Нов вид лечение за шум в ушите – тинитус

шум в ушите, тинитус

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Нов вид лечение за шум в ушите – тинитус

Шумът в ушите, описан като звънене, бръмчене, или съскане в ушите, засяга около 749 милиона души по света. Това гласи изследване от 2022 г., публикувано в списанието JAMA Neurology. Проучването също така показало, че приблизително 14% от световното население е имало шум в ушите, а повече от 2% имат тежък шум в ушите. Заболяването е известно още и като тинитус. Според едно ново проучване, неговото лечение е възможно.

Проведено е двойно сляпо проучване на случаен принцип. Изпробвано е устройство, насочено към заглушаване на фантомните звуци на шума в ушите. Изследването е проведено от учени от Изследователския институт за слуха Kresge към Мичиганския университет. То е показало обещаващи резултати. Резултатите са публикувани в JAMA Network Open.

шум в ушите, тинитус
Шум в ушите, тинитус

Проучването се е провело върху хора, които имат тинитус със соматичен произход. Това представлява състояние, при което движения като стискане на челюстта водят до забележима промяна в височината или силата на дочуваните звуци, според Здравната лаборатория на Мичиганския университет. Около 70% от страдащите от заболяването имат соматична форма на шум в ушите.

Участниците е трябвало да използват преносимо устройство за домашна употреба. То е разработено и произведено от in2being, LLC.

Според изявлението, устройството е програмирано, като се има предвид спектърът на шум в ушите на всеки участник, който е комбиниран с електрическа стимулация, за да се образува двусензорен стимул. Всяка седмица участниците попълвали функционалния индекс на шума в ушите, или TFI, и списъка с увреждания на шума в ушите, или THI.

Става дума за въпросници, които измерват въздействието на тинитус върху ежедневието на хората, които са анкетирани. През това време била оценявана и силата на техния шум в ушите.

Изследователите установили, че когато участниците получавали двусензорно лечение, те постоянно съобщавали за по-добро качество на живот. А също така и за по-ниски резултати на техните увреждания и значително намаляване на силата на шума в ушите. Повече от 60% от участниците също са съобщили за значително намаляване на симптомите на тинитус след шестте седмици на активно лечение, твърди Health Lab.


Може да прочетете още за:

  1. Стимулация на стволовите клетки – лек при оплешивяване
  2. Гастрит – 2 основни вида
  3. Лекарства при бременност и кърмене #1
  4. Вирус Повасан – смъртоносна инфекция от кърлежи
  5. Препоръки за скрининг за рак на гърдата

Автор: Р. Радев – независим автор

Consent Preferences