Чесане по гърба – терапия за психиката и емоциите

чесане по гърба

Прочетена: 112 пъти

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

За терапията с чесане по гърба – защо води до удоволствие и релаксация, и е предпочитана и обичана от мнозина?

Терапията с чесане по гърба, известна още като „релаксация с чесане по гърба“, е вид терапевтично докосване, което включва масажист или просто вашия партньор в живота, който нежно почесва гърба ви, за да насърчи появата на чувство за релаксация и значителна редукция на стрес. В медицинско направление, този тип терапия често се използва в хосписи или заведения за палиативни грижи, за да осигури комфорт и релаксация на пациенти, които са терминално болни.

Чесане по гърба – ендорфинова бомба

чесане по гърба, терапияИма ограничени научни изследвания за ефективността на терапията с чесане по гърба, но анекдотични доказателства сочат, че тя може да осигури значителни ползи за пациентите, като намалена тревожност и подобрен сън. Смята се, че нежното докосване и сензорната стимулация, осигурени от чесане по гърба, могат да активират освобождаването на ендорфини, които са естествени болкоуспокояващи, произвеждани от тялото, които насърчават релаксацията и намаляват стреса. А кой не би искал да изпита една ендорфинова бомба именно по този начин?

Терапията с чесане по гърба обикновено се счита за безопасна и неинвазивна, но може да не е подходяща за всеки. Има определени кожни състояния, които не позволяват ефективно чесане по гърба, както и такива, които могат да предизвикат развитието на инфекция.

Но да се върнем към удоволствието с чесане на гърба…

чесане по гърба, удоволствиеЧесането по гърба може да осигури временно облекчение от сърбеж или дискомфорт в определени области на тялото и е терапия, която често се описва като “мехлем за душата”, която те пренася временно в друго измерение.

Има няколко причини, поради които хората изпитват удоволствие от чесане по гърба.

Първо, може да осигури физическо усещане за човешко докосване, което може да бъде едновременно успокояващо и релаксиращо. Това е така, защото усещането за одраскване може да стимулира нервните окончания под кожата, което от своя страна може да предизвика отделянето на ендорфини – естествените болкоуспокояващи за нас, както и хормони на щастието и доброто настроение.

Второ, драскането по гърба може да бъде форма на социална връзка и начин за изразяване на обич или грижа. Това може да увеличи чувството на доверие и близост между хората и да осигури усещане за комфорт и сигурност.

Чесането по гърба може също да облекчи физическия дискомфорт като сърбеж, напрежение или болезненост в мускулите на гърба и шията. Това може да помогне за намаляване на стреса и подобряване на общото благосъстояние. В някои култури чесане по гърба се използва като терапевтична практика от векове.

По какъв начин въздейства на психиката ни чесане по гърба?

Установено е, че чесането по гърба активира същите области на мозъка, участващи в преживяването на удоволствие и чувството за получаване на някакъв вид награда, като орбитофронталния кортекс и стриатума. Усещането за докосване стимулира освобождаването на ендорфини и други невротрансмитери за добро настроение, като допамин и серотонин, които могат да предизвикат чувство на релаксация и удоволствие.

Освен това, терапията с чесане по гърба може също да стимулира парасимпатиковата нервна система, което може да доведе до намаляване на сърдечната честота, кръвното налягане и хормоните на стреса, какъвто е например кортизол. А това допълнително донася приятното и топло усещане за спокойствие, релакс и благополучие. Мекото чувството на душата и съзнанието.

чесане по гърба, чешалоПриятното усещане от драскане по гърба може също да бъде повлияно от индивидуалните различия в сензорната обработка и чувствителността на допир. Именно заради това в последните години има и такъв ръст в броя на продажби на така наречените устройства – чешало за гърба. Те дават възможност за всеки човек да избере точния начин на докосване за доставяне на удоволствието. Някои хора може да намират определени видове докосване за по-приятни от други и това може да зависи от фактори като генетика, възпитание и предишен опит с подобен тип терапия.

Именно поради тази причина някои хора предпочитат по-грубо чесане, докато други предпочитат нежното докосване. Разбира се, индивидуалните предпочитания при приемането на такава терапия са променливи. И ако в един момент грубото чесане въздейства на психиката и тялото ви по-добре, то в друг момент ситуацията може да се промени и да предпочетете по-нежно и повърхностно чешкане по гърба за максимално удоволствие и комфорт.

Още за терапията с чесане по гърба – във видео материала.

Автор: д-р Цанко Стефанов

Consent Preferences