Самотните хора възприемат света по различен начин

депресия и противозачатъчни, депресия, противозачатъчни, хормонални контрацептиви, контрацепция, контрацептиви, самотните хора

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Научно е доказано, че самотните хора възприемат света по различен начин

Съвсем наскоро бе публикувано ново проучване в списание Psychological Science. То е било ръководено от учен, който работи в Колежа по литература, изкуства и науки USC Dornsife. Изследването предполага, че по начина на обработка на информация в мозъка, хората, които не са самотни си приличат. Но всеки самотен човек възприема света по свой собствен, характерен начин.

Елиза Баек, асистент по психология в USC Dornsife, се опитала да разбере по-добре какво допринася за такива чувства на откъснатост и неразбраност при самотните хора. Тя и нейният екип използвали техника за невроизобразяване, наречена функционален магнитен резонанс – fMRI. Чрез нея изследвали мозъците на 66 студенти, докато младежите гледали поредица от видеоклипове.

onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Участниците били на възраст от 18 до 21 години. Преди да започне същинският експеримент със самотните хора, студентите били помолени да попълнят тест за самота на Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Това е проучване, което измерва субективните чувства на самота и чувството за социална изолация на дадено лице.

Въз основа на резултатите от проучването изследователите разделиха участниците на две групи: самотни и общителни. След това учените сканирали мозъка на всеки участник с помощта на fMRI. През това време тестваният гледал видеоклипове.

Сезонно афективно разстройство, депресия, депресивен синдром, депресивен епизод, депресия, здраве, здравни новини, сезонни болести, болести, лечение, самотните хораИзследователите сравнили данните от изображенията на мозъците на двете групи. Учените открили, че по-самотните хора показват по-различни и идиосинкратични модели на обработка на мозъка, отколкото общителните хора.

Това откритие е важно. То разкрива, че невронната прилика, която се отнася до това колко сходни са моделите на мозъчната дейност на различните индивиди, е свързана с тяхното споделено разбиране за света.

Това споделено разбиране е важно за установяване на социални връзки. Хората, които страдат от самота, са по-малко сходни с обществената норма за възприемане на света. Освен това всеки самотен човек се различава по уникален начин. Тази уникалност може допълнително да повлияе на чувството за изолация и на липсата на социални връзки.


Може да прочетете още за:

  1. Гранично личностно разстройство
  2. Гоблен на ума: Бродиране с нишките на въображението
  3. Синдром на дефицит на внимание и хиперактивност
  4. Депресия и депривация: ускорители на биологичното стареене
  5. Налудно разстройство

onlinemedicine.bg

Consent Preferences