Online Medicine България

Над менюто
collapse

Рецепта за кето-хляб - 5 причини да консумирате нисковъглехидратна храна

2023-03-02  Цанко Стефанов Прочетена: 1,735 пъти

Кето-хляб и причините да се потопите в света на нисковъглехидратната кулинария

Доказано е, че храненето с ниско съдържание на въглехидрати е ефективен начин за отслабване и подобряване на цялостното здравословно състояние. Намалявайки количеството въглехидрати в диетата си, можете да редуцирате драстично нивата на произведен инсулин в организма ви и да дадете старт на тялото си да използва мазнините като основен източник на енергия, което ще подобри драстично метаболитнотоздраве на организма ви и ще ви помогне да редуцирате телесното си тегло по здравословен път.

Един от начините е да включите повече храни с ниско съдържание на въглехидрати в хранителното си меню. Именно заради това ви предлагам да започнете да правите свой собствен кето хляб от пълнозърнесто брашно.

По-надолу в статията ще откриете и важен БОНУС - рецепта, която да бъде подходяща и за нашите веган читатели, които избягват включвате на животински храни в менюто си. Този вкусен и питателен кето-хляб ще ви даде възможност да се насладите на храненето, като същевременно се придържате към диета с ниско съдържание на въглехидрати.

Използвайки пълнозърнесто брашно, бадемово брашно, брашно от лененосеме и семена от чиа, тази рецепта за домашен кето-хляб ви дава пълен набор от здравословнимазнини, фибри и белтъчини, които със сигурност ще ви помогнат да се чувствате сити и удовлетворени за по-дълъг период от време.

Веган-рецептата, от друга страна, дава страхотна възможност да спазвате растителна храна в менюто си, което е полезно, както за вегани, така и за хора, които постят по христианския религиозен календар - било то постите преди Великден или в периода на пости преди Коледа, както и в обявените постни дни през годината.

И коя е черешката на тортата тук?

Тази рецепта за кето-хляб е невероятно лесна за приготвяне, така че можете да се насладите на здравословна и вкусна храна, без да прекарвате часове в кухнята и около печките.

Така че… моят съвет към вас, скъпи читатели е - опитайте да приготвите рецептата и започнете да включвате редовно храни с по-ниско съдържание на въглехидрати в хранителното си меню, за да оптимизирате здравето си цялостното по бърз и ефективен начин!

5 причини да включите нисковъглехидратни храни в менюто си

  • Помагат при редукцията на телесно - доказано е, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати са ефективни при битката с излишните килограми телесно тегло, особено в краткосрочен план.
  • Отличен контрол на кръвнатазахар - намалявайки приема на въглехидрати, ще получите възможност за ефективно автоматично регулиране нивата на кръвназахар, което може да бъде от полза за тези пациенти, страдащи от диабет или инсулинова резистентност.
  • Повече енергия в ежедневието ви - някои хора съобщават, че се чувстват много по-енергични по време на диета с ниско съдържание на въглехидрати, вероятно поради стабилизиране в нивата на кръвната захар и намаляване на цялостната умора след хранене.
  • Контрол над възпалителнияотговор в организма - някои храни с ниско съдържание на въглехидрати, като тези с високо съдържание на здравословни мазнини и антиоксиданти, могат да имат противовъзпалителниефекти в тялото.
  • Намален риск от развитие на някои определени заболявания - някои проучвания показват, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на сърдечнизаболявания, някои видове рак и други хронични болести и здравословни състояния.

Рецепта за кето-хляб - с включени яйца

Основни съставки:

  1. 1 чаша пълнозърнесто брашно
  2. 1 чаша бадемово брашно
  3. 1/2 чаша брашно от ленено семе
  4. 1/4 чаша семена от чиа
  5. 1 чаена лъжичка бакпулвер
  6. 1/2 чаена лъжичка сол
  7. 4 яйца
  8. 1/4 чаша зехтин
  9. 1/2 чаша вода

 

Инструкции за приготвяне:

Загрейте фурната до 180°C. Намажете с малко зехтин дъното на тава (поне 25-сантиметрова в диаметър или диагонал) и я оставете настрана.

Пригответе си три отделни купи.

В една от купите смесете и разбийте заедно пълнозърнестото брашно, бадемовото брашно, брашното от ленено семе, семената от чиа, бакпулвер и дозата сол.

Във втората купа разбийте заедно яйцата, зехтина и водата.

Изсипете съдържанието на двете купи в третата купа - яйца, зехтин и вода със съдържанието от видовете брашно и разбъркайте добре, докато всичко стане хомогенна смес.

Изсипете полученото кето-тесто в предварително подготвената форма за хляб и загладете леко горната част на сместа, за да придобие добре познатата форма на хляб.

Печете 40-45 минути или докато вашият кето-хляб стане златисто кафяв отгоре. Поставете клечка за зъби в центъра на хляба и след около 40 минути (или когато хлябът придобие златист цвят) я извадете и погледнете. Ако няма следи от тесто, хлябът ви е изпечен отлично отвътре, ако има следи от тесто - трябва да го задържите още няколко минути.

Оставете вашия кето-хляб да се охлади в тавата за 10 минути, след това го извадете и завийте в кърпа за допълнително охлаждане и запазване на вкусовите качества.

И сега обещаният БОНУС!

Рецепта за кето-хляб подходяща за вегани!

Основни съставки:

  1. 1 чаша пълнозърнесто брашно
  2. 1/2 чаша бадемово брашно
  3. 1/2 чаша брашно от ленено семе
  4. 1/4 чаша семена от чиа
  5. 1 чаена лъжичка бакпулвер
  6. 1/2 чаена лъжичка сол
  7. 1/4 чаша кокосово масло - разтопено
  8. 1/2 чаша неподсладено бадемовомляко
  9. 2 супени лъжици ябълков оцет

 

Инструкции за приготвяне:

Загрейте фурната до 180°C и по вече описания метод, вземете тава около 25 сантиметра в диаметър или диагонал и намажете дъното с малко зехтин, за да се предпазите от последващо залепване на новоизпечения ви веган кето-хляб и разрушаване на структурата му.

Пригответе си три купи. В първата смесете заедно пълнозърнестото брашно, бадемовото брашно, брашното от ленено семе, семената от чиа, бакпулвера и солта.

Във втората купа разбийте заедно разтопеното кокосово масло, бадемовото мляко и ябълковия оцет.

В третата купа изсипете съдържанието на първите две купи и разбъркайте достатъчно добре, така че да се получи хомогенна смес.

Изсипете тестото в подготвената форма за вашия кето-хляб и загладете горната част, за да се получи хубава и гладка форма на хляб.

Печете в рамките на 40-45 минути или докато хлябът стане златисто кафяв отгоре. Приложете номера с клечката за зъби описан по-горе, за да се уверите, че вашият кето-хляб е добре изпечен и отвътре.

Оставете новоизпечения си кето-хляб да се охлади в тавата за 10 минути, преди да го прехвърлите в чиста кърпа, за да се охлади напълно и овкуси допълнително.

Тези две рецепти ще ви дадат прекрасна възможност да се потопите в света на кулинарията с вкусни рецепти, точни идеи за изпълнението им и най-важното - ще оптимизират здравето ви по прекрасен начин, както и ще ви помогнат да поемете по пътя на редукцията на телесно тегло, оптимизиране на тялото ви, както и да поддържате вече оформената фигура, в случай, че сте в състояние след прилагане на диета, с която сте успели да изгубите някой и друг килограм от телесната си маса.

А ако имате желание да получите свой собствен хранителен режим, моля заповядайте на този линк, попълнете формата за контакти с нас и ще обсъдим наличните възможности.

Автор: д-р Цанко Стефанов


Share: