висок холестерол при деца, холестерол

Понижете холестерола без лекарства!

Прочетена: 61 пъти

Как да понижите холестерола без да използвате медикаменти?

Ние от onlinemedicine.bg искаме да ви препоръчаме няколко промени в начина ви на живот и вашата диета. Те могат да ви помогнат да намалите нивата на холестерола:висок холестерол при деца, холестерол

  • Създайте си навици за здравословно хранене. Изберете диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини. Тези храни ви осигуряват основни хранителни вещества, без да добавят прекомерни количества мазнини.
  • Намалете наситените мастни киселини и трансмазнините.  Ограничете приема на храни с високо съдържание на наситени мазнини, като червено месо и пълномаслени млечни продукти. Избягвайте трансмазнините, които обикновено се срещат в пържените храни и бързите закуски.
  • Увеличете Омега-3 мастните киселини. Храните, в които ги има са сьомгата, скумрията и херингата. Те ще ви помогнат да намалите нивата на холестерола. Орехите, бадемите и ленените семена също са добри източници на Омега-3.
  • Добавете разтворими фибри. Те могат да намалят усвояването на холестерол в кръвния поток. Храните, богати на разтворими фибри, са овес, ечемик, плодове, зеленчуци, леща и боб.
  • Включете суроватъчен протеин.  Съдържа се в млечните изделия.  Той има значение за много от ползите за здравето, приписвани на продуктите направени от мляко. Проучванията показват, че суроватъчният протеин, приет като добавка, може да понижи нивата както на LDL-холестерола, така и на общия такъв.
  • Упражнявайте се. Редовната физическа активност ще ви помогне за повишаване на липопротеините с висока плътност (HDL) – „добрия“ холестерол. Спортът същевременно понижава холестерола на липопротеините с ниска плътност (LDL) – „лошия“. Опитайте се да се занимавате с умерени до интензивни упражнения в продължение на 30 минути на ден. Тренирайте пет дни в седмицата. Ако сте прекалено заети, опитайте да спортувате поне три дни в седмицата по 20 минути.
  • Поддържайте здравословно тегло. Загубата на наднормените килограми ще ви помогне за понижаване на общите нива на холестерол.
  • Пийте достатъчно вода. Поддържането на добра хидратация поддържа цялостното ви здраве, въпреки че не е пряк фактор. Водата помага на тялото ви да функционира по-ефективно, включително да обработва мазнините.

Спазвайте съветите ни и се наслаждавайте на отлично здраве!


Може да прочетете още за:

  1. Нежелани лекарствени реакции – част #1
  2. Витамини и добавки срещу висока кръвна захар
  3. Аминокиселината таурин забавя стареенето
  4. 5 упражнения за изгаряне на мазнините по корема
  5. Полезни ли са храните с фибри и имат ли и негативни страни?

onlinemedicinedrts последвайте ни във фейсбук