Развитие на амнезия – защо забравяме? #1 конкретика

Амнезия

Прочетена: 127 пъти

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Амнезия: Причини, симптоми и лечение

Амнезия е драматична форма на загуба на паметта, която може да бъде причинена от мозъчна травма, заболяване или други по вид медицински състояния. Пациентите със загуба на памет изпитват затруднения при опитите да си спомнят за минали събития – ретроградна амнезия, трудно запомнят и осмислят нова информация – антероградна амнезия, а някои случаи може да изпитват и двата вида.

Гръцката дума “амнезия” означава забравяне, но самото състояние е по-тежко като картина и сложно от обикновеното ежедневно забравяне на някаква информация. Важно е да се отбележи, че пациентите с описаното състояние на загуба на памет обикновено не губят цялата си самоличност, както често се представя във филмите и телевизионните предавания, което всъщност е сравнително рядко срещано психиатрично състояние.

Мозъкът получава нова информация и създава поредица от връзки, за да представи тази информация в етапа на кодиране на паметта и складирането на информация. Тези връзки могат да се свържат с друга информация, която вече е съхранена в паметта. По-рано създадените връзки се запазват в етапа на съхранение, въпреки че може да не се използват.

Мозъкът пресъздава или активира връзките, които представят кодираната преди това информация, по време на извличането и така ние имаме способността да си спомним или да разпознаем дадена информация от миналото. Паметта е несъвършена и процесите в рамките на етапите на паметта също са несъвършени.

Амнезия, мозък, структури на мозъкЧесто се случва, например, свидетели на обир да могат да си спомнят синя риза, когато всъщност обирджията е бил облечен в зелено. Тази така наречена “лъжлива памет“, както и моментно забравяне – в случай, че забравяте даден важен елемент в стресова ситуация, не е признак за развитие на амнезия, а по-скоро селективно запомняне на информация и съхранение на нервната система.

Амнезия: Колко вида памет съществуват и какви са основните характеристики?

Съществуват няколко вида памет. Декларативната или експлицитната памет е познание за факти и събития от ежедневието, докато недекларативната или имплицитната, както и още наричана процедурна памет, е несъзнателно запомняне и знание.

Амнезия може да показва заличена декларативната памет, но не и процедурната памет, което означава, че човек с такава загуба на памет може да няма спомени за минали събития, но все още ще може да ходи или да кара колело и да говори на даден определен (майчин) език. В паметта участват различни области на мозъка в зависимост от вида на формираната памет и от това колко дълго може да се съхранява тя.

Краткотрайната памет трае, докато информацията е “в ума”, обикновено между пет и 30 секунди. През това време човек е в състояние да борави едновременно със средно седем различни части от информация, като например букви, думи или цифри. За този тип памет са важни фронталният и париеталният лоб. От друга страна, дългосрочната памет трае между минута и цял живот, като хипокампусът и околните темпорални дялове на мозъка са важни области за нейното съхранение и извличане. Много различни части на мозъка, обаче, могат да причинят амнезия, тъй като увреждането на тези части може да повлияе на дългосрочната памет.

амнезия, загуба на паметАмнезия може да възникне при много неврологични заболявания, като деменция вследствие на болестта на Алцхаймер, други форми на деменция, инсулт, мозъчни травми и системни заболявания, които засягат мозъка.

Съществуват различни видове амнезия, като ретроградна амнезия, антероградна амнезия, посттравматична амнезия, преходна глобална амнезия, детска амнезия и дисоциативна амнезия или психогенна амнезия.

Амнезия: Да разгледаме отделните видове и техните характеристики

Ретроградна амнезия се отнася до състояние на загуба на памет, при която човек не може да си спомни спомени, формирани преди събитието, което е причинило загубата на памет, и обикновено засяга наскоро съхранени спомени от миналото, а не спомени отпреди години.

Антероградна амнезия се отнася до амнезия, при която човек не може да формира нови спомени след събитието, което е причинило състоянието на загуба на памет.

Посттравматична амнезия се отнася до такава загуба на памет, която настъпва непосредствено след значителна травма на главата и която може да включва както ретроградна, така и антероградна амнезия. Често се определя и като загуба на памет при стрес или частична загуба на памет.

Преходна глобална амнезия е временен синдром, който трае до 24 часа и включва както ретроградна, така и антероградна амнезия.

Детска амнезия се отнася до факта, че хората не могат да си спомнят събития от ранното детство, тъй като областите на мозъка, които поддържат паметта, все още се развиват.

Дисоциативна или психогенна амнезия се отнася до психично разстройство, при което човек изпитва загуба на памет след значителна травма, като блокира от паметта си както личната информация, така и травматичния инцидент. Също чест представител на класифицирани състояния за загуба на паметта при стрес или частична загуба на памет.

Лечението на амнезия зависи от нейната причина

В основата на лечението на състоянието амнезия стоят похвати и различни подходи, които целят третиране на основното състояние, водещото до състоянието на забравяне и загуба на памет.

  • Лекарства: В зависимост от основната причина за амнезия може да се предпишат медикаменти за лечение на основното състояние. Например, ако загубата на памет е причинена от болестта на Алцхаймер, могат да се предпишат лекарства, които забавят развитието на болестта.
  • Психологическата терапия – има много позитиви и може да бъде полезна за пациенти с амнезия, причинена от емоционална или психологическа травма. Терапията може да помогне на пациентите да се справят със симптомите си и да подобри функциите на паметта си.
  • Помощните средства за запаметяване – дневници, календари и електронни устройства и приложения за напомняне за важни събития, могат да помогнат на пациентите с амнезия да следят важните събития и задачи, които им предстоят. Тези помощни средства могат също така да помогнат на пациентите да си спомнят важни подробности, които може да са забравили от миналото.
  • Когнитивна рехабилитация: Този вид рехабилитация включва упражнения и дейности, предназначени за подобряване на паметта и когнитивните функции. Тези упражнения могат да включват игри за запаметяване, дейности за решаване на проблеми и други упражнения, които стимулират мозъка.
  • Промени в начина на живот: Промените в здравословния начин на живот, като редовни физически упражнения, здравословно хранене и достатъчно сън, могат да подобрят цялостната мозъчна функция и да помогнат за подобряване на способностите на човешкия мозък да развива паметта си и да запомня новопостъпваща информация.
  • Хирургични интервенции при лечение: В редки случаи може да се наложи оперативна намеса за лечение на амнезия, причинена от мозъчна травма или други физически състояния. Например, може да се наложи извършването на хирургична интервенция за отстраняване на туморни образувания на мозъка, кръвоизливи, както и всякакви други патологии и малформации, водещи до развитие на амнезия и невъзможност за запомняне на нова информация.

амнезия, загуба на памет, краткосрочна загуба на памет, загуба на дълготрайна памет

Превенция и перспективи в развитието на медицината за превенция на настъпваща амнезия

Макар че няма категорично и дефинитивно лечение за състоянието амнезия, има навици, които можете да придобиете, за да намалите риска от развитието ѝ. Като направите някои промени в начина си на живот, може да намалите шансовете си да развиете свързани заболявания, като болестта на Алцхаймер, която може да доведе до загуба на паметта.

Една от най-важните стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска от развитие на амнезия, е да се предпазвате на всяка цена от травми на главата, респективно травматични увреждания на мозъка. Винаги носете предпазни средства като предпазен колан, когато сте в превозно средство, каска, когато карате колело или мотоциклет, както и когато спортувате, и здрави обувки, за да се предпазите от инцидентни падания и травми.

Проучванията показват, че можете да намалите риска от развитие на заболявания като Алцхаймер с избор на начин на живот, като например физически упражнения, здравословна и балансирана диета, умствена активност под формата на четене на книги, учене на езици, научаване на нова информация, както и усвояване на нова по вид информация.

Също така е важно да получавате достатъчно сън, да спрете тютюнопушенето, да поддържате добра роднинска връзка с близките си, да контролирате и потискате стреса и да вземете всички мерки за защита на сърцето чрез здравословно хранене и поддържане на здравословно телесно тегло, както и понижаване на кръвното налягане и правилно лечение и превантиране на вече известна диабетна болест.

Също така е важно да знаете кога да потърсите лекарска помощ, ако имате загуба на паметта. Ако имате проблеми със загуба на паметта, обърнете се към вашия личен лекар за допълнително изследвания и насочване към определени специалисти – психолози, психиатри, невролози, неврохирурзи и други спрямо първопричината за развитие на състоянието.

При пациенти с амнезия индивидуалният изход се прогнозира най-добре от техните лекуващи лекари и наблюдаващи специалисти. Загубата на памет може да продължи както с часове, така и с дни, месеци, че дори и по-дълго. Пациенти, страдащи от описаното състояние, обикновено трябва да могат да разчитат на семейството и приятелите си, за да запълнят пропуските в паметта си и да функционират по нормален начин в ежедневието си.

Когнитивната рехабилитация и терапии могат да бъдат подходящи за някои случаи на загуба на паметта, а вашият лекуващ лекар може да препоръча подходящи последващи прегледи от съответни специалисти – психиатър или психотерапевт, невролог и други според необходимостта и първопричината.

Амнезия: Лекарствена терапия

Понастоящем няма категорично и дефинитивно медикаментозно лечение за амнезия. Някои изследователи експериментират с лекарства, които обикновено се предписват на пациенти с болестта на Алцхаймер, но FDA – американската агенция по храните и лекарствата, все още не е одобрила тези лекарства за лечение конкретно на състоянието амнезия. Въпреки всичко, обаче, учени и изследователи продължават да проучват причините за развитие на загуба на памет, както и други функционални нарушения на мозъка и на паметта, като това би дало възможност в бъдеще да бъдат разработени нови методи и подходи за лечение.

В случай, че имате развитие на загуба на памет вследствие на развитие на психиатрични и психични състояния – като депресия или тревожност и тревожен синдром, може да се обърнете към вашия лекуващ лекар, за да се изгради правилен подход и модел за диагностика и лечение на основното заболяване, водещо до персистиращо забравяне, както и загуба на дълготрайна памет.

Важно е да следите паметта си и да вземете мерки, ако забележите някакви тревожни промени. Ако имате загуба на паметта, не се колебайте да се свържете с вашия лекуващ лекар. Ето някои важни въпроси, които може да зададете на вашия лекуващ лекар или наблюдаващ специалист що се отнася до загуба на памет.

  1. Нормална ли е загубата на памет за моята възраст?
  2. Каква е причината за загубата на памет при мен?
  3. Има ли лекарства, които могат да помогнат при разстройства, причиняващи загуба на памет?
  4. Паметта ми ще се подобри ли или ще се влоши с течение на времето?
  5. Как семейството и приятелите ми могат да ми помогнат при развитие на амнезия?
  6. Има ли терапии или когнитивна рехабилитация, които биха били подходящи при лечение на състоянието амнезия?
  7. Можете ли да препоръчате ресурси за психично здраве, както и преглед при психиатър или психолог със специални интереси в лечението на амнезия?

 

Причини за амнезияКлинична картина и симптомиВъзможности за лечение на амнезия
Травми на главатаНевъзможност за спомняне на изминали скорошни събития.Когнитивна рехабилитация.
Исхемичен мозъчен инсултТрудно усвояване и запомняне на нова информация.Лекарствена терапия на подлежащите заболявания.
Туморни образувания на мозъкаТрудности при изграждането на краткотрайна памет.Лечение на подлежащите заболявания.
Прекомерна консумация на алкохол и цигариТрудности за изграждане на дълготрайна памет.Промени в начина на живот – хранителен режим, спорт, спиране на алкохол, тютюнопушене и рекреативни наркотични вещества.
Прекомерна консумация на наркотични веществаСъстояние на обърканост и делириум.Ефективен контрол над стрес и терапия, включително алтернативна медицина, при наличие на психични заболявания.
Нормални процеси на стареенеТрудности при опити за спомняне на изминали събития, разпознаване на лице и обекти, и други.Терапия с психолог – включително терапията на речта, езикова терапия, функционална терапия, както и подобряване на мозъчната функция с алтернативна медицина и функционални упражнения за мозъка.
Невродегенеративни заболяванияПрогресивна загуба на памет, разстройства на личността, проблеми с речта, езикови проблеми, невъзможност за извършване на ежедневни дейности и други.Палиативни грижи и извършване на множество клинични проучвания за по-ефективно лечение на невродегенеративните заболявания.

Вижте още статии:

  1. Висока температура – причините – 1-ва част от материала
  2. Отравяне с ДЕПРЕСАНТИ и наркотици – 3 основни вида
  3. Сепсис – 6 стъпки за бързо лечение!

Автор: д-р Цанко Стефанов

Consent Preferences