Пчелен прашец: 5+ ползи

пчелен прашец

Прочетена: 75 пъти

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Истината за пчелен прашец и ползите му за вашето здраве!

От години хранителният продукт пчелен прашец е обявяван за суперхрана с невероятни ползи за здравето. Билкари и специалисти по алтернативна медицина изтъкват неговите предимства, твърдейки, че той е лек за различни по вид заболявания. Въпреки обширните твърдения, обаче, научните изследвания не успяха да потвърдят всички твърдения за ползите от редовна консумация на пчелен прашец.

В тази статия ще се потопим в света на хранителния продукт пчелен прашец, за да разберем неговия състав, приложения, потенциални ползи и условия на безопасно използване от хората.

Пчелен прашец: Основни характеристики

Хранителният продукт пчелен прашец е смес от уникални за организма ни витамини, минерали, въглехидрати, липиди и протеини. Той се събира от пчелите, докато те се придвижват от цвете на цвете, натрупвайки този прекрасен продукт по телата си. Важно е да се отбележи, че пчелният прашец не бива да се обърква с други свързани с пчелите вещества, като например натурален мед, пчелна пита, пчелна отрова или пчелно млечице, тъй като те не съдържат пчелен прашец. На фармацевтичния пазар, обаче, е известно, че някои комбинирани продукти могат да включват едно или повече от тези вещества заедно с пчелен прашец в готовия си вид.

пчелен прашец, пчелаПчелен прашец и употребата му

Пчелният прашец може да се намери в магазините за здравословни храни и често се включва в натурални хранителни добавки. Той се използва и в продукти за грижа за кожата, предназначени за облекчаване на кожни инфекциозни и възпалителни състояния, като различни по вид обриви или екзема при новородени бебета.

Също така, пчелен прашец намира препоръки за приложение и при различни здравословни проблеми, включително алкохолизъм, астма, алергии, предменструален синдромПМС, увеличена простата при мъжете и храносмилателно проблеми, и стомашни киселини. Някои учени дори твърдят, че той играе ролята, също така, на енергиен източник.

Важно е, обаче да се отбележи, че науката все още не притежава достатъчно доказателства, които да позволят на хранителния продукт пчелен прашец да навлезе в алгоритмите за лечение, затова е важно да се консултирате с вашия личен лекар преди да предприемете стъпките по включване на хранителна добавка за лечение на ваш хроничен медицински проблем.

Науката за пчелен прашец и проведените проучвания и клинични изследвания

При все че проучванията за полезните свойства на пчелен прашец са буквално мащабни, учените все още нямат ясна позиция дали този хранителен продукт може да бъде включен в лечебните алгоритми на което и да било заболяване, за което има доказани ефекти за превенция от развитие при дългосрочния му прием.

Например, едно проучване предполага, че пчелният прашец може да намали някои странични ефекти при приложение на химио- и лъчетерапия при някои видове рак. Други проучвания показват концентрацията на изследователските екипи върху някои екстракти от пчелен прашец и откриват потенциални ползи при превенцията на рецидивиращи кризи на хроничен простатит, както и при уголемена простата при мъжете.

Друго проучване пък доказва, че хранителни добавки, съдържащи основна компонента пчелен прашец, имат невероятен ефект при превенцията на симптоми на предменструален синдром. Обхватът на изследванията, обаче, остава ограничен и много други предполагаеми приложения и ползи от редовната консумация на пчелния прашец, като например подобряване на издръжливостта и спортните постижения, както и забавяне на процесите на стареене, не са научно доказани до този момент.

пчелен прашец, хранителна добавкаХранителна стойност на пчелен прашец

Бидейки прекрасна хранителна добавка, проучванията показват, че продуктът има значителна хранителна стойност. Той съдържа редица витамини, минерали, протеини и въглехидрати. Пчелният прашец може да допринесе за постигането на отличен баланс в храненето, въпреки че някои проучвания показват, че хранителният състав може да варира. Важно е, обаче, да се уточни, че приемането на пчелен прашец като хранителна добавка, не може и не трябва да замени здравословния хранителен режим и балансирано хранене.

Пчелен прашец: Безопасен ли е за прием от всеки?

Що се отнася до безопасността, пчелният прашец обикновено се счита за безопасен за краткосрочна употреба от повечето хора и групи пациенти, според последните проведени научни проучвания в сферата на алтернативната медицина. Въпреки това, обаче, трябва да се вземат предвид някои предпазни мерки.

Хората с алергии към прашец от други растения трябва да бъдат внимателни, тъй като хранителната добавка може да предизвика алергични реакции, подобни на тези, предизвикани от други растения, като например амброзия. Симптомите могат да включват сърбеж и развитие на копривна треска по кожата, зачервяване, задух, оток на устни, език и гърло, а в по-тежки случаи и анафилактичен шок.

Изключително важно е децата, бременните жени и кърмачките да избягват консумацията на пчелен прашец. Също така пациентите, които приемат лекарства за разреждане на кръвта – антикоагуланти, като варфарин, аценокумарол или други лекарствени средства, трябва да знаят, че има някои доказателства в проведени проучвания, че пчелният прашец може да увеличи времето на кървене риска от развитие на кръвоизлив.

Моля, консултирайте се с вашия лекуващ лекар преди да включите пчелен прашец под формата на ежедневна хранителна добавка, за да сведете до минимум потенциалните рискове при прием на препарата, както и да гарантирате личната си безопасност, и тази на вашите близки и роднини.


Прочетете още за:

  1. Медицински канабис: ползи и вреди
  2. Йога – 3+ ползи за здраво тяло, стави и липса на стрес
  3. Стрес – 5 билки в битка с напрежението!
  4. Чесане по гърба – терапия за психиката и емоциите
  5. Хранителната сила на ленено семе: 4+ здравословните ползи

Автор: д-р Цанко Стефанов

Consent Preferences