ползи и вреди от консумацията на диня

Ползи и вреди от консумацията на диня – 7 от най-честите

Прочетена: 1081 пъти

Ползи и вреди от консумацията на диня – Ползите

Диня е не само освежаващ плод, който е идеален за горещите летни дни, но и пълен с хранителни вещества, които могат да бъдат полезни за цялостното ви здравословно състояние. Кои са, обаче, известните на науката ползи и вреди от консумацията на диня?

Динята съдържа около 90% вода и антиоксиданти, като витамин С и ликопен. Тези антиоксиданти помагат за премахването на свободни радикали от организма, които могат да причинят оксидативен стрес и да доведат до увреждане на клетките, както и да допринесат за развитието на заболявания като рак и сърдечни болести. В тази статия ще разгледаме всички ползи и вреди от консумацията на диня, както и ще разгледаме в детайли с какво динята може да бъде полезна за вас през по-горещите дни в годината.

Материалът за ползи и вреди от консумацията на диня е разделен в две части – първо бих искал да опиша всички ползи, а след това ще откриете и част, в която съм отделил внимание на вредите при прекомерна употреба.

Ползи и вреди от консумацията на диня: Профилактика на астма

Учените смятат, че свободните радикали влошават общото здравословно състояние на организма и могат да допринесат за развитието на астма. Някои антиоксиданти, включително витамин С, могат да помогнат за намаляване на риска от поява на астма. За момента  специализираните проучвания не дават категорична информация, че приемането на добавки с витамин С може да помогне за предотвратяване развитието на астма, но диета, богата на витамин С, включая прием на хранителни добавки с витамин С, може да осигури по-сериозна защита на организма от редицидивиращи инфекции. Една порция диня с тегло около 154 грама осигурява 12,5 милиграма витамин С, което е между 14% и 16% от дневните нужди на човек.

ползи и вреди от консумацията на диня, парчета диняПолзи и вреди от консумацията на диня: Превенция на артериална хипертония и болести на сърцето

Динята може да бъде полезна за пациенти с високо кръвно налягане и ранно развитие на хипертония. В проучване от 2012 г. изследователите установяват, че екстрактът от диня понижава ефективно кръвното налягане при хора на средна възраст със затлъстяване. Антиоксидантите L-цитрулин и L-аргинин, които се съдържат в динята, могат да подобрят функцията на артериите, което води до понижаване на кръвното налягане.

Друг антиоксидант – ликопен, може да помогне за предпазване от сърдечни заболявания чрез намаляване на възпалителния отговор в организма и чрез контрол на нивата на HDL – добър холестерол. Динята съдържа и фитостероли, които са растителни съединения, които могат да помогнат за решаване на проблема с високите нива на LDLлош холестерол. Засега точният механизъм на въздействие на фитостеролите при пренция на сърдечно-съдови болести остава неясен.

Ползи и вреди от консумация на диня: Превенция на ракови образувания

Свободните радикали могат да играят роля в развитието на някои видове рак. Оксидативният стрес, който те предизвикват, може да доведе до увреждане на ДНК структурите в клетките. Антиоксидантите в плода диня влизат в пряка битка с наличието на свободни радикали, респективно създават защита и предпазват от развитието на рак. Някои проучвания свързват приема на ликопен и с по-нисък риск от развитие на рак на простатата.

Ползи и вреди от консумацията на диня: Здрава храносмилателна система и добра хидратация

Динята има високо съдържание на вода и осигурява голямо количество фибри, които могат да помогнат за здравословното развитие и дейност на храносмилателната система, като предотвратяват развитието на запек и насърчават редовните изхождания. Описаният плод съдържа около 90% вода и осигурява електролити като калий, което я прави незаменим и здравословен избор за следобедна закуска през горещите летни месеци. Динята може да се консумира прясна, под формата на сок или замразена на резени.

Да продължим с още нещата по темата за ползи и вреди от консумацията на диня.

ползи и вреди от консумацията на диня, резани диняПолзи и вреди от консумацията на диня: Развитие на нервната система

Динята съдържа и холин, който е друг антиоксидант. Той допринася за функции като учене, концентрация и запаметяване, поддържа структурата на клетъчните мембрани, както и предаването на нервните импулси и ранното развитие на мозъка. Някои учени твърдят, че холинът може да спомогне за забавяне на прогресията на деменция при болестта на Алцхаймер, но няма достатъчно доказателства, които да потвърдят това становище до този момент.

Динята и сокът от диня, също така, могат да намалят мускулната треска и да подобрят времето за възстановяване след тренировка при спортисти. В проучване от 2017 г. спортисти, които са консумирали половин литър плацебо или същото количество сок от диня с добавен L-цитрулин 2 часа преди маратонно бягане, съобщават за по-слабо мускулно претоварване в период от 24 до 72 часа след състезанието.

Ползи и вреди от консумацията на диня: Здрава кожа

Динята, както вече описах, съдържа витамин С, който е необходим на организма за производството естественото производство на колаген. Колагенът е от съществено значение за клетъчната структура и развитието на функциите на имунната система. Колаген също така подпомага за по-бързото заздравяване на рани. Проучванията показват, че витамин С може да помогне за поддържане на здрава кожа, включително за намаляване на риска от увреждания, свързани с възрастта.

Ползи и вреди от консумацията на диня: По-добър полов живот

Редовната консумация на диня през топлите и горещи дни в годината също така спомагат драстично за поддържането на по-добра ерекция при мъже. Учените са провели множество проучвания и заключват, че съдържанието на цитрулин в динята помага за поддържането на по-добра ерекция, чрез увеличаване на притока на кръв към тялото на пениса, както и спомагат за предпазването от развитие на еректилна дисфункция. Добре функциониращата полова система на мъжете помагат както на тях самите, така и на техните партньорки за здравословното развитие на връзката им.

ползи и вреди от консумацията на диня, диняПолзи и вреди от консумацията на диня: Накратко за вредите…

Прекомерната консумация на този прекрасен плод, обаче, може да доведе до някои сериозни смущения в тялото ви. И в следващите няколко реда, ще спомена накратко за всичките странични ефекти от прекомерната консумация на диня.

Ползи и вреди от прекомерната консумация на диня: Нарушения в храносмилателната система

Динята може да създаде някои промени с храносмилането, ако се консумира в големи количестви, като в това число се включват метеоризъм, къркорене на червата, рецидивираща диария и дехидратация, тъй като динята стимулира диурезата, вследствие на силно хидратиращите си ефекти.

Ползи и вреди от консумацията на диня: Болести на сърцето и сърдечно-съдовата система

Продължавайки описателната дейност за известните ползи и вреди от консумацията на диня, трябва да споменем, че този плод съдържа наистина завидно количество калий. Консумирането на обогатена с калий храна в големи количества може да доведе до сърдечносъдови проблеми, най-често ритъмно-проводни нарушения на нормалния сърдечен ритъм.

В списъка на усложнения от прекомерната консумация са развитието на брадикардия – бавен или нисък пулс, екстрасистоли и усещане за прескачане на сърцето, а в много тежки случаи (най-вече свързани със състезания за консумиране на огромен обем храна, в частност диня) може да се стигне и до развитие на внезапна сърдечна смърт или спиране на сърцето, заради повишеното ниво на калий. Повишеното ниво на калий в кръвта също така може да засегне и двигателния апарат и нервната проводимост в организма.

Ползи и вреди от консумацията на диня: Не е полезен плод за диабетици

Динята е плод, който съдържа много захар и много фибри. Поради това гликемичният индекс на плода е нисък и не води до рязко повишаване на кръвната захар при здрави пациенти, което носи нисък риск от развитие на диабет. Но при диабетици – повишеното ниво на плодова захар и проблемно производство или усвояване на инсулин, може да доведе до различни по вид усложнения на диабетната болест, като диабетна кетоацидоза, както и по-сериозни проблеми при продължителна консумация на големи количества диня. Именно поради тази причина диабетиците трябва да бъдат внимателни с консумацията на диня.

Някои други вреди от прекомерната консумация на диня

Що се отнася до ползи и вреди от консумацията на диня, бих искал да спомена, че прекомерният прием може да доведе до понижаване на нормалното ниво на артериално кръвно налягане в организма. Ако човек страда от ниско кръвно налягане, най-добре е да консумира диня само от време на време, като допълнително приема по-голямо количество чисти течности, като вода.

Динята, за жалост, също така може да бъде причинител на алергични реакции. Този вид реакции могат да бъдат както тежки, така и леки, но рискът от развитие на анафилактична реакция при хора с алергия към диня остава. Вследствие на анафилаксия може да се развие тежък оток на ларинкса, на езика, на устните, тежък обрив по тялото, който обикновено е силно сърбящ, може да се развие задух, както и при липса на своевременно и адекватно лечение – смъртен изход от реакцията.

Учените съветват бременните жени да не прекаляват с консумацията на диня. Причината се крие в риска от развитие на гестационен диабет, който е често срещан при бременните жени в 21 век и представлява сериозен здравословен проблем.

При хора със сърдечни проблеми, прекомерната консумация на диня може да доведе до повишено количество на течности в тялото. Ако липсва адекватна диуреза – тоест отделяне на количеството течности чрез урината, те могат да се задържат в подкожната тъкан и да предизвикат появата на отоци по крайниците, както и в белодробния паренхим, което може да доведе до развитие на умора и задух.


Прочетете още за:

  1. 10+ храни с нисък гликемичен индекс за всички!
  2. Колко пъти пиете вода дневно? 3 свойства на водата
  3. 5 опасности на 3 вида хранителни разстройства
  4. Рецепта за кето-хляб – 5 причини да консумирате нисковъглехидратна храна
  5. Диабетна нефропатия: 5 групи храни

Автор: д-р Цанко Стефанов