болки свързани с остаряване, деменция

Признаци на деменция – какво да не пропускаме?

Прочетена: 103 пъти

Най-често пропусканите признаци за деменция

Когато си помислим за деменция, ние често си представяме човек, който изпитва загуба на памет и объркване.

Вярно е, че това със сигурност са симптоми на деменция и болестта на Алцхаймер (най-често срещаната форма на това заболяване). Но пропускането на някои от по-трудно доловимите признаци, които не са толкова добре известни, може да доведе до по-късна диагноза и забавяне на лечението.

Най-показателният ранен признак са затрудненията при ориентирането, заедно с проблемите с говора и усещането за посоки.

Всички ние забравяме по някоя дума от време на време. Но ако това се превърне в тенденция, значи е сигурен сигнал за проблеми, отличаващи начална фаза на деменция.

„Затрудненията с говора, включително трудностите при намирането на думи, неправилната конструкция на изреченията или усложненията при изразяване, могат да се появят много преди загубата на памет.“ Думите са на доктор Ариф Далви, невролог, ръководител на Програмата за двигателни нарушения в Медицински център Делрей.

Лесно е да коригирате това. Но също така е важно да наблюдавате дали подобно поведение се повтаря често. Освен това може да забележите промяна в усещането си за посоките.

onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Други по-рядко разпознавани симптоми на деменция включват затруднено изпълнение на познати задачи. А също така и чувствителност към шума и промяна във вкуса и обонянието. Това казва доктор Стенли Апел, невролог и директор на Ann Kimball & John W. Johnson Center for Cellular Therapeutics в Houston Methodist.

Има лекари, които работят върху иновативни подходи за лечение на деменция. Единият е да се потисне невровъзпалението с регулаторни Т-клетки (Tregs). Други изследвания използват напредъка в генната терапия за разработване на нови подходи срещу деменцията.

„Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри две нови лекарства – Aduhelm (адуканумаб) и Leqembi (леканемаб). Те са насочени към предотвратяване на натрупването на амилоидни бета плаки в мозъка, което е отличителен белег на деменция“, каза доктор Стенли Апел. „Въпреки че одобрението на Aduhelm е противоречиво, някои проучвания показват, че лекарството може да забави намаляването на познавателните способности при определени пациенти. От друга страна, клиничните проучвания показват, че Leqembi може да задържи когнитивния спад при страдащи от лека до умерена фаза на болестта на Алцхаймер.“


Може да прочетете още за:

  1. Ваксини срещу рак
  2. Рак на дебелото черво – революционен тест #1
  3. Нова техника за проучване на генома
  4. Как да спрем болки свързани с остаряването?
  5. Мозъкът има собствен отпечатък на болката

onlinemedicine.bg