непоносимост към глутен, хляб, безглутенова диета

Непоносимост към глутен – 6 основни симптоми

Прочетена: 105 пъти

Признаци и симптоми на непоносимост към глутен

Непоносимост към глутен е вид разстройство, което ви кара да получите отрицателна реакция след консумирането на определено вещество. В  действителност става въпрос за протеин, който се съдържа в пшеницата, ечемика и ръжта. Реакцията е известна още и като чувствителност към глутен без целиакия

Въпреки че двете заболявания могат да причинят почти еднакви симптоми, непоносимостта към глутен не уврежда червата по начина, по който го прави целиакията.

onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Болестта, за която говорим може да причини широк спектър от симптоми. Примерно храносмилателни проблеми, главоболие, умора, болки в ставите и кожни обриви. Тези симптоми обикновено се появяват в рамките на часове или дори ден или два след консумирането на този вид протеин. Симптомите обикновено изчезват, след като това вещество се премахне от диетата и се избягва напълно.

Стомашно-чревните симптоми са често срещани при непоносимост към глутен. Много хора забелязват следните признаци:

  • Стомашна болка или дискомфорт. Те могат да варират от леки до тежки и да бъдат краткотрайни или по-продължителни.
  • Газове и подуване. Усещане за стягане, пълнота или подуване на стомаха, особено след хранене.
  • Гадене или разстроен стомах свързани с чувство за повдигане.
  • Диария.
  • Имате затруднени и неприятни изхождания или ходите по голяма нужда по-малко от три пъти седмично. 
  • Повръщане след хранене или пиене.
глутен, непоносимост към глутен, царевица, ръж
СТОП на глутен в диетата ви!

Тези храносмилателни симптоми обикновено се появяват доста бързо след консумация на този вид протеин – в рамките на няколко часа или един ден. Това е малко по-различно от стомашно-чревните признаци на целиакия. Те обикновено се появяват поне един ден след консумация на глутен.

Непоносимост към глутен е по-често срещана от целиакия. Счита се, че цьолиакията или целиакия засяга около 1% от хората по света. Докато повечето изследвания твърдят, че между 6% и 13% от хората в световен мащаб е възможно да имат непоносимост към глутен.


Научете повече за:

  1. Магнезий – номер 1 избор за хранителна добавка
  2. 5-HTP срещу депресия и наднормено тегло
  3. Понижете холестерола без лекарства!
  4. Витамини и добавки срещу висока кръвна захар
  5. Аминокиселината таурин забавя стареенето

onlinemedicine.bg