ухапвания от насекоми

Ухапвания от насекоми – 2 реакции в организма

Прочетена: 1362 пъти

 Реакции след ухапвания от насекоми

Ухапване (ужилване) от насекомо може да ви се случи, докато се наслаждавате на лятното време или сте на почивка в чужбина. Въпреки че са сърбящи или болезнени, ухапванията от насекоми са временни и често изчезват от само себе си. Можете да използвате лекарства без лекарско предписание (ОТС), за да облекчите симптомите.

Видове реакции след ухапване

Ако сте били ухапани от насекомо, може да имате лека или по-сериозна реакция. Трудно е да се предвиди как ще реагира вашето тяло . Повечето реакции са леки и отзвучават за няколко дни.

Незначителни локализирани реакции

Леката алергична реакция възниква само около зоната на ухапването. Симптомите могат да включват:

  • Подуване
  • Зачервяване
  • Болка
  • Сърбеж

При такава незначителна реакция вие се чувствате нормално, но може да имате раздразнение на мястото на ухапването. Симптомите на лек отговор трябва да изчезнат до една седмица.

Локални алергични реакции

Локалната алергична реакция също ще остане около зоната на ухапването. Например, ако имате ухапване от насекомо по пръста си, може да получите симптоми и на цялата ръка, но те няма да се разпространят повече от това.

Симптомите на локална алергична реакция включват:

  • Уртикария ( копривна треска )
  • Зачервяване или подуване
  • Влажни очи
  • Хрема
  • Кихане
  • Силен сърбеж

Локалните алергични реакции могат да бъдат лекувани с лекарства без рецепта. Симптомите изчезват след около седмица.

Системна алергична реакция

Системната алергична реакция се разпространява и в други части на тялото ви. Все още може да получите обриви, уртикария или сърбеж на мястото на ухапване от насекоми, но може също да почувствате обща неразположеност.

Симптомите на системна алергична реакция включват още:

Ако имате астма, вашите симптоми на астма може да се влошат с алергичната реакция. Системната алергична реакция може да причини потенциално животозастрашаваща реакция -анафилаксия. Анафилаксията изисква спешна медицинска помощ.

Анафилаксия

Анафилаксията се счита за спешно медицинско състояние. Ако вие или някой, когото познавате, има признаци на анафилаксия, незабавно се обадете на 150.

Симптомите на анафилаксия включват:

  • недостиг на въздух, учестено дишане или хрипове
  • чувство на отпадналост или замайване
  • лепкава кожа
  • гадене, повръщане или диария
  • учестен пулс
  • объркване, безпокойство или възбуда

Свържете се със Спешна помощ, дори ако се почувствате по-добре.

Какво кара тялото ви да реагира на ухапвания или ужилвания от насекоми?

Вашата имунна система винаги е нащрек за чужди вещества, които могат да навредят на тялото ви. При ухапвания от насекоми се освобождават химикали в кръвта ви, започвайки верижна реакция в имунната ви система – производство на антитела.

Тази верижна реакция може да причини симптоми като възпаление, подуване или сърбеж. Тези симптоми показват, че тялото ви работи, за да се отърве от вредното вещество (отровата). Тежката алергична реакция означава, че имунната ви система е чувствителна към този алерген и реагира прекомерно на присъствието му в кръвта ви.

Лекарствата ще ви помогнат да контролирате симптомите, докато имунната ви система постепенно елиминира алергена при ухапвания от насекоми.

Видове ухапвания или ужилвания

Мушици и комари

Ухапвания от насекоми, като мушици и комари, често причиняват образуването на малки папули (бучки) по кожата ви, които обикновено са много сърбящи. Ако сте особено чувствителни към ухапвания от насекоми, може да развиете:

  • були – пълни с течност мехури
  • отоци – кръгли, пълни с течност зони около ухапването

Ухапвания от насекоми – комари, в някои райони на тропическите страни могат да причинят малария.

Бълхи

Ухапванията от бълхи могат да бъдат групирани в линии или групи. Ако сте особено чувствителни към ухапвания от бълхи, те могат да доведат до състояние, наречено папулозна уртикария, при което се образуват множество сърбящи червени бучки или мехури.

onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Бълхите от котки и кучета често могат да хапят под коляното, обикновено около глезените. Може също да получите ухапвания от бълхи по предмишниците си, ако сте галили или държали домашния си любимец.

Конски мухи

Ухапването от конска муха може да бъде много болезнено. Освен образуването на оток около ухапването, може също да изпитате:

  • уртикария 
  • световъртеж
  • слабост
  • хрипове
  • ангиоедем – сърбящи, бледорозови или червени отоци, които често се появяват около очите и устните за кратки периоди от време

Конските мухи прорязват кожата, когато хапят, вместо да я пробиват, така че ухапванията от конски мухи могат да заздравяват дълго време и могат да причинят инфекция.

Дървеници

Ухапвания от насекоми, като дървениците, обикновено не са болезнени и ако преди не сте били ухапвани от дървеници, може да не развиете никакви симптоми.

Ако преди време сте били ухапвани, може да развиете силно дразнещи рани или бучки.

Ухапвания от насекоми – дървеници, често се появяват на:

  • лице
  • врат
  • длани
  • ръце

Ухапвания от паякообразни 

Кърлежи

Ухапвания от насекоми – кърлежи, обикновено не са болезнени и понякога само причиняват появата на червена бучка на мястото, където сте били ухапани. Въпреки това, в някои случаи те могат да причинят:

  • подуване
  • сърбеж
  • образуване на мехури
  • синини

ухапване от насекоми, пъпки, обривиКърлежите могат да пренасят бактериална инфекция, наречена Borrelia burgdorferi, която причинява Лаймска болест . Лаймската болест може да бъде сериозна и силно застрашаваща, ако не се лекува.

Акари

Акарите причиняват образуването на силно сърбящи бучки по кожата и могат също да причинят  мехури . Ако акарите са от домашни любимци, може да бъдете ухапани по корема и бедрата, ако сте държали любимеца си в скута. Акарите ще ухапят всяка непокрита кожа.

Паяци

Ухапвания от насекоми – паяци, могат да бъдат от отровни или неотровни. Ухапване от неотровен паяк често причинява леко подуване, зачервяване, болка и сърбеж. Тези леки реакции са чести и могат да продължат от няколко часа до няколко дни.

Много рядко ухапване от паяк може да причини тежка алергична реакция.

Ужилвания от насекоми 

Оси и стършели

Ужилването от оса или стършел причинява остра болка в областта, която е ужилена, която обикновено трае само няколко секунди.

След това върху кожата ви често се образува подуто червено петно, което може да бъде сърбящо и болезнено.

Осите и стършелите обикновено не оставят жилото след себе си, така че могат да ви ужилят отново. Ако сте били ужилени и осата или стършелът все още са в района, отдалечете се спокойно, за да избегнете ново ужилване.

Пчели

Усещането при ужилване от пчела е подобно на ужилване от оса, но жилото и отровната торбичка ще останат в кожата ви. Трябва да премахнете жилото незабавно, като го изстържете внимателно с чист нокът или друг предмет с остър ръб , като е важно да не стискате жилото с пръсти или пинсети, защото може да разпространите отровата.

Третиране на ужилвания или ухапвания от насекоми

пъпки, ухапване от насекоми, насекомиПовечето ужилвания и ухапвания от насекоми се лекуват с:

  • измиване на засегнатата област със сапун и вода
  • поставяне на студен компрес върху областта, за да се намали подуването

Опитайте се да не чешете засегнатата област, за да избегнете инфекция. Ако изпитвате болка или областта е подута, вземете нестероидни противовъзпалителни като парацетамол или ибупрофен (на деца под 16 години не трябва да се дава аспирин).

Болката, подуването и сърбежът при ухапвания от насекоми понякога могат да продължат няколко дни. Попитайте вашия фармацевт за лекарства без рецепта, които могат да помогнат, като кремове, успокояващи сърбежа  и антихистамини. Кремове и унгвенти с кортикостероиди могат да намалят възпалението.

Консултирайте се с вашия фармацевт, ако не сте сигурни какви лекарства да вземете при ухапвания от насекоми.

Имайте предвид, че е нормално отокът да спадне след няколко дни. Ако изглежда, че ухапването се влошава или започнете да се чувствате зле, свържете се с Вашия лекар. Ако имате по-сериозна реакция, вашият личен лекар може да ви предпише друго лекарство или да ви насочи към алерголог за специализирана оценка и лечение.

Как да се предпазите от ухапвания от насекоми?

По-вероятно е да бъдете ухапани или ужилени, ако работите на открито или редовно участвате в дейности на открито, като къмпинг или туризъм.

Използването на репелент против насекоми и поддържането на кожата ви покрита, когато сте на открито, ще ви помогне да се предпазите по ефективен начин от ухапвания от насекоми, както и от ужилвания.  Някои репеленти за насекоми съдържат DEET (диетилтолуамид). DEET е ефективен химикал, използван за отблъскване на насекоми. Ако сте чувствителни към DEET, можете да намерите репеленти за насекоми без DEET, които са също толкова ефективни – например продукти с натурални етерични масла (цитрусови).

Опитайте се да не носите силни парфюми, тъй като това може да привлече насекоми.

Избягвайте да излизате на открито, когато насекомите са активни или в зони с висока активност на насекомите.

Дръжте вратите и прозорците затворени.

Опитайте се да не изпадате в паника, ако попаднете на оси, стършели или пчели, и се отдръпнете бавно. Не размахвайте ръце наоколо и не ги удряйте. Това само би увеличило риска от получаване на ефективни ужилвания и ухапвания от насекоми.

Пътуване в чужбина 

Съществува риск от заразяване с болести като малария от ухапвания от насекоми в определени части на света, като например:

  • Африка
  • Азия
  • Южна Америка

Ето защо е важно да сте наясно с всички рискове, преди да пътувате до тези райони, и да получите всички необходими лекарства или ваксинации.

Ухапвания от насекоми могат да бъдат много неприятни, но често са лесни за справяне. Внимавайте за предупредителните признаци на тежки алергични реакции. Ако пътувате до район с много насекоми, вземете съответните мерки, за да избегнете ухапвания и ужилвания.


  1. Хипотиреоидизъм – диагностика и 5 вида лечение
  2. Инсулинова резистентност – #1 всичко необходимо
  3. Улцерозен колит – 6 биологични лекарства
  4. Болести предавани от мухите – 8 най-чести
  5. Анемичен синдром – #1 ръководство

Автор: Румяна Котелова – магистър-фармацевт