Online Medicine България

Над менюто
collapse

10+ храни с нисък гликемичен индекс за всички!

2023-04-03  Цанко Стефанов Прочетена: 372 пъти

Храни с нисък гликемичен индекс - защо са ни необходими?

Избирането на хранителен режим, който да бъде богат на плодове и зеленчуци, има множество ползи за здравето, включително намален риск от развитие на хронични болести, като сърдечни заболявания, инсулт и някои видове рак. Но знаете ли, че гликемичният индекс на плодовете и зеленчуците, които избирате да консумирате, също може да повлияе на вашето здраве по драстичен начин? Затова в тази статия ще попиша за различни видове храни с нисък гликемичен индекс.

Гликемичният индекс е мярка, с която се отбелязва повишаването нивата на кръвна захар при консумацията на определени храни, които са богати на въглехидрати и най-вече глюкоза. Храните с висок гликемичен индекс се усвояват бързо и предизвикват бързо покачване на нивата на кръвната ви захар, докато, от друга страна, храни с нисък гликемичен индекс се усвояват по-бавно и предизвикват постепенно и бавно покачване на нивата на кръвната захар, което има огромни ползи при контрола над нивата на отделен инсулин и респективно влиза в пряка битка с излишните килограми.

Изборът на плодове и зеленчуци и други храни с нисък гликемичен индекс може да предложа някои ползи за вашето здраве

Нисък гликемичен индекс, зеленчуци

  1. Подобрен контрол на кръвната захар: Консумацията на храни с нисък гликемичен индекс може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар, което ги прави полезен диетичен избор за хора с диабет или в риск от развитие на диабет. Плодовете и зеленчуците с нисък ГИ също могат да помогнат за подобряване на инсулиновата чувствителност, което е важно за метаболизма на глюкозата.
  2. Контрол на телесното тегло: Храни с нисък гликемичен индекс могат да ви помогнат да се чувствате сити за по-дълго време, което може да помогне за регулиране на теглото. Консумацията на плодове и зеленчуци с нисък ГИ като част от балансирана диета може да ви помогне да консумирате по-малко калории, като същевременно се чувствате удовлетворени.
  3. Подобрено здраве на храносмилателната ви система: Много плодове и зеленчуци с нисък гликемичен индекс също са с високо съдържание на фибри, което може да подобри здравето на храносмилането чрез насърчаване на редовните движения на червата, намаляване на запека и подпомагане на растежа на здрави чревни бактерии.
  4. Контрол над възпалителния отговор в тялото: Изследванията показват, че диета, богата на плодове и зеленчуци с нисък гликемичен индекс, може да намали възпалителните процеси в тялото.

Списък на плодове и зеленчуци с нисък гликемичен индекс

Зеленчуци с нисък гликемичен индекс:

Нисък гликемичен индекс, плодове и зеленчуци

  1. Аспержи
  2. Броколи
  3. Зеле
  4. Карфиол
  5. Целина
  6. Краставица
  7. Патладжан
  8. Зелен боб
  9. Маруля
  10. Гъби
  11. Чушки
  12. Спанак
  13. Домати
  14. Тиквички

Плодове с нисък гликемичен индекс:

  1. Ябълки - предимно зелените ябълки
  2. Горски плодове (боровинки, малини, ягоди, къпини)
  3. Череши
  4. Грейпфрут
  5. Киви
  6. Портокали
  7. Праскови
  8. Сливи

Хранете се здравословно, живейте си живота, поддържайте отлично телесно тегло и се наслаждавайте!

Нисък гликемичен индекс, храни

Автор: д-р Цанко Стефанов


Share: