Рак на дебелото черво – революционен тест #1

рак на дебелото черво

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Второ поколение ФИТ – революционен тест за откриване на рак на дебелото черво

В продължение на много години единствените възможности за скрининг на рак на дебелото черво бяха две. Единият вариант беше гваяков ТСКИ – тест за скрита кръв в изпражненията. Другата възможност бе колоноскопията, процедура, при която гъвкав оптичен инструмент се вкарва през ануса, за да се изследва дебелото черво.

onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Скринингът за рак на дебелото черво е важна част от грижите за здравето. През годините колоноскопията е била предпочитана пред други методи. При нея лекарят може да визуализира дебелото черво с ендоскоп и да отстрани полипите.

Към този момент, ако вашият лекар е препоръчал скрининг за рак на дебелото черво, можете да изберете фекален имунохимичен тест или ФИТ. Чрез него се открива повишен глобин, най-предсказуемият биомаркер в стомашно-чревния тракт за рак на дебелото черво и ректума. Този биомаркер може да бъде показателен за много неща, като рак на дебелото черво или ректума, дивертикулит, колит, болест на Крон, възпалително заболяване на червата и синдром на раздразнените черва.

Според Дейдре-Ан Гордън, бранд мениджър в Medical Disposables and Supplies Limited, второто поколение ФИТ (FIT) е революционен тест за подпомагане на откриването на колоректален рак. Изследването е бързо, точно и лесно за използване.

рак на дебелото черво

„ФИТ е прост, рентабилен варант. Той може да бъде направен в кабинета на лекаря. Или да бъде донесен вкъщи за вземане на материал и върнат на лекаря. А това помага да се насочат правилните пациенти за колоноскопия. Най-голямата опасност от рак на дебелото черво е, ако продължим да не правим нищо“, казва Гордън.

Хора над 45 години могат да помолят своя лекар да им направи това изследване.

ФИТ се употребява в клинични условия в големи болници и учебни заведения с голям успех. Канада, Франция и Холандия използват този тест като първа линия на защита при скрининга на колоректален рак.


Може да прочетете още за:

  1. Нова техника за проучване на генома
  2. Как да спрем болки свързани с остаряването?
  3. Мозъкът има собствен отпечатък на болката
  4. Наташа Кулвиват – откритието й за самоубийствата
  5. Нежелани лекарствени реакции – част #1

onlinemedicine.bg

Consent Preferences