нервно-психическо развитие, Плачещо бебе, причини

Плачещо бебе: 3+ най-чести причини

Прочетена: 146 пъти

Защо бебетата плачат?

Плачещо бебе е често срещана гледка в спешните отделения, като родителите често водят бебетата си, вярвайки, че нещо физически със здравето им не е наред. Въпреки че тези причини за посещения не са официално обхванати в учебната програма по спешна медицина, струва си да имате предвид няколко подхода и стратегии на оценяване, които да ви помогнат да прегледате едно плачещо бебе и да установите причината.

Снемането на анамнеза може да бъде предизвикателство, особено ако детето плаче силно. Baby Whisperer предлага модел, който се състои в слушане и наблюдаване на поведението на всяко едно плачещо бебе.

В следващите няколко реда ще приложа няколко основни съвета, които ще ви помогнат да определите причината за плача и да успокоите бебето.

Плачещо бебе – най-честите причини

  • Гладно ли е бебето?

Плачещо бебе, картинкаТрудно е да разберете дали едно дете е гладно, особено за кърмените бебета, тъй като те могат да се нахранят с много малки порции, но да засукват много дълго време. Признаците, че бебето е гладно, са подобни на тези на уморено бебе. Звукът на кърмено плачещо бебе е подобен на кашлица, последван от кратък плач, след това равномерен рев, наподобяващ звуците „вау-вау“.

Ако се съмнявате в недохранване или глад, родителите могат да опитат да нахранят бебето и да наблюдават дали това ще успокои плача. Контактът тяло до тяло или кожа до кожа по време на хранене също може да намали продължителността на плача. Ако бебето се успокои при хранене, но заплаче след това отново, то вашето бебе може да страда от рефлукс или рефлуксна болест, като млякото успокоява парещата болка в стомашната област, но след това болката се възстановява, заради въздействието на стомашната киселина върху стомашната лигавица.

  • Проверете размера и вида изкуствените зърна за хранене на бебето.

Успешното кърмене разчита на „добро засукване“. Родителите трябва да потърсят помощ от болничния екип още при самото раждане за съвети за хранене на бебета, както и експерти по кърмене или групи в социалните мрежи за подкрепа на кърменето, ако е необходимо. Ако кърменето е болезнено или ако има признаци на травма на зърното, майката се съветва трябва да използва паста за омекотяване кожата на зърното, както и приставка тип „изкуствено зърно“.

  • В случай, че не кърмите, използвайте правилното адаптирано мляко и размер биберон.

За хранене с адаптирано мляко родителите трябва да използват адаптирано мляко от първо ниво, често се отбелязва на кутиите с цифрата 1, което отговаря на хранителните изисквания за бебето и е регламентирано от закона. Също така е важно да съобразите какъв размер биберон ще използва бебето.

Ако дупката е твърде голяма, бебето може да погълне много въздух, причинявайки дискомфорт в коремната област, както и колики. Ако дупката на биберона е твърде малка, млякото може да се стича твърде бавно и това в повече случаи не се нрави на малките ни герои, което ни връща към основната тема „плачещо бебе“. Размерите на биберона започват с размер 1 за най-малките дупки.

  • Помислете за други потенциални причини.

Има и други потенциални причини за плач, като колики, никнене на зъби или инфекции. Ако бебето плаче повече от обикновено или плаче по по-различен начин, родителите трябва да се свържат със своя лекуващ педиатър или личен лекар за преглед и последващ мониторинг, в случай, че е установен проблем.

Плачещо бебе, причиниВ заключение бих искал да отбележа, че търсенето на причина и ранна диагностика при плачещо бебе може да бъде сравнително дълъг и труден процес. А що се отнася до родителите, съветите, посочени по-горе, могат да помогнат.

Също така е важно да запомните, че неразположените деца също могат да плачат и техният плач може да звучи различно от „нормалния“ бебешки плач. Родителите трябва да потърсят медицинска помощ, ако подозират, че бебето им не е добре или изглежда, че здравословното му състояние се влошава.

Щателен преглед на всяко плачещо бебе е абсолютно изискване, защото процентът на травми при новородени бебета през последните години се е повишил драстично. Случаите на „неинцидентни травми“ при бебета зачестяват, което изисква от лекарите повече внимание и критика при прегледи, особено ако са налице травми.

Автор: д-р Цанко Стефанов


Вижте и следния материал за плач при бебета:

Защо бебето ми плаче? Колики, жалостив плач или друго.