гъвкавостта и силата в тялото, както и релаксацията на тялото и ума.

Има много предимства, включително облекчаване на стрес, подобрена гъвкавост и баланс, увеличена сила и по-добро цялостно физическо и психическо здраве.

Едно от основните предимства е облекчаването на стреса. Практиката включва комбинация от физически движения и дихателни упражнения, които помагат за успокояване на ума и намаляване на тревожността. Доказано е, че йога намалява активността на стрес-хормоните в тялото, включително кортизол и адреналин, и подобрява общото психическо благополучие.

За смисъла на йога

Повечето пози и физически упражнения включват разтягане на ставите, респективно мускули и връзки, което може да помогне за подобряване на гъвкавостта и обхвата на движение на отделните стави. Това може да бъде особено полезно за хора с хронични болки в ставите или хронична скованост.

Йога, медицинаДруга полза от йога е повишената сила в мускулите на тялото. Въпреки че практическите упражнения може да не включват вдигане на големи тежести, тя все пак може да бъде ефективен начин за изграждане на мускули – известно още като yoga body shape, и тонизиране на тялото.

Много от позите изискват задържане на тялото в определена позиция, което може да помогне за изграждане на основна сила и подобряване на общия мускулен тонус. И особено много – на самосъзнанието. Изисква се огромен контрол над ума, за да се поддържа тялото в определени йога пози продължително време.

Бидейки духовна култура, но и също форма на развитие на тялото, йога също е чудесен начин за подобряване на цялостното физическо и психическо здраве. Редовната практика може да помогне за понижаване на кръвното налягане, подобряване на сърдечно-съдовото здраве и подобряване на чувството за спокойствие и благополучие. Освен това е доказано, че тази физическа и духовна култура помага за справяне с хронични заболявания като артрит, депресия и тревожност.

Като цяло тази последователност от пози и физически упражнения е полезна практика за подобряване на физическото и психическото здраве. Независимо дали искате да намалите стреса, да увеличите гъвкавостта и силата на ставите и мускулите си, цялостно да окрепите опорно-двигателния апарат на тялото си или просто да подобрите цялостното си благосъстояние и психическо здраве, йога може да бъде ефективен начин за постигане на вашите цели.

22 минути йога упражнения в Youtube.

Автор: д-р Цанко Стефанов

Consent Preferences