Научен пробив: Универсална ваксина срещу грип #1

грип, ваксина срещу грип, ваксина срещу рак

Прочетена: 54 пъти

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Първи стъпки към научен пробив и създаване на универсална ваксина срещу грип!

В сферата на общественото здраве сезонният грип отдавна представлява значителна заплаха, като всяка година причинява безброй заболявания, хоспитализации и дори смъртни случаи. Неотдавнашното развитие обаче дава надежда за голям пробив, който би могъл да революционизира подхода ни към борбата с грипа, именно чрез създаването на универсална ваксина срещу грип.

Националният институт по здравеопазване на САЩ – NIH, започна фаза I на клинично проучване, създавайки и тествайки потенциална универсална ваксина срещу грип, което ни приближава с една стъпка към преодоляването на тази постоянна заплаха. Тази експериментална ваксина, разработена от изследователи от Центъра за изследване на ваксините към Националния институт по алергии и инфекциозни болести – NIAID, използва технологията mRNA, подобна на първото поколение ваксини COVID-19.

Клиничното проучване се провежда в сътрудничество с университета Дюк и има за цел да оцени безопасността, имунния отговор и ефикасността на ваксината в сравнение с конвенционалната ваксина срещу сезонен грип. В тази статия разглеждам значението на този научен пробив, предизвикателствата, свързани със сезонния грип, и потенциалните ползи от универсалната ваксина срещу грип.ваксина срещу грип

Битката срещу сезонния грип: Заплаха за общественото здраве и значението на ваксина срещу грип

Сезонният грип отдавна е сериозен проблем за общественото здраве, като причинява сериозни усложнения и заболявания, както и значителна смъртност, дори преди появата на COVID-19. В Съединените щати грипът неизменно се нарежда сред най-смъртоносните инфекциозни заболявания всяка година, като, според преглед на данни в периода от 2010 г. до 2020 г., е причина за около 32000 смъртни случая и между 140000 до 710000 хоспитализации всяка година.

Икономическата тежест също е значителна – милиарди долари се губят годишно от заплати поради лечение на заболяването. Сезонната ваксина срещу грип е ефективна за предотвратяване на много усложнения, но нейната ефикасност варира от година на година в зависимост от точността на прогнозиране на циркулиращите щамове.

Поради бързата мутация на грипния вирус, защитата, предлагана от ваксината, е временна и налага ежегодна реваксинация. Затова търсенето на универсална противогрипна ваксина, която да може да предизвика устойчив и широк имунен отговор срещу настоящите и бъдещите грипни щамове, е дългогодишен стремеж на учените в областта на медицината.

Универсална ваксина срещу грип

Универсалната противогрипна ваксина представлява революционен етап в общественото здраве. Нейното разработване би могло да премахне необходимостта от ежегодни сезонни противогрипни ваксини и изискването хората да се ваксинират срещу грип всяка година.

Изпълнителният директор на NIAID – Хю Аучинклос, подчертава потенциалното въздействие, като заявява: “Универсалната ваксина срещу грип би била голямо постижение в областта на общественото здраве и би могла да елиминира необходимостта както от ежегодното разработване на сезонни противогрипни ваксини, така и от необходимостта пациентите да се инжектират срещу грип всяка година.”

Като се има предвид пандемичният потенциал на някои грипни щамове, универсалната противогрипна ваксина би могла да послужи като сигурна и ефективна защита срещу образуването и разпространението на грипни епидемии и пандемии в бъдещето. Такава ваксина би намалила значителната заболеваемост, смъртност и икономически последици, свързани с развитието на сезонен грип.

ваксина срещу грип, учениПътят към създаването на универсална ваксина срещу грип е трънлив

При все че разработването на универсална ваксина срещу грип дава огромни надежди, от решаващо значение е да се смекчат леко очакванията от хората. Дори и учените да пожънат успех, вероятно ще са необходими няколко години, за да станат тези ваксини достъпни за обществеността.

Окуражаващата новина обаче е, че едновременно се проучват множество кандидати. През април Центърът за изследване на ваксините към NIH съобщи за обещаващи резултати от първа фаза на изпитване на подобна кандидат-ваксина, която използва технология, различна от тази на РНК. Миналата година започна друго проучване, ръководено от NIH, за друга експериментална ваксина срещу грип, което показва силното желание на учените да провеждат ефективна борба с тази постоянна глобална заплаха за здравето на хората.

Ключови характеристики на евентуалната универсална ваксина срещу грип

  1. Потенциал за премахване на ежегодното разработване на сезонни противогрипни ваксини;
  2. Премахване на необходимостта хората да се ваксинират и ре-ваксинират срещу грип всяка година;
  3. Намаляване на заболеваемостта и респективно – на смъртността от грип;
  4. Широк и устойчив имунен отговор срещу настоящи и бъдещите грипни щамове;
  5. Защита срещу развитието и разпространението на бъдещи грипни пандемии;
  6. Защита от бързо мутиращите грипни вируси;

Ефективно лечение на грип

ваксина срещу грип, научен колектив, учениГрип може да се лекува с антивирусни лекарства, които действат най-добре, когато се започнат рано. Понастоящем за лечение на грип се препоръчват озелтамивир, занамивир и перамивир. Римантадин и амантадин вече не се препоръчват поради това, че няколко щама на грипа развиват резистентност към тях.

NIAID подкрепя разработването и тестването на антивирусни лекарства от следващо поколение, включително инхибитори на РНК полимеразата при грип, инхибитори на невраминидазата от следващо поколение, моноклонални антитела, насочени към повърхностния протеин на грипа хемаглутинин, ново антивирусно средство на базата на гостоприемника и два препарата за имунотерапия при грип.

Уви, алтернативната медицина, като например представители могат да бъдат различните видове билкови препарати и хранителни добавки, не разполага с научни доказателства в подкрепа на тяхната ефективност при лечението на грип. Важно е да се консултирате с лекар, преди да приемате каквито и да било алтернативни лекарства или медикаменти с цел самолечение при грип.


Прочетете още за:

  1. Хронична болка – влошава се при злоупотреба с алкохол
  2. Токсичната Лейди: Мистериозната смърт на Глория Рамирес
  3. Лекарствени взаимодействия – 5+ опасни комбинации
  4. Рак на кожата или меланома – рисковете на горещото слънце #1
  5. Сепсис – 6 стъпки за бързо лечение!

Автор: д-р Цанко Стефанов

Consent Preferences