ХОББ изисква някои промени в начина на живот и лечение #1

ХОББ

Прочетена: 82 пъти

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

ХОББ – хронична обструктивна белодробна болест

Хроничната обструктивна белодробна болест – ХОББ, е прогресиращо белодробно заболяване, което засяга милиони хора по света. Състоянието затруднява правилното дишане на белите дробове, което води до симптоми като задух, поява на хрипове, кашлица и стягане в гърдите и гръдната област. Въпреки че няма лечение за ХОББ, има начини да се контролира състоянието и да се подобри качеството на живот чрез адекватен контрол над рецидивиращите кризи и симптоми.

Едно от най-важните неща при контрола на ХОББ е да се откажат рисковите фактори, водещи до влошаване на белодробната функция, като тютюнопушене и да се избегне излагането на пасивно тютюнопушене, както и други дразнители за белия дроб, като замърсяване на въздуха, прах и химикали.

ХОББ, рентген

Тютюнопушенето е водещата причина за развитие на ХОББ, като прекратяването на този вредене навик може да помогне за забавяне на прогресията на заболяването и намаляване развитието на симптомите.

В допълнение към отказването от тютюнопушене, прилагането на определени промени в начина на живот също може да помогне за справяне с проблемната хронична обструктивна белодробна болест. Физическите упражнения са важни за подобряване на белодробната функция, намаляване на задуха и повишаване на общата издръжливост. Програма за белодробна рехабилитация, която съчетава упражнения с дихателни техники и обучение за контрол на състоянието ХОББ, може да бъде особено полезна за пациентите.

Храненето със здравословна и балансирана диета също може да подобри симптомите на ХОББ

Храни с високо съдържание на антиоксиданти, като плодове и зеленчуци, могат да помогнат за намаляване на възпалението и подобряване на белодробната функция. Консумацията на по-малки порции и по-чести хранения също може да помогне за подобряване на симптомите на задух, тъй като по-обемните порции често водят до подуване в коремната област, респективно допълнително ограничаване на пространството за разгъване на белия дроб при дишане и издишане.

За лечението на ХОББ

ХОББ, промени в белия дробЛекарственото лечение на ХОББ може да включва прилагането и използването бронходилататори, стероиди и кислородна терапия. Бронходилататорите помагат за разширяване на дихателните пътища, което улеснява процесите на дишане и издишане. Стероидите могат да понижат хроничното възпалението в белия дроб, което респективно да подобри процесите на дишане, а кислородната терапия може да помогне за осигуряването на допълнителен кислород на организма, тъй като е ясно, че ХОББ, бидейки обструктивно заболяване на белия дроб, води до известен спад в кислородното насищане на организма.

Важно е кооперирате добре с личния си лекар, както и вашия наблюдаващ пулмолог, за да контролирането добре и ефективно състоянието ХОББ. Редовните прегледи и проследяването на симптомите, както и цялостната белодробна функция, могат да помогнат за ранно диагностициране на промени и проблеми в общото състояние, както и в дихателната функция, но също така и да се приложи лечение, което да коригира “дефектите” в ранен етап.

В заключение бих искал да спомена, че докато хроничната обструктивна белодробна болест може да бъде сериозно предизвикателство за лечение, промените в начина на живот, като отказ от тютюнопушене, редовни физически упражнения и здравословна диета, както и правилно медицинско лечение и внимателно проследяване и контрол на състоянието от вашия личен лекар или наблюдаващ пулмолог, могат да помогнат за драстично подобряване на симптомите и качеството на живот на пациентите, страдащи от хронична обструктивна белодробна болест, и да се контролират рецидивиращите атаки на задух.

Автор: д-р Цанко Стефанов

Consent Preferences