Рак на ануса – 9 основни симптоми

рак на дебелото черво

Прочетена: 482 пъти

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Рак на ануса: Симптоми, причини за развитие, диагностика и лечение

Рак на ануса е рядък вид туморна формация и раково заболяване, който се появява в аналния канал, който свързва ануса с ректума – най-крайният отдел на храносмилателната система. Въпреки че е рядка форма на рак, броят на случаите се увеличава през последните години. В тази статия ще разгледаме всички симптоми в клиничната картина на пациентите, както и причините за развитие, методите за диагностика и наличните съвременни възможности за лечение на рак на ануса.

Какво представлява заболяването рак на ануса?

Рак на ануса е вид раково заболяване, който засяга аналния канал, дълъг  между 2.5см до 5см, който отговаря за отделянето на изпражнения от тялото. Тази ракова формация възниква, когато анормални клетки започнат да израстват и да се размножават в областта на аналния канал, което води до формирането на ракови образувания. Най-често срещаният вид анален рак се нарича плоскоклетъчен карцином, който под микроскоп изглежда подобно на рак на кожата.

Анална дисплазия и връзката ѝ с развитието на рак на ануса

рак на ануса, колоректален рак, лечениеДисплазия се отнася до всякакъв вид необичайни промени в клетките на тялото. Анална дисплазия е състояние, което се характеризира с неправилни промени в клетките в аналната област. Тя е предшественик на аналния плоскоклетъчен рак. Симптомите на аналната дисплазия могат да включват болка, чувство за тежест в аналната област и сърбеж – пруритус.

Ако се открие анална дисплазия, може да се извърши процедура, наречена хромоендоскопия. По време на тази процедура се използва ендоскоп за оглед на стомашно-чревния тракт и се използват оцветителни багрила за детекция и идентифициране на всяка анормална тъкан, която след това може да бъде премахната успешно.

Симптоми и клинична картина при рак на ануса

Около 25% от хората с рак на ануса не изпитват никакви симптоми. Когато са налице, симптомите могат да включват ректално кървене, усещане за бучка или маса в аналната област, болка, тежест в аналната област, сърбеж, промени в структурата на фекалната маса, включително поява на слуз, кръв в изпражненията и постоянни позиви за дефекация.

Причини и рискови фактори за рак на ануса

Точната причина за рак на ануса не е известна, но някои рискови фактори увеличават вероятността от развитие на този вид заболяване. Един такъв фактор е човешкият папилома вирусHPV, който е свързан с повечето случаи при развитие на рак на ануса. Други рискови фактори включват практикуване на анален секс, тютюнопушене, прием на имуносупресори, наличие на анална фистула и нарушена имунна система, поради употреба на лекарства, или друг вид заболяване на ануса, което води до израстване на злокачествени клетки в областта в последствие.

Диагностични изследвания при рак на ануса

рак на ануса, дигитален ректален преглед
Дигитален ректален преглед, източник под Creative Commons
CDR457840

Диагностицирането на анален рак може да включва няколко основни по вид изследвания, включително визуален преглед с аноскоп, дигитален ректален преглед – ректално туше, и анален Пап тест или още изписван като Pap test в литературата, което на практика представлява цитологично култура за изследване под микроскоп.

По време на визуалния преглед вашият лекуващ лекар би следвало да използва аноскоп, който представлява тръба с дължина около 12 см със светлина, както и с помощта на лубрикант, прави оглед на аналния канал. По време на дигитален ректален преглед вашият лекар ще използва лубрикант и ръкавици, като с пръст ще опипа структурите около ануса и в аналния канал, с цел търсене на новосформирани образувания.

Аналният Пап тест включва вземане на проба от клетки от аналния канал и изследването им за наличие на абнормални клетки.

Лечение на рак на ануса

Лечението на рак на ануса варира в зависимост от стадия на рака. Стадии I и II се лекуват с оперативна интервенция или прилагането на химиотерапия и лъчетерапия. Локалната резекция се използва за отстраняване на малки тумори, които не засягат мускула на сфинктера, последвана от химиотерапия и лъчетерапия. Външната лъчетерапия комбинирана с химиотерапия, наречена още химиолъчетерапия, е стандартното лечение при рак на ануса, който не може да бъде отстранен по хирургичен път, без да се увреди структурата на аналния сфинктер.

При стадии IIIA, IIIB и IIIC, при които ракът се е разраснал в съседни органи и тъкани или се е разпространил в близки лимфни възли, първата форма на лечение е лъчетерапия, комбинирана с химиотерапия. Химиотерапията, понякога в комбинация с лъчетерапия, е стандартно лечение на избор на рак на ануса в стадий IV, когато ракът се е разпространил и в отдалечени органи и тъкани.

Ако след лечението аналният карцином рецидивира в ануса или близките лимфни възли, може да се наложи хирургично лечениеабдоминоперинеална резекция.

рак на ануса, анален рак, меланома, анална меланома, анален меланомАнален меланом, който не се повлиява добре от проведени химиотерапия или лъчетерапия, се лекува по оперативен път за отстраняване на тумора и околните засегнати структури. Клиничните проучвания на по-нови методи на лечение могат да бъдат полезни и за хора с рецидивиращи форми на анален карцином. Пациенти носители на вируса на ХИВ могат да получат същото лечение като всеки друг пациент с рак на ануса. Разгледайте нашия хирургичен раздел, за да видите други чести хирургични заболявания и тяхното лечение.

Профилактика на рак на ануса

Най-добрият начин за предотвратяване развитието на рак на ануса е да се намалят рисковите фактори, свързани с развитие на заболяването. Те включват намаляване на броя на сексуалните партньори и хигиена на сексуалния живот, отказване от тютюнопушене, както и ваксиниране срещу човешки папилома вирус. Пациентите с увредена имунна система също трябва да предприемат мерки, за да се предпазят от настъпването на рецидивиращи инфекции. Друг начин за превенция на развитие на ракови образувания на храносмилателната система е оптимизиране на хранителния ви режим и прием на храни, съдържащи фибри, каквито са плодове, зеленчуци, ядки и пълнозърнести изделия.

Накратко за рак на ануса

Въпреки че рак на ануса е рядка форма на рак, броят на случаите нараства през последните години. Аналната дисплазия и инфекцията с човешки папилома вирус са известни рискови фактори за развитието на анален рак, а ранното откриване и лечение са от решаващо значение за подобряване на резултатите.

Редовният скрининг, особено за високорисковите групи, може да помогне за откриването на анална дисплазия и да предотврати прогресирането ѝ до рак. Това включва лица с анамнеза за различни болести на храносмилателната система, както и наличие на носителство на ХИВ и човешки папилома вирус, генитални брадавици, цервикална дисплазия при дами, както и пациенти с високорисков полов живот, най-често промискуитетен начин на живот свързан с редовно практикуване на анален секс. Другата рискова група пациенти са тези с имунокомпрометирана система.

Информираността за рисковите фактори за анален рак и ранното откриване чрез редовен скрининг са важни за подобряване на резултатите за засегнатите от тази рядка, но потенциално сериозна форма на рак. От съществено значение е и продължаването на изследователските дейности и проучвания за разработване на по-ефективни стратегии за превенция и лечение на рак на ануса.


Прочетете още за:

  1. Остър хирургичен корем – 4 основни причини

 


Автор: д-р Цанко Стефанов

 

Consent Preferences