Менопауза – 12 основни симптома

менопауза

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Всичко необходимо за менопауза от парамедик Койчева

Менопауза, позната още като климактериум, е термин, с който се описва състоянието на спиране на женската менструация и нейната пълна липса за бъдещия период. За да се касае за менопауза, жената трябва да отговаря на условието да е имала пълна липса на менструация в продължение на една календарна година.

При всяка жена този период настъпва по различно време. Той може да пристигне прекалено рано – т.нар. ранна менопауза, но може и да настъпи около 60-те години. Средната възраст в България, в която жените навлизат в климактериума, е 50 години.

Екипът ни е виждал много теми, в които преобладава въпросът: “Как да спрем настъпването на менопаузата?”

Има много съвети по този казус, съвети от доказани професионалисти в областта, които твърдят, че редовният полов живот, проследяването на хормоналните нива, профилактиката, подходящата диета и редовната физическа активност, могат да забавят настъпването на климактериума. И въпреки че менопаузата би могла да се забави на теория, тя в никакъв случай не може да се спре. Днес медицината разполага с множество методи, с които може да се облекчат страничните ефекти, които жената изпитва, докато преминава през това състояние. Нека първо се запознаем в дълбочина с проблема.

  1. Какво точно представлява менопаузата?

  2. Какво се случва с организма?

  3. Как да се облекчи състоянието?

  4. Защо по време на менопауза жените повишават телесното си тегло?

Както е известно, всяка една жена се ражда с определено количество яйцеклетки, които се съхраняват в яйчниците. Това се нарича още “яйчников резерв”. През всеки един менструален цикъл жената преминава през овулация и менструация, а това се случва благодарение на хормоните естроген и прогестерон, синтезирани в яйчниците. Всеки месец чрез менструацията се отделят яйцеклетки и така с годините яйчниковият резерв намалява, докато в един момент не се изчерпи напълно. Когато вече няма яйцеклетки, логично яйчниците няма какво да отделят и тогава се счита, че жената навлиза в менопаузата.

Съществуват три последователни периода на климактериума:

  1. Перименопауза или предменопауза – това е период, който трае няколко години преди да настъпи същинският климактериум. С времето яйчниците започват да произвеждат все по-малко и по-малко прогестерон и естроген. В този период жените изпитват неопределен дискомфорт, а менструация липсва с месеци наред или пък е налична два пъти в един месец. 
  2. Менопауза – това е периодът, в който вече е изминала една календарна година от последния менструален цикъл.
  3. Постменопауза – или периодът след самата менопауза. По това време е особено важна превенцията срещу някои сериозни състояния:
  • Остеопороза, тъй като след менопауза, поради оскъдното производство на естроген и прогестерон (които участват както в общия, така и в метаболизма на някои минерали), намаля костната плътност. Това води до лесна чупливост на костите. 
  • Рак на маточната шийка – настъпващите изменения на хормоналните нива оказват неблагоприятно влияние върху репродуктивните органи. В много държави след менопауза отстраняват матката и яйчниците на жени във високорискова група с цел превенция срещу развитие на рак на матката или яйчниците, както и маточната шийка, но не строго специфично. Профилактичната хистеректомия и овариектомия могат да се прилагат в различни държави – например САЩ, Великобритания, държави от континентална Европа, Канада, Австралия и още други, но те не са стандартна практика за превенция на рак на маточната шийка. Тези по вид терапевтични процедури обикновено се извършват при жени, които имат значително повишен риск от развитие на рак на яйчниците или на матката, например поради генетични фактори като мутации в BRCA1 и BRCA2 гените.
  • Патологии на щитовидна жлеза – често след менопауза жените се сдобиват с хипер или хипофункция на щитовидна жлеза – хипотиреоидизъм, Базедова болест, болест на Хашимото и др. Профилактиката при специалист по ендокринология никога не е излишна за една жена след тази възраст.
  • Рак на гърдата – понеже ракът на маточната шийка и ракът на гърдата са тясно свързани помежду си, тъй като функциите на тези органи се регулират от хормоналните нива, се увеличава и рискът от развитие на тумори на млечната жлеза. С цел превенция и профилактика се налагат редовни мамографски прегледи. 

    – Сърдечно-съдови заболявания – поради спада на естроген и прогестерон се увеличава и рискът от сърдечно-съдови заболявания, който риск се свързва повече с отслабване на стените на кръвоносните съдове и натрупване на липиди по тях (атеросклеротични плаки).

    – Уринарна иконтиненция – тъй като мускулатурата с времето губи своята еластичност, това може да доведе до неволно изпускане на урина от мускулния слой на стената на пикочния мехур.

Ще подчертаем и някои кръвни тестове, които трябва да се следят. Понеже е важно да се наблюдава за определени дефицити, трябва да се изследват редовно желязо, витамин D, триглицериди, холестерол, както и стандартната пълна кръвна картина. Витамин D конкретно участва в превенцията срещу остеопорозата. Всичко това, естествено, се случва на фона на профилактични прегледи при медицинските специалисти.

главоболие, жена, менопауза
Главоболие, безсъние и тревожност при менопауза

И тук е мястото за нещо изключително важно за отбелязване! Всяко кървене, дори и малко (от тип „зацапване“), от влагалището след менопауза налага неотложен преглед при лекар, а всяко обилно такова, съпровождащо се със силна кръвозагуба, налага спешна медицинска намеса. Както вече сте се уверили, климактерийният период се свързва с оскъдно производство на прогестерон и естроген от яйчниците и рисковете за здравето на всяка една жена след менопауза не са никак малко.

Симптомите, които се наблюдават по време на менопауза, може да варират от леки и незабележими до изключително неприятни и болезнени.

  1. Горещи вълни – те са най-масовият симптом на климактериума.
  2. Сърцебиене.
  3. Чувство за тежест и подуване на корема.
  4. Нощно изпотяване, промени в настроението и проблеми със съня.
  5. Главоболие.
  6. Липса или намалено желание за полов контакт.
  7. Безпокойство и тревожност.
  8. Вагинална сухота, съпровождаща се с болка и дискомфорт по време на полов акт.
  9. Чести уринарни инфекции.
  10. Забавяне на метаболизма, респективно повишаване на телесно тегло, косопад или изтъняване на косата.
  11. Чупливи нокти и пигментации по кожата.
  12. Скованост и болки в крайниците.

Лечението на всички тези и други подобни оплаквания се случва единствено с облекчаване на симптоматиката, докато не отшуми периодът на постменопауза, тъй като истинско лечение в случая не съществува.

Често задаван въпрос от жените в менопауза е проблемът с покачването на тегло. Патофизиологията зад този процес гласи, че когато яйчниците произвеждат оскъдно количество прогестерон и естроген, това води до забавяна на метаболизма. Оттам идват и спадането на мускулната маса, умората и повишаването на процента мазнини в тялото. 

Характерна за периода след менопаузата е също така и намалената физическа активност, поради характера на изброените по-горе симптоми, през които жените трябва да преминат. Ако допреди да настъпи климактериумът те са водили активен начин на живот, то след менопаузата активността им спада на половина. А без спазване на хранителен режим и с липса на физическа активност, плюс в добавка понижените нива на ключови за работата на метаболизма хормони, става много трудно да се противодейства на процеса по повишаване на телесното тегло.

Най-оптималният вариант по отношение на диетата е разнообразно меню, но задължително богато на антиоксиданти и фибри. Препоръчва се изключване на вредни храни като колбаси, преработени полуфабрикати, газирани напитки, десерти, пържени храни, бързи въглехидрати, носещи празни калории без да засищат стомаха (като чипс например). Добре е да се наблегне на умерен прием на полезни мазнини и повече движение. Това не само ще облекчи симптомите и дискомфорта, но и ще даде тонус на организма. Разбира се, всичко отнема време и не може да се случи на момента. С постоянство идват и резултатите. 

Ако срещате трудности в изготвянето на хранителен режим, имате хроничен здравословен проблем и искате да редуцирате телесното си тегло, но сте в менопауза и не сте сигурни как да постъпите, може да се свържете с екипа на Online medicine BG за здравен съвет и насока.

onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

И за финал ще ви пожелаем да бъдете здрави, мили дами! Пожелаваме ви да преминете през този период леко и да носите женствеността и удовлетворението в себе си от това, че сте жени!


  1. Защо не изпитваме оргазъм – аноргазмия?
  2. 9 метода за гинекологично изследване
  3. Оплождане, имплантация и развитие на плода
  4. Анатомия и физиология на женските полови органи
  5. Хирургично лечение при спонтанен аборт

Автор: Гергана Койчева – парамедик

Consent Preferences