Препоръки за скрининг за рак на гърдата

рак на гърдата

Прочетена: 91 пъти

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Нови препоръки за скрининг за рак на гърдата: Ползи и вреди

Скрининг за при жени над 40-годишна възраст

Напоследък препоръките за скрининг за рак на гърдата при жени над 40-годишна възраст са обект на множество научни спорове и дебати. Работната група на USPSTF в Съединените американски щати публикува проект за препоръки, според които жените в групата “среден риск” за развитие рак на гърдата, трябва да започнат да провеждат мамография веднъж на всеки две години, като новите препоръки заявяват, че стартовата възраст за скрининг трябва да бъде 40-годишна възраст, а не 50.

Решението се основава на наблюдаваното увеличаване на броя случаи на жени с рак на гърдата на възраст около 40 години и на по-високия риск от късно диагностициране на раковото заболяване, както и високата смъртност сред афроамериканската раса.

Новите насоки целят да подобрят ранното диагностициране на рак на гърдата при жени. Експертите, обаче, не са единодушни спрямо ефективността и потенциалните пропуски, които предлага изследването мамография. Именно заради това реших, че в тази статия ще разгледам тънкостите при съвременните препоръки за диагностика на този вид рак.

За и против при новите препоръки за ранен скрининг за рак на гърдата

рак на гърдата, символ на кампаниитеНовите препоръки на USPSTF са насочени предимно към жените в групата със “среден риск” от развитие на рак на гърдата, като се подчертава значението на ехографското изследване – мамография, за ранното диагностициране. Мамография може да идентифицира много фини промени в тъканта, свързани с различните видове рак, което позволява своевременна диагностика и, съответно, лечение.

Мамографията, обаче, не е универсална при диагностиката на рак, тъй като често може да открие доброкачествени образувания, което, съответно, води до множество ненужни, а понякога и травмиращи, изследвания за дамите, като в това число се включва и извършването на биопсия.

Предизвикателството тук идва именно от това – да се отдиференцират възможно най-щадящо за пациента кои аномалии при ехографското изследване са доброкачествени и кои злокачествени. При евентуална добра диагностика, това със сигурност би било щадящо, както за психическото и емоционално състояние на пациента, така и за тяхното физическо здраве.

В някои случаи, при суспектни данни за рак, може да се предприеме и директно лечение.

Рак на гърдата: Усложнения и смъртност

Смъртният изход при развитие на рак на гърдата зависи от различни фактори, включително от вида и стадия на малигнената формация. При все че ранното диагностициране чрез мамография подобрява общите резултати и демонстрира успех при ранното лечение, много видове рак на гърдата се развиват бавно, което понякога може да компрометира успеха на лечението при много късно поставена диагноза.

Постиженията в областта на антихормоналните терапии все още демонстрират значително влияние върху процента на преживяемост при развитие на този вид рак.

В спора между учените за новите препоръки за ранен скрининг за рак на гърдата при жени се анализират множество данни, включително ползата от ранна мамография, която демонстрират спад при усложненията от рак на гърдата средно с 7 случая на всеки 1000 заболели жени. Проблемът за учените, обаче, е, че същевременно с това ще се появят и множество фалшиво-положителни резултати, приложение на излишни методи за диагностика, както и в някои случаи – провеждане на ненужно лечение.

рак на гърдата, усложнения заради липса на диагностика и лечение
рак на гърдата, усложнения заради липса на диагностика и лечение

Различия и предизвикателства за учените при ранния скрининг за рак на гърдата

Резултатите от лечението на този вид рак се влияят от социално-икономическите фактори, достъпа до здравни грижи и расовите различия. По-специално дами от афроамерикански произход са изправени пред значителни пречки за провеждането на своевременна диагностика и ранен скрининг, което води до забавяне при провеждането на лечение, както и по-лоши прогностични данни.

С цел превенция на всички потенциални вреди, които може да донесе ранният скрининг за рак на гърдата, изследователите предлагат да се обърне повече внимание на екологичните, генетичните и системни фактори, които допринасят за значителното завишаване на броя на заболели жени от рак на гърдата.


Може да прочетете още за:

  1. Научен пробив: Универсална ваксина срещу грип #1
  2. Хронична болка – влошава се при злоупотреба с алкохол
  3. Токсичната Лейди: Мистериозната смърт на Глория Рамирес
  4. Лекарствени взаимодействия – 5+ опасни комбинации
  5. Рак на кожата или меланома – рисковете на горещото слънце #1

Автор: д-р Цанко Стефанов

Consent Preferences