Медицински канабис: ползи и вреди

медицински канабис

Прочетена: 93 пъти

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Медицински канабис: какво представлява?

Медицински канабис се използва от хиляди години, датирайки от древните цивилизации, които са го прилагали активно за лечение на различни заболявания. В последно време обаче се наблюдава скок в употребата на продукти от канабис за медицински цели, като много страни легализират употребата им.

Медицински канабис е широк термин, използван за лекарства на базата на канабис, които се използват за облекчаване на симптомите. Някои продукти са достъпни онлайн, но тяхното качество и съдържание не са известни и може да са незаконни в някои страни.

Важно е да се отбележи, че специфични продукти на основата на канабис се предлагат по лекарско предписание като медицински канабис и те вероятно ще бъдат от полза само за малък брой пациенти. В някои страни рецептите с медицински канабис са вече факт, но такъв може да бъде закупен свободно и от някои аптечни мрежи, както и магазини специализирани в разпродажбата на такива продукти, със съответния лиценз и разрешение от правителството.

Медицински канабис: ползи от употребата му

медицински канабис, ползиПолзите от медицински канабис включват лечение на редки и тежки форми на епилепсия, гадене и повръщане, причинени от химиотерапия, и мускулна скованост и спазми, причинени от множествена склероза.

Epidyolex, например, е силно пречистена течност, съдържаща чиста форма на канабидиолCBD, и се предписва на пациенти със синдром на Ленокс-Гасто и синдром на Драве, и двете редки форми на епилепсия.

КанабидиолCBD, е химическо вещество, намиращо се в медицински канабис, което има медицински ползи, но няма да напие потребителя, тъй като не съдържа THCтетрахидроканабинол, химикалът в канабиса, който ви напушва.

Nabilone е друго лекарство, което е разработено да действа по начин, подобен на THC, и може да се предписва на възрастни от специалист за облекчаване на неприятни симптоми, като повръщане или гадене, причинени от химиотерапия.

Sativex е лекарство на базата на канабис, което се впръсква в устата и е лицензирано в Обединеното кралство за възрастни с мускулна спастичност, свързана с множествена склероза, която не се подобрява с прилагането на други лечения.

Наркотичен канабис: негативните ефекти

медицински канабис, наркотичен канабис, трева, марихуана, вредиИма обаче някои отрицателни ефекти от развлекателната употреба на трева марихуана, която съдържа както здравословен канабис, така и тетрахидроканабинол. Рисковете от употребата на продукти от канабис, съдържащи THC, в момента не са ясни и затова са необходими редица други клинични проучвания, преди да могат да бъдат използвани и препоръчвани.

Важно е обаче да се знае, че тетрахидроканабинол е съставката, която кара употребяващите развлекателна трева да изпитват характерните усещания и възприятия, като отпускащо действие за тялото и психиката, халюцинации, неконтролируем смях, както и в някои случаи – загуба на краткотрайната памет.

За момента доказателствата показват, че развлекателната трева или марихуана имат наркотичен ефект, който въздейства повече на психическо ниво, тъй като хората да употребяват все по-често и по-често тревистата смес, тъй като изпитват симптомите на еуфория и силно отпускане, което води до пристрастяване на психическо ниво.

Марихуана или наркотичен канабис: рисковете

Потенциалните рискове от продуктите с THC, каквато е марихуана, включват психоза, зависимост от лекарството и други неизвестни рискове, свързани с THC. Като цяло, колкото повече THC съдържа продуктът, толкова по-големи са тези рискове. Канабис под формата на марихуана, закупена незаконно от улицата, където качеството, съставките и силата не са известни, е най-опасната форма за употреба и, за жалост, става все по-често срещан проблем най-вече при младите хора.

Важно е да се отбележи, че продуктите от канабис, които съдържат само канабидиол – CBD, като Epidyolex, не носят тези рискове, свързани с THC.

Още едно много важно уточнение – в медицински канабис се съдържа само канабидиол – CBD, но не и тетрахидроканабинол – THC, като последният е рисковата наркотична субстанция, която води до редица негативни ефекти върху развитието на нервната система в дългосрочен аспект.

Медицински канабис: странични ефекти

медицински канабис, лечениеСтраничните ефекти на медицинския канабис включват намален апетит, диария, гадене, слабост, промяна в поведението или настроението, замаяност, чувство на силна умора, чувство на възбуда, халюцинации и мисли за самоубийство. От съществено значение е да докладвате всички странични ефекти от медицински канабис на вашия лекуващ лекар и да обсъдите възможните взаимодействия със специалист.

Канабидиол и тетрахидроканабинол могат да повлияят на действието на други лекарства и лекарите трябва редовно да наблюдават пациентите си, тъй като CBD може също да повлияе на работата на черния дроб в негативен аспект.

И още няколко финални думи със заключителна цел относно същността на медицински канабис. Той има многобройни предимства и има доказателства, че може да помогне при определени видове заболявания, както и при лечение на хронична болка.

Пациенти с редки, тежки форми на рецидивиращи гърчове и епилепсия, гадене и повръщане, причинени от химиотерапия, и мускулна скованост или мускулна спастично, както и такива с рецидивиращи мускулни спазми, най-често причинени от множествена склероза, могат да получат много ползи от употребата на медицински канабис.

Важно е употребата на медицински канабис да става само под контрол и такъв да бъде закупен или предписван само от лицензирани източници, които са доказали качеството на продуктите си със съответните медицински тестове и протоколи за приложение.

Автор: д-р Цанко Стефанов

Consent Preferences