Как да разчитаме листовката на лекарствата?

хранителни добавки, лекарствена листовка

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Пътеводител за безопасна употреба на лекарства: Как да разбираме листовката на лекарството и указанията за дозиране

Лекарствата са мощни инструменти в борбата срещу заболяванията и насърчаване на здравето, но за да ги използваме правилно и безопасно, е важно да разберем информацията, предоставена върху опаковката и листовката на лекарството. В този пътеводител ще ви предоставим основни насоки как да прочетете и разберете указанията за дозиране на лекарствата, за да гарантирате безопасното им приемане.

Листовката за пациента е важен елемент от опаковката на лекарствените продукти, която предоставя ценна информация на потребителя. Тя съдържа детайлна информация за лекарството, неговите свойства, начин на употреба, предупреждения и други важни указания.

Първична и вторична опаковка

Лекарствените продукти се опаковат в две основни опаковки – първична и вторична. Първичната опаковка е тази, която влиза в непосредствен контакт с лекарствения продукт. Това може да бъде бутилка, туба, блистер, ампула и други.
Вторичната опаковка е опаковката, която не е в пряк контакт с лекарството и служи за защита на първичната опаковка и предоставяне на допълнителна информация за лекарството.

Етикетът  представлява информацията върху първичната или вторичната опаковка на лекарствения продукт.

Данни върху вторичната опаковка

На вторичната опаковка са посочени следните данни:

  1. Име на лекарствения продукт: Името на лекарството трябва да бъде ясно посочено върху опаковката. За по-голяма достъпност и удобство за незрящи хора, името може да бъде изписано и с Брайлова азбука.
  2. Активно вещество и доза: Тук се посочва активното вещество, което е основната съставка в лекарството, както и дозата, която трябва да се приема.
  3. Лекарствена форма и количество в опаковка: Тази информация обяснява как е представено лекарството (таблетки, капсули, сироп и т.н.) и количеството всяка опаковка съдържа.
  4. Списък на помощни вещества: Вторичната опаковка съдържа списък на помощните вещества, които се използват в състава на лекарството.
  5. Начин на приложение, път на въвеждане, свободно място за дозировка на пациента: Тук се предоставят указания за правилното приложение на лекарството, както и информация за пътя на въвеждане и дозирането на пациента.
  6. Специални предупреждения: В случай че има специални предупреждения относно употребата на лекарството, те трябва да бъдат ясно посочени на опаковката.
  7. Срок на годност: Това е периодът, в който лекарството е сигурно за употреба след производството му. Срокът на годност трябва да бъде ясно отбелязан върху опаковката.
  8. Условия на съхранение: Информацията за условията, при които трябва да се съхранява лекарството, трябва да бъде предоставена на опаковката.
  9. Предпазни мерки при изхвърляне: В случай че има специални инструкции за изхвърляне на използвани опаковки или неупотребявани лекарствени продукти, те трябва да бъдат ясно посочени.
  10. Име и адрес на притежателя на разрешението за употреба: Това е информацията за компанията или лицето, което притежава разрешението за употреба на лекарството.
  11. Регистрационен номер: Това е уникалният номер, с който лекарственият продукт е регистриран.
  12. Партиден номер: Партидният номер служи за идентификация на конкретната серия или партида на лекарствения продукт. Това е важна информация за проследяване на производствения процес и контрол на качеството.
  13. Верификационният код е допълнителен елемент на вторичната опаковка на някои лекарствени продукти (въведен през 2019г.). Той представлява уникален код или номер, който се използва за проследяване на конкретната опаковка или бройка от лекарството. Верификационният код може да бъде представен във формата на баркод, QR код или други специални маркировки.
  14. Режим на отпускане: Тук се посочва дали лекарството се отпуска само по лекарско предписание или е достъпно и без такова.
  15. Указания за употреба при лекарствени продукти без лекарско предписание: Ако лекарството може да бъде закупено без лекарско предписание, на опаковката трябва да има указания за правилната употреба и предпазни мерки при такива случаи.
  16. Надпис “болнична опаковка”: Ако опаковката е предназначена за лечебни заведения и не е предназначена за продажба на обществеността, трябва да бъде ясно посочено с надпис “болнична опаковка”.

Данни върху първичната опаковка

На първичната опаковка на лекарствения продукт са посочени следните данни:

  • Име на лекарствения продукт
  • Име на притежателя на разрешителното за употреба
  • Срок на годност
  • Партиден номер

Данни върху малки първични опаковки

В случай на малки първични опаковки, които съдържат само една доза или малко количество лекарство, трябва да бъдат посочени следните данни:

  • Име на лекарствения продукт
  • Път на въвеждане (ако е необходимо): В случай че има специфичен път на въвеждане на лекарството, това трябва да бъде указано.
  • Начин на прилагане
  • Срок на годност
  • Партиден номер
  • Количество: Посочва се количество на лекарството, което се съдържа в опаковката.

Информация на листовката

  1. Идентифициране на лекарствения продукт:
  • Име на лекарствения продукт, количество активно вещество и лекарствена форма.
  • INN (Международно непатентно наименование на активното вещество).
  • Фармакотерапевтична група – групата от лекарствени продукти, които имат сходно фармакологично действие и се използват за сходни показания.
  1. Показания в листовката: В тази секция се посочват заболяванията или състоянията, за които лекарственият продукт е предназначен за употреба.
  2. Информация в листовката, необходима преди употреба на лекарствения продукт:
  • Противопоказания: Заболявания или състояния, при които е противопоказно използването на лекарствения продукт.
  • Необходими предпазни мерки: Информация относно специални мерки, които трябва да се вземат предвид при употребата на лекарството, като например изключителни условия, специални предпазни мерки при определени групи пациенти и други.
  • Лекарствени взаимодействия: Информация за взаимодействията на лекарствения продукт с други лекарства или хранителни продукти, които могат да имат влияние върху ефективността или безопасността на лекарството.
  • Специални предупреждения: Важна информация за специални ситуации или рискове, които трябва да бъдат взети предвид при употребата на лекарствения продукт.
  • Влияние при шофиране и работа с машини: Информация за възможното влияние на лекарството върху вниманието, реакциите и способността да се управлява превозно средство или работи с машини.
  • Списък на помощни вещества: Изброяване на помощните вещества, които се използват в състава на лекарството.
  • Риск от зависимост: Информация за възможния риск от развиване на зависимост или неправилна употреба на лекарството.
  1. Специфични и общи указания за употреба описани в листовката:
  • Дозировка: Правилната дозировка, която трябва да се спазва при употребата на лекарството.
  • Начин на употреба: Инструкции за правилния начин на употреба на лекарството, включително методи на приложение или прилагане.
  • Честота и време на прилагане: Информация за честотата и времето, за което трябва да се прилага лекарството.
  • Продължителност на употреба: Информация за периода, през който трябва да се приема лекарството, или за продължителността на лечебния курс.
  • Действия при предозиране: Указания за действия, които трябва да се предприемат в случай на предозиране с лекарството.
  • Действия при пропусната доза: Информация за действията, които трябва да се предприемат в случай на пропусната доза от лекарството.
  • Предупреждения за прекратяване на употреба: Инструкции и предупреждения относно правилния начин за прекратяване на употребата на лекарството.
  1. Нежелани лекарствени реакции: Изчерпателен списък с възможните нежелани лекарствени реакции, които могат да се появят при употребата на лекарството.
  2. Срок на годност:
  • Да не се използва след изтичане на срока на годност: Потребителите трябва да бъдат информирани, че лекарството не трябва да се използва след изтичане на срока на годност.
  • Условия на съхранение: Информация за правилните условия на съхранение на лекарството.
  • Срок на годност след отваряне
  • Видими признаци на влошаване на качеството: Информация за видимите промени или признаци на влошаване на качеството на лекарството, които трябва да бъдат отчетени от потребителя.
  • Качествен и количествен състав: Изброяване на всички съставки, включително активното вещество и помощните вещества, както и тяхната концентрация.
  • Лекарствена форма и количество в опаковка
  • Име и адрес на притежателя на разрешението за употреба: Информация за компанията или лицето, което притежава разрешението за употреба на лекарството.
  • Име и адрес на производителя: Информация за компанията или лицето, което произвежда лекарството.
  1. Когато лекарственият продукт е разрешен по децентрализирана процедура с различни имена: В случай че лекарството е разрешено и се продава под различни търговски имена, трябва да се предостави списък с всички имена на лекарството.
  2. Дата на последната редакция на листовката: Тази информация показва последната дата, на която листовката е била актуализирана или преработена.

Листовката трябва да бъде написана на български език и да бъде разбираема и четлива за потребителя. Особено важно е да се вземат предвид потребностите на слепите или хората с намалена зрителна способност, като се осигури листовка, пригодена за тях, при поискване.

Какво ще ви посъветваме?

Прочетете цялата листовка:
Всяко лекарство се доставя с приложена листовка, наречена “информация за пациента” или “упътване за употреба”. Никога не пренебрегвайте тази информация и я прочетете цялата внимателно, преди да започнете да приемате лекарството. Листовката съдържа важна информация относно правилния начин на употреба, дозирането, предпазните мерки и възможните странични ефекти.

Дозиране и приложение:
Внимателно следвайте указанията в листовката за дозиране на лекарството. Има различни начини за измерване на дозата, като например милиграми, милилитри, таблетки или капки. Уверете се, че разбирате как да измерите и приложите дозата правилно. При нужда се консултирайте със своя лекар или фармацевт.

Правилното време за прием:
Някои лекарства трябва да се вземат на гладно, докато други трябва да се вземат след хранене. Прочетете инструкциите внимателно, за да разберете кога е най-подходящото време за приемане на вашия препарат.

Избягвайте прекомерен или недостатъчен прием:
Правилното дозиране е от съществено значение за безопасното и ефективно използване на лекарството. Никога не превишавайте препоръчителната доза, освен ако лекарят ви не ви е посъветвал друго. Също така, не пропускайте дозите и следвайте графика за прием, определена от лекаря.

Внимание към предупрежденията и страничните ефекти:
Листовката съдържа информация за предупреждения и възможни странични ефекти, които трябва да бъдат взети под внимание. Ако забележите необичайни симптоми или реакции след употребата на лекарството, незабавно се консултирайте със своя лекар.

Взаимодействие с други лекарства или хранителни добавки:
Прочетете внимателно раздела в листовката, който се отнася до взаимодействията на лекарството с други лекарства или хранителни добавки. Някои лекарства могат да взаимодействат с други и да намалят или увеличат ефективността им. Ако приемате други лекарства, уведомете лекаря си или фармацевта в аптеката.

Спазвайки тези насоки и бидейки внимателни при прочитането на листовката, вие сте в по-добра позиция да използвате лекарствата по безопасен начин и да се възползвате от техните ползи. Ако все пак имате въпроси или съмнения, винаги се консултирайте със своя лекар или фармацевт, който ще ви предостави допълнителна информация и насоки за безопасната употреба на лекарствата.


  1. Нежелани лекарствени реакции – част #1
  2. Нежелани лекарствени реакции – класификация част #2
  3. Лекарства при бременност и кърмене #1
  4. Лекарствени взаимодействия – 5+ опасни комбинации
  5. Нестероидни противовъзпалителни средства – #1 напроксен, диклофенак при възрастни хора

Автор: Румяна Котелова – магистър-фармацевт

Consent Preferences