възрастен човек, възрастни хора, физически активни, дядо, спорт, тренировки

Редовни тренировки – стоп на депресията!

Прочетена: 210 пъти

Тренировките могат да помогнат да преодолеете някои симптоми на хроничната депресия

Ново проучване е установило, че кратките тренировки могат да помогнат на хората над 50 години, които страдат от състояния, често свързани с депресия – като диабет, сърдечни заболявания и хронична болка. Доказано е, че упражненията и физическата активност намаляват депресивните симптоми. Изследването е публикувано съвсем наскоро в медицинското списание Jama Network Open

Проучването е събирало данни в продължение на десетилетие за повече от 4000 ирландци с редовни тренировки на средна възраст 61 години. То е установило, че ако възрастните хора, страдащи от състояния, свързани с депресия, спортуват поне 20 минути на ден, пет пъти седмично, техните симптоми се подобряват.

Хората в изследването, страдащи от депресия, но без придружаващо хронично заболяване се нуждаели от умерени до енергични тренировки и упражнения два часа дневно, за да се почувстват по-добре. 

Имало забележимо подобрение на депресивните симптоми за онези участници, които спортували. Това твърди Иймън Леърд, изследовател на физическата активност за здравен изследователски център в Университета на Лимерик в Ирландия.

Хората в проучването били оценявани на всеки две години за ефектите от редовни тренировки

тренировки, диабет, спорт, видове диабет, диабет тип 1, диабет тип 2, диабетна болест, захарна болест, болест с висока кръвна захар, диабетна кетоацидоза, кардио тренировка, спортна тренировка, хранене, диети, спорт, хранене и спорт, хранене и здраве, здравословно хранене, здраве, здравни новини, болести, лечение, профилактика, психично здраве, мотивацияИзследователите им правели анкети за тяхната физическа активност и интензивност на спортуване, преди да оценят техните депресивни симптоми. Хората със сериозни симптоми и тези, съобщили за голям депресивен епизод през последните 12 месеца, били класифицирани като страдащи от тежка депресия.

Иймън Леърд обяснява, че проучването е първото дългосрочно изследване от този тип за изучаване на депресия при хора със и без хронично заболяване. Същевременно то е помогнало да се разбере и каква е минималната доза упражнения за да бъдат облекчени признаците на потиснатост.

Проучването е установило, че хората, които спортували по 20 минути на ден, пет дни в седмицата, са имали 16% по-нисък процент на депресивни симптоми в сравнение с 43% риск, пред който били изправени участниците, които изобщо не си правели труда да се упражняват.

„Колкото повече е физическата активност, толкова по-големи са ползите за психичното здраве при депресия“, заявява Иймън Леърд.


  1. Защо ходенето е най-доброто упражнение?
  2. Бъдете активни докато остарявате и ще живеете по-добре
  3. 6 физически упражнения за отлично здраве!
  4. Непоносимост към глутен – 6 основни симптоми
  5. Магнезий – номер 1 избор за хранителна добавка

onlinemedicine.bg