фибри

Полезни ли са храните с фибри и имат ли и негативни страни?

Прочетена: 87 пъти

Фибри – мястото им в хранителния ви режим

Възможно е понякога да имате проблеми със стомаха. Или образуване на газове. Така че ако смятате, че става въпрос за сериозно заболяване, по-добре отидете на лекар. Много е допустимо обаче вашите притеснения да са свързани с факта, че доста голяма част от хората не консумират достатъчно храни с фибри редовно. А когато започнат да го правят е много вероятно техните черва да се разбунтуват. И крайният резултат да бъде образуване на газове.

Фибрите са вид въглехидрати, съдържащи се в растителни храни, които човешките организми не могат да усвоят напълно или да преработят. В замяна на това преминават непокътнати през храносмилането. Тези храни с фибри осигуряват различни ползи за здравето.

Фибрите имат два базови типа:

  • Разтворимите фибри се разтварят във вода. Те образуват гелообразно вещество в храносмилателния тракт. При повечето хора е по-малко вероятно да предизвикат образуване на газове, отколкото неразтворимите. Вие можете да ги намерите в овесените ядки, бобът, лещата и някои плодове и зеленчуци.
  • Неразтворимите фибри не се разтварят във вода. Поради тази причина те добавят обем към фекалиите. Понякога е възможно да причинят повече газове при хора с дисбиоза (небалансиран чревен микробиом). Това е, понеже не образуват гелообразна консистенция подобно на разтворимите фибри. Всъщност те пристигат непокътнати в дебелото черво. Съдържат се в ядките, семената и корите на плодовете и зеленчуците.

фибриЕто няколко причини, поради които е добре да консумирате храни с фибри:

  • Увеличават чувството за ситост. Това ви позволява да поддържате вашето тегло в нормата.
  • Подпомагат балансирането на нивата на кръвната захар и инсулина.
  • Играят роля за цялостното здраве на храносмилането и червата. Храните с фибри съдействат за редовното изхождане.
  • Поддържат здрав чревния микробиом. Той от своя страна е свързан с вашия имунитет, противовъзпалителните процеси и настроението ви.
  • Този вид храни способстват за добрия и дълбок сън.
  • Помагат за намаляване на холестерола в кръвта. А също така и за предотвратяване на сърдечни заболявания.
  • Намаляват риска от някои видове рак и от диабет тип 2.

Понякога обаче редовната консумация на този тип храни води до образуване на газове или метеоризъм. 

Ето защо екипът на „Online Medicine с д-р Цанко Стефанов“ ви съветва да избирате разумно. Когато искате да консумирате полезни неща, можете да се спрете на определени ястия. Правилно е да предпочетете варени пълнозърнести храни, добре сготвени зеленчуци и плодове без кори или семена. Те ще подействат благоприятно на вашия стомах. Освен това има много малка вероятност тези продукти да ви причинят образуване на газове.фибри


Може да прочетете още за:

  1. Прясно мляко: 10 ползи от редовната консумация
  2. Забременяване и ендометриоза – 8 съвета за хранене
  3. Хранителната сила на ленено семе: 4+ здравословните ползи
  4. Ползи и вреди от консумацията на диня – 7 от най-честите
  5. Диабетна нефропатия: 5 групи храни

Автор: Р. Радев