Инжекциите за отслабване – Оземпик, намалява риска от рак | 2024

инжекции за разграждане на мазнини, оземпик, вегови, инжекциите за отслабване, семаглутид, затлъстяване

Прочетена: 581 пъти

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Инжекциите за отслабване, като Ozempic и Wegovy, могат да намалят риска от рак, сочат изследвания

Новопоявили се изследвания предполагат, че инжекциите за отслабване, като Ozempic – Оземпик, и Wegovy – Вегови, могат значително да намалят риска от развитие на рак. Тези открития допълват нарастващия списък от ползите за здравето на тези медикаменти, които вече, така или иначе, са известни със своето благоприятно въздействие върху заболявания като диабет тип 2, сърдечни заболявания, инсулт и потенциално развитие на деменция.

Прозренията на изследователите за инжекциите за отслабване

оземпик, инжекциите за отслабванеД-р Джули Гралоу, медицински директор на Американското общество за клинична онкология, подчерта нарастващия интерес към тези медикаменти по време на годишната конференция на медицинското общество. Тя споделя, че както пациентите, така и учените са настоятелни в изследванията на пълния потенциал на описаните медикаменти, особено способността им да намаляват риска от развитие на рак. „Има толкова много потенциални и вече доказани здравни ползи от тези лекарства, че би било чудесно, ако видим, че те също така намаляват и случаите на рак“, сподели д-р Гралоу.

Изследвания, проведени от Университета Кейз Уестърн Резърв в Охайо, показват, че пациентите със затлъстяване, които използват GLP-1 рецепторни агонисти, към които принадлежат Оземпик и Вегови, са с 19% по-малка вероятност да развият рак в сравнение с тези, които не използват тази форма на терапия. Друго изследване на същия университет доказва, че сред 1,2 милиона души с диабет тип 2, тези, които използват GLP-1 медикаменти, са намалили наполовина риска си от рак в стомашно-чревния тракт в сравнение с тези, които използват само инсулин.

Възможни механизми на действие на инжекциите за отслабване

Точните механизми, по които тези лекарства могат да намалят риска от рак, за жалост, все още не са напълно известни. Въпреки това има индикации, че бързото отслабване, което неимоверно идва с тези инжекции, може да помогне на пациенти с успешно лечение за рак на гърдата да избегнат рецидиви. Освен това, тези медикаменти могат да намалят хроничното възпаление и да контролират нивата на инсулин, което потенциално предотвратява освобождаването на протеини, които могат да подпомогнат растежа на раковите клетки.оземпик, вегови, инжекциите за отслабване, семаглутид, молекула

Мнения на експертите относно ефективността на инжекциите за отслабване

Д-р Шери Шен от Мемориалния център “Слоун Кетъринг” в Ню Йорк описа GLP-1 медикаментите като „много обещаващи“ за бъдещо лечение на рак. Д-р Мичъл Лазар от Университета на Пенсилвания подчерта по-широките импликации, заявявайки: „Революцията в медицинското лечение на затлъстяването има огромен потенциал да предотврати нови случаи на развитие на рак, да намали тежестта на заболяването и скоростта на растеж на съществуващите тумори и да се комбинира с нови терапии за рак в бъдещето.“

Настояща употреба и наличност на инжекциите за отслабване

Вегови и Оземпик в момента се предписват за контрол на телесното тегло и диабет тип 2. Вегови, която съдържа медикамента семаглутид, се оказва особено ефективно средство, като една трета от пациентите са загубили 20% от теглото си по време на проучванията. NHS – Здравното министерство на Обединеното кралство, вече направи Wegovy достъпен с рецепта за пациенти със затлъстяване, въпреки че недостигът на медикамента забавя значително по-широкото разпространение.

Странични ефекти и рискове при прилагането на инжекции за отслабване

Въпреки ползите си, инжекциите за отслабване не са без странични ефекти. Честите проблеми включват гастроинтестинални проблеми като гадене, подуване и диария. По-сериозни, но редки странични ефекти, могат да включват развитието на остър панкреатит, проблеми с бъбреците и развитие на тумори на щитовидната жлеза. Има също така данни за двадесет смъртни случая във Великобритания, свързани с тези медикаменти от 2019 г. насам.

Бъдещи перспективи в приложението на Оземпик и Вегови

С нарастващия интерес към потенциалните противоракови свойства на тези медикаменти се очакват допълнителни изследвания. Експертите вярват, че задълбочени клинични проучвания ще предоставят повече яснота за тяхната ефективност в превенцията и лечението на рак. Медицинската общност остава оптимистична, виждайки тези лекарства като значително постижение в борбата срещу затлъстяването и свързаните с него здравословни проблеми.

Инжекциите за отслабване продължават да бъдат гореща тема, като много успешни истории подчертават тяхната ефективност. С напредването на изследванията тези инжекции може да се окажат още по-достъпни и удобни, предлагайки надежда за справяне с някои от най-предизвикателните здравословни състояния на човек.

Вижте и това наше видео:

Автор: д-р Цанко Стефанов

Consent Preferences