Стимулация на стволовите клетки – лек при оплешивяване

оплешивяване

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Стимулация на стволовите клетки – потенциален лек за оплешивяване

Northwestern Medicine“ огласи резултатите от ново проучване. Според него точно както ставите на хората могат да се схванат с напредването на възрастта и да затруднят придвижването им, стволовите клетки на космения фоликул също се втвърдяват. А това затруднява растежа на косата.

Учените установиха, че ако стволовите клетки на космения фоликул омекнат, е по-вероятно те да накарат космите да порастнат отново.

Изследователите съобщават, че могат да омекотят стволовите клетки чрез стимулиране на производството на малко количество РНК, miR-205, която отпуска твърдостта. Когато учените генетично манипулират стволовите клетки, за да произвеждат повече miR-205, това насърчава растежа на козината при млади и стари мишки.

Окосмяването им започна само след 10 дни“, каза Рю И, професор по дерматология към Факултета по медицина на Северозападния университет Фейнберг.

„Това не са нови стволови клетки. Стимулираме съществуващите такива за порастване на козина. Много пъти сме успявали да създадем нови стволови клетки, но те може да не са в състояние да генерират нови косми.“

оплешивяване, падане на коса
Оплешивяване, Creative Commons Licence

„Нашето проучване демонстрира възможността за стимулиране на растеж на косата чрез регулиране на клетъчната механика. Поради потенциала за доставяне на микроРНК чрез наночастици директно в кожата, по-нататък ще тестваме дали локално доставеният miR-205 може да стимулира растежа на косата първо при мишки.“

„Ако успеем, ще проведем експерименти, за да проверим дали тази микроРНК може потенциално да стимулира растежа на косата при хората и да решат проблема с нарастващите бройки на пациенти с оплешивяване.“

Това проучване е проведено върху генетично модифицирани мишки. Учените са използвали усъвършенствани инструменти за микроскопия, включително атомна силова микроскопия, за измерване на твърдостта и двуфотонна микроскопия, за да наблюдават поведението на стволовите клетки на живи животни.

Останалите участници в изследването за лечение на оплешивяване със стволови клетки се казват Джингджинг Уонг, Юхенг Фу и Катлийн Грийн.


Може да прочетете още за:

  1. Гастрит – 2 основни вида
  2. Лекарства при бременност и кърмене #1
  3. Вирус Повасан – смъртоносна инфекция от кърлежи
  4. Препоръки за скрининг за рак на гърдата
  5. Научен пробив: Универсална ваксина срещу грип #1

Автор: Р. Радев

Consent Preferences