Оториноларингология: Спешни състояния

оториноларингология, уши нос и гърло, уши, нос, гърло

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Здравейте, скъпи читатели на onlinemedicine.bg!

Ако болестите си имаха календарен месец, то октомври щеше да бъде посветен на медицинската специалност оториноларингология. Сезонът на хремата, запушения нос, кашлицата и болките в ушите. Много хора обаче не разграничават спешно от неотложно състояние.

Не ме разбирайте погрешно, в никакъв случай не омаловажавам болката и дискомфорта на всеки един пациент, но що се касае до спешно състояние, то това е състояние, което застрашава, както качеството на живот на пациента, така и вероятността за оцеляване при тези тежки състояния.  Спешните състояния в оториноларингологията без адекватна своевременна намеса могат да доведат до летален изход.

onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Как да разпознаем дали спешното състояния от оториноларингология е наистина спешно?

Ако проявите следните описани симптоми, незабавно потърсете спешна медицинска помощ!

  • Епистаксис – термин, с които се обозначава неспиращо обилно кръвотечение от носа. Понякога се развива силна кръвозагуба, която може да доведе до хеморагичен шок.
  • Кървене от ухото. Може да възникне от някаква травма или нелекувана инфекция, която може да доведе до перфорация на тъпанчевата мембрана. Това от своя страна води до увреждане на слуха.
  • Кървене след оперативни процедури по премахване на сливици или туморни образувания, които също могат да доведат до хеморагичен шок поради голямата кръвозагуба.

Кървенето от уши, нос и гърло може да бъде в следствие на най-различни причини. От болести от хематологично естество до травматични увреди. Някои от усложненията, които специалистите по УНГ – оториноларингология, преглеждат са:

  • Попадане на чуждо тяло в дихателните пътища и хранопровода, които не могат да бъдат отстранени на място и се налага да бъдат премахнати хирургически. 
  • Тежка алергична реакция.
  • Оток на ларинкса.
  • Оток на епиглотиса.

Всичко, което води със себе си задух и невъзможност човек да си поеме въздух, е обект на спешна медицинска намеса. Други проблеми в специалността оториноларингология са:

  • Фрактури по носа и синусите.
  • Разкъсно-контузни рани по лицето в частност нос, устни и уши.
  • Открити рани, които могат да доведат до дефекти по лицето.
  • Спукване на тъпанчето.
  • Частична или пълна ампутация на нос, ухо или устни.

Изброените най-често се случват в следствие на битови, промишлени или транспортни инциденти. Работа в промишлени производства с режещи машини, пътно-транспортни произшествия или битови скандали завършващи с тежки сбивания и травми по лицето.

Има една група от спешни състояния в специалността оториноларингология, в която независимо лечението е възможно да настъпят усложнения и да доведат до изключително спешни състояния.

оториноларингология, уши нос и гърло, уши, нос, гърло, отит, преглед на ухо
Преглед на ухо с отоскоп
  • Неправилно лекуван или нелекуван синузит, може да се усложни в абсцес или менингит в мозъка.
  • Остър отит на средно ухо. Започва със симптоми на ушна инфекция и въпреки лечението, понякога не се повлиява. Гнойта увеличава налягането в тъпанчевата кухина и може да доведе до перфорация на тъпанчевата мембрана или възпаление на менингите – „менингит“. В този случай се налага оперативна намеса така наречената „парацентеза“. В случай, че не се лекува, усложнението на острия отит на средното ухо се нарича: 
  • Остър мастоидит, който ако не се повлиява от стандартната терапия, се налага оперативна намеса – мастоидектомия.
  • Инфекциите на лицето могат да доведат до орбитални нарушения, тромбоза на синус кавернозус, орбитален целулит, менингит и др.

Общото между изброените състояния е загубата на слуха, която може да настъпи внезапно. Пълната загуба на слух е спешно състояние и не винаги се случва само при травми. Нелекувани отити, неправилно лекувани отити, синузити, вирусни заболявания и травми водят до увреда на слуха. Това е спешно състояние! Потърсете помощ от специалист по оториноларингология или спешно отделение и спешен лекар.


Още теми от раздела ни за Първа помощ:

  1. Първа помощ при бъбречна колика
  2. Първа помощ при обезводняване – 20 основни симптома
  3. Първа помощ при ухапване от кърлеж – 3 стъпки

Автор: Гергана Койчева – парамедик

Consent Preferences