затлъстяване при жени, наднормено тегло, жена с наднормено тегло

Протеин предпазва от затлъстяване при жени

Прочетена: 91 пъти

Изследване установи, че определен протеин предпазва от затлъстяване при жените

Към момента повече от 30% от възрастните американци са определени като пациенти със затлъстяване. Доказателствата показват, че има протеин, който предпазва от затлъстяване при жени. Затлъстяването е важен и нарастващ проблем за общественото здраве. То е рисков фактор за няколко заболявания, включително диабет, сърдечно-съдови заболявания и COVID-19.

Екип от учени от Калифорнийския университет, Ривърсайд е провел изследване върху мишки, като група от тези гризачи била подложена на диета с високо съдържание на мазнини. В сравнение с мъжките, женските животни били по-защитени от затлъстяване, тъй като отделяли повече от протеин, наречен RELM-alpha, който според проучването има ефективна роля при битката със затлъстяване при жени

„Нашето проучване идентифицира имунните клетки и RELM-alpha при причиняването на тези специфични за пола разлики в имунния отговор на затлъстяването.“ Думите са на Мира Г. Наир, ръководител на изследването и доцент по биомедицински науки в Медицинския факултет.

затлъстяване при жени, наднормено тегло, жена с наднормено теглоRELM са семейство протеини, отделяни от бозайници, които се активират при инфекциозни и възпалителни заболявания. Един от тези протеини, RELM-alpha, бързо се задейства в тялото на мишката след инфекция и служи за защита на тъканите на тялото. Това вещество има функция, подобна на резистина при хората.

„RELM-alpha, който има водеща при роля при битката със затлъстяване при жени, регулира два вида имунни клетки: противовъзпалителните макрофаги и еозинофилите“ – обяснява Мира Г. Наир. Макрофагите и еозинофилите са видове бели кръвни клетки, които се борят с болестите, но могат да бъдат вредни за тялото при липса на инфекция. „За разлика от тях, мъжките индивиди експресират по-малко RELM-alpha, имат по-малко еозинофили и притежават възпалителни макрофаги, които насърчават затлъстяването.“

Когато учените отстранили RELM-alpha при женските мишки, те открили, че животните вече не са защитени от затлъстяване. Притежавали по-малко еозинофили и имали възпалителни макрофаги – подобно на мъжките мишки.

„Ние обаче успяхме да намалим ефективното затлъстяване при жени или по-точно мишки от женски пол, като ги лекувахме с еозинофили или с RELM-alpha, което предполага обещаващи терапевтични цели“, казва Наир. „Ние сме първите, които начертаха този път пред жените, и има вероятност да ги предпазим от покачване на наднормено тегло.“

Изследователският екип установил, че дефицитът на RELM-alpha има значителни ефекти и при мъжете, но в по-малка степен, отколкото при жените.

onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

  1. Интермитентен фастинг – плюсове и минуси
  2. Редовни тренировки – стоп на депресията!
  3. Защо ходенето е най-доброто упражнение?
  4. Бъдете активни докато остарявате и ще живеете по-добре
  5. 6 физически упражнения за отлично здраве!

onlinemedicine.bg