Улцерозен колит – 6 биологични лекарства

улцерозен колит

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Улцерозен колит – силно възпаление на храносмилателния тракт

Улцерозният колит (за по-кратко ще го назоваваме УК) представлява възпалително състояние, засягащо храносмилателния тракт. Установено е, че при хората с улцерозен колит има свръхактивация на имунната система, което именно причинява чревното възпаление. Борбата с него несъмнено е тежка, а неблагоприятните последици за пациентите са безброй. Затова, както при повечето заболявания, лекарите постоянно търсят нови и нови методи на лечение. Едно такова във връзка с улцерозен колит е биологичното. Това ще бъде и темата на тази статия. 

onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Започваме с това какво е биологичното лечение. Най-общо, говорим за биологични продукти във вид на лекарства, които медицинските компании произвеждат от живи клетки. Тяхната цел е да атакуват определени тъкани и протеини в имунната система, отговарящи за възпалителните състояния. Вече е доказано, че биологичните лекарства могат да бъдат ефективна алтернатива за контролиране на симптомите на улцерозен колит, които много често се обострят спорадично в определени периоди.

Производителите на лекарства създават тези продукти от конкретно изолирани живи клетки или антитела. След щателното им селектиране и „отглеждане“ в лаборатория, учените извличат нужните специфични протеини. Механизмът на действие след това включва насочване на въпросните протеини към конкретен рецептор, намиращ се в имунните клетки. Така те биват използвани, за да се манипулира благоприятният ефект на всяко едно биологично лекарство.

Различните биологични продукти могат да се прилагат за лечение на различни състояния, включително рак и някои автоимунни заболявания, улцерозният колит бидейки едно от тях. Но трябва да се обърне внимание както на потенциалните предимства, така и на недостатъците от използването на биологични продукти за лечение на улцерозен колит. Да започнем с лошите новини:

  • Скъпи са.
  • Налага се да се инжектират, което може да бъде неприятно за някои хора.
  • Ефективността им може да намалее с времето.
  • Повишават риска от инфекция.

От друга страна пък:

  • Имат способността да атакуват директно клетки и протеини, отговорни за възпалението при улцерозен колит, което е в голяма степен успешно лечение или поне добър мениджмънт на симптоматиката.
  • Подходяща алтернатива са за 20–40% пациентите, които не реагират на стандартни лечения като 5-аминосалицилати или кортикостероиди.
  • Намаляват риска от оперативна намеса.

Обикновено лекарите предписват този тип препарати за лечение на хора, които страдат от умерен до тежък улцерозен колит. Създадени са различни видове биологични лекарства, които могат да паснат най-добре на човек въз основа на симптомите му и степента на протичане на заболяването. Такива са:

  • Тумор-некротичен фактор (TNF).
  • Интегринови рецепторни антагонисти.
  • Инхибитори на интерлевкините.
  • Инхибитори на янус киназата (JAK).
  • Анти-TNF средства.

Тези лекарства са насочени към протеина на тумор-некротичния фактор алфа, който има проинфламаторни свойства (т,е. насърчава възпалението) и се счита за отговорник за развитието на УК. Болните с улцерозен колит обикновено виждат подобрение на симптомите си в рамките на 8 седмици от началото на лечението с анти-TNF агента. Някои обаче докладват за облекчение и в по-кратък срок. 

рак на дебелото черво, улцерозен колит,

Ето някои от по-често предписваните биологични лекарства за лечение на улцерозен колит:

  • Адалимумаб – друго име хумира. Предлага се, когато човек не реагира добре на други имуносупресори, като кортикостероиди, имуран или пуринетол.  Проведено е клинично проучване, според чиито резултати повече от 17% от участниците с улцерозен колит, които са приемали адалимумаб, са били в ремисия след 52 седмици от лечението. Лекарството се поставя инжекционно у дома.
  • Голимумаб – още симпони, се предписва на хора, които се нуждаят от продължително лечение със стероиди, или на онези, за които други лекарства срещу улцерозен колит не са се оказали ефективни. В клинично изпитване на препарата след 6-седмичен прием, повече хора от групата, приемала голимумаб, отколкото тези от групата, които са били подложени на плацебо, са имали положителен отговор на лечението и съответно ремисия на симптомите на улцерозен колит; те също така са получили и подобрение в морфологичния вид на червата при проведени ендоскопски изображения. Голимумаб може да се приема продължително, за да се поддържа ремисията. Друго проучване по отношение на продължителността на ремисията е показало, че участниците са я поддържали след 30-та и дори след 54-та седмица на лечение. Също се прилага у дома под формата на инжекции от самия пациент.
  • Инфликсимаб – ремикейд се използва при липса на адекватен лечебен отговор от другите лекарства. То е и единственото анти-TNF средство, което лекарите биха могли да предпишат на деца с улцерозен колит, като се дава от 6-годишна възраст. В клинични тестове възрастни и педиатрични участници са имали ремисия и значително заздравяване на чревната стена с него.
  • Интегринови рецепторни антагонисти – такъв антагонист на интегриновия рецептор е ведолизумаб (или ентивио). Прилага се при възрастни с умерен до тежък улцерозен колит. Подходящ е също за хора с непоносимост към анти-TNF агенти или при пациенти, които са развили зависимост към кортикостероиди. Забележими ползи от ведолизумаб се наблюдават след поне 6 седмици. Ремисия се постига след 52 седмици. И при него има подобрение във вида на червата.
  • Устекинумаб (или стелара) е антитяло, чиято роля е да блокира два протеина (сигнални молекули), които имунолозите наричат интерлевкин-12 и интерлевкин-23. И двата интерлевкина участват във възпалителния и имунния отговор и допринасят за хроничното възпаление, което е типично за улцерозен колит. Устекинумаб е подходящ за възрастни. Може да доведе до ремисия след 8 седмици, а в клиничните му проучвания изследователите са установили, че и при лечението с него се стига до подобрения във външния вид на червата.
  • През 2019 г. тофацитиниб (кселджанз) става първото биологично лекарство, получило одобрение от вездесъщата Федерална администрация по лекарствата (FDA) за лечение на улцерозен колит. Той е насочен към JAK (янус киназа) протеините и блокира тяхната активност. Втори JAK инхибитор, упадацитиниб (ринвок), получава одобрение за лечение на улцерозен колит през март 2022 г. JAK протеините са известни с това, че изпращат сигнали, които насърчават активността на имунната система. Блокирането на тези протеини спира или забавя определени имунни функции. Хората с непоносимост към анти-TNF агенти могат да се възползват от този препарат. В едно проучване 60% от участниците, които са били на лечение с тофацитиниб, са имали подобрения в симптомите си след 8 седмици приложение. Те също са имали по-малко ректално кървене още след 2 седмици.

Разбира се, както при повечето медикаменти, има някои известни рискове, свързани с употребата на биологичните лекарства. Не е задължително всеки пациент да бъде пряко засегнат от тях, но ето данни за по-важните такива:

  • Артрит – въпреки че анти-TNF агентите могат да помогнат с облекчаването на болки в ставите, те също така могат теоретично да причинят нови болки в някои случаи.
  • Чернодробни проблеми – в редки случаи са открити връзки между  биологичните лекарства и чернодробните проблеми. Всеки пациент, който забележи пожълтяване на очите или кожата, докато е на лечение с тези лекарства, трябва незабавно да се консултира с лекуващия си лекар.
  • Лупус-подобни реакции – смята се, че тези реакции към анти-TNF лечението са редки, но все пак са наблюдавани в практиката.
  • Рак – колкото и нисък да е рискът, изследователите са открили някои връзки между анти-TNF агентите и лимфома.

Друго важно за отбелязване е фактът, че понеже биологичните продукти влияят на имунната система, човек, който приема този тип лекарства, може да има повишен риск от инфекции, някои от които тежки. Затова е важно пациентите да са в крак с всички ваксинации, включително против грип, пневмония и хепатит.


  1. Болести предавани от мухите – 8 най-чести
  2. Анемичен синдром – #1 ръководство
  3. Плеврален излив – 4 основни симптоми
  4. Фокални гърчове – симптоми и причини
  5. Научен пробив: Универсална ваксина срещу грип #1

Автор: Александър Манчев

Consent Preferences