Online Medicine България

Над менюто
collapse

Метеоризъм - газове в червата - 17 известни причини

2023-04-29  Цанко Стефанов Прочетена: 674 пъти

Метеоризъм: Причини за развитие, симптоми и лечение

Метеоризмът е често срещано състояние, характеризиращо се с натрупване на газове в стомашно-чревния тракт, което предизвиква усещане за подут корем. Въпреки че е нормална част от храносмилането, прекомерното количество на газове в червата, водещи до развитие на състоянието метеоризъм, може да бъде признак на скрити храносмилателни проблеми. В тази статия ще разгледаме най-честите причини за метеоризъм, свързаните с него медицински състояния и възможностите за лечение.

Честота на развитие на състоянието метеоризъм

Метеоризъм е много често срещано състояние, а подуване на корема е сравнително често срещан симптом, който се проявява при хора от всички възрастови групи. Метеоризъм няма расова принадлежност и може да засегне както бебета, така и възрастни хора. Повечето хора страдат от рецидивиращ метеоризъм през третото десетилетие от живота си, когато по естествен път се забавя усвояването на хранителни вещества, цялостно метаболизмът, както и перисталтичните движения на червата.

Причини за развитие на метеоризъм - причините за подут корем

Чревните газове са нормална част от храносмилането. Газът се образува по различни начини, включително от погълнат въздух, както и в резултат на нормално храносмилане и наличието на чревни бактерии. По време на процеса на ферментация се отделя газ като страничен продукт, който може да стане причина за развитието на подут корем. Метеоризъм може да бъде причинен от редица фактори, включително:

  1. Погълнат въздух: Консумацията на газирани напитки, дъвченето на дъвка или твърде бързото хранене могат да доведат до прекомерно поглъщане на въздух, което води до развитие на газове в червата и е една от причините за подут корем.
  2. Нормално храносмилане: При нормално храносмилане, стомашната киселина се неутрализира от панкреатичния сок, а в резултат на реакцията се образува чревен газ - въглероден диоксид, като страничен продукт.
  3. Чревни бактерии: Червата съдържат множество бактерии, които подпомагат храносмилането, като ферментират някои от компонентите на храната. По време на процеса на ферментация се отделя газ като страничен продукт. Част от този газ се абсорбира в тънките черва. Остатъкът се изтласква по дължината на дебелото черво.
  4. Храни с високо съдържание на фибри: Фибрите са от съществено значение за здравето на храносмилателната система, но могат да предизвикат прекомерно образуване на газове в червата. Тънките черва не могат да разграждат някои хранителни вещества и специфични химични съединения, което означава допълнителна работа за червата, респективно за нормално обитаващите червата бактерии, известни още като "полезни бактерии". Диетите с високо съдържание на фибри трябва да се въвеждат бавно, за да се даде достатъчно време на червата да се адаптират към промените в храненето.
  5. Непоносимост към лактоза: Неспособността на организма да усвои някои захари в кравето мляко води до прекомерно образуване на газове в червата. Това се дължи на факта, че бактериите в червата усвояват захарите чрез процеса ферментация.
  6. Непоносимост към късоверижни въглехидрати, различни от лактозата: Някои хора могат да бъдат чувствителни към образуването на газове от ферментация на други въглехидрати, като например фруктоза, която се съдържа в много храни, включително мед, царевичен и захарен сироп, както и някои повечето видове плодове.

метеоризъм, газове в черватаАко диетата ви не включва консумация на много прости захари, фибри или сложни въглехидрати, както и ако се храните бавно и спокойно, не консумирате газирани напитки и рискът от поглъщане на много въздух с храненето е малък, то в такъв случай причините за подут корем и развитието на метеоризъм може да се крие в някое медицинско състояние или болест.

Потенциалните състояния, свързани с това, могат да варират от временно състояние или дисбаланс в храносмилането до сериозен здраве проблем с храносмилателната ви система. Заболяванията, които могат да причинят метеоризъм, включват:

  1. Гастроентерит: Дразнене на храносмилателната система, причинено от вирусна, бактериална или инфекция с паразити. Симптомите включват диария, повръщане и болки в корема.
  2. Синдром на раздразнените черва: Често срещано състояние, което засяга дебелото черво. Признаците и симптомите включват спазми, болки в корема, подуване на корема, газове и диария или запек. Това е хронично заболяване, което подлежи на продължително лечение.
  3. Болест на Крон: Вид възпалително заболяване, което може да засегне различни области на храносмилателния тракт. Най-често се разпространява в по-дълбоките слоеве на червата. Заболяването може да бъде много болезнено, изтощително, а понякога и животозастрашаващо. Повече може да прочетете в материала ни за "болест на Крон" в уебсайта на onlinemedicine.bg или ако кликнете върху името на болестта в началото на точка 3 от текста.
  4. Диабет: Заболяване, което се проявява при твърде високи нива на кръвната захар - глюкоза. Тя е основният източник на енергия за организма. Инсулин е хормон, произвеждан от панкреаса, който помага на глюкозата от метаболитната обработка на хранителните вещества да попадне вътре в клетките, за да се използва като енергия. Понякога тялото не произвежда достатъчно инсулин или не може да използва правилно синтезирания инсулин. При това положение глюкозата остава в кръвта и не достига до клетките. На базата на това се развива състоянието диабет, който респективно може да бъде няколко вида, както и да се развият последващи усложнения от дългогодишно боледуване от диабет, които може да откриете, ако кликнете върху думата "диабет" в самото начало на точка 4.
  5. Разстройства на храненето: Тези състояния са най-често сложни психиатрични състояния. Хората обикновено ги развиват като начин да се справят с по-дълбок проблем или друго психологическо състояние, като тревожност и депресия. Хранителните разстройства, като булимия и анорексия нервоза, могат да предизвикат стомашно-чревни симптоми, включително метеоризъм, вследствие на нередовна консумация на хранителни продукти или липса на прием на храна.
  6. Улцерозният колит е форма на възпалително заболяване на червата, което се проявява като язви в храносмилателния тракт. Той засяга лигавицата на дебелото черво и ректума, който е най-крайният отдел на дебелото черво, респективно храносмилателния трак. Ректумът завършва с анус, през който се извежда чревното съдържимо във външната среда. В повечето случаи появата на симптомите настъпва постепенно с течение на времето, а не веднага.
  7. След операция за отстраняване на целия стомах или на част от стомаха с цел лечение на затлъстяване. Известно е още като "дъмпинг синдром". Този синдром се характеризира с бързо изпразване на стомаха или неадекватно храносмилане. Той се проявява, когато храната, особено захарта, се придвижва от стомаха към тънките черва с необичайно бърза скорост, водещо до развитие на чревни газове и е една от водещите причини за подут корем при хора претърпяли оперативната интервенция.
  8. Гастроезофагеалната рефлуксна болест, често известна като ГЕРБ, се случва, когато киселината от стомаха редовно се връща наобратно към хранопровода по ред причини - например слабост в мускулния апарат на контролиращи сфинктер между хранопровод и стомах. Това състояние е известно като киселинен рефлукс и може да доведе до силно раздразнение на лигавицата на хранопровода.
  9. Автоимунният панкреатит е форма на хронично възпаление, за което се смята, че е предизвикано от имунна атака на имунната система на организма срещу панкреаса.
  10. Пептичните язви са отворени язви, които се развиват по лигавицата на стомаха и горната част на тънките черва. Пептичните язви могат да бъдат причинени от редица различни фактори. Най-типичният симптом е мъчителна болка в стомаха преди или след хранене.
  11. Освен това някои лекарства могат да предизвикат метеоризъм като страничен ефект. Тези лекарства включват антибиотици, болкоуспокояващи и лекарства за лечение на артериална хипертония, редом с още много други лекарствени препарати.

Симптоми и клинична картина при метеоризъм

метеоризъм, болки и подуване в корема, рентгенова снимка на газове в черватаНай-честият симптом на метеоризъм е усещането за подут корем. Това усещане може да продължи само няколко часа или през целия ден. Понякога може да се появи и болка в корема, която може да е тъпа или остра и да предизвиква спазми. Често болката, свързана с подуване на корема, може да се обърка с болката при апендицит, холецистит или язвена болест.

Някои от по-неприятните и смущаващи проблеми свързани с метеоризъм:

  • Тежък метеоризъм

Тежкият метеоризъм се причинява от самата анатомична структура на червата. Това може да доведе до прекомерно отделяне на газове вследствие на задръжка на храна по гънките на червата, водещо до подуване на корема, което може да бъде неприятно и смущаващо, както и силно болезнено.

  • Отделяне на газове със зловонна миризма при метеоризъм

Газовете, образувани при бактериална ферментация, могат да имат неприятна миризма в зависимост от приетата храна. Това може да бъде особено смущаващо в социални ситуации, затова съветите, които ще откриете по-долу за бързо лечение на метеоризъм, трябва да бъдат взети под внимание.

  • Прекомерно отделяне на газове при метеоризъм

Прекомерното отделяне на газове се причинява от поглъщането на въздух, както и лошо храносмилане. Това може да бъде причинено от говорене по време на хранене, консумация на газирани напитки или дъвчене на дъвка продължително време. Така може да се развие сериозен дискомфорт в коремната област.

Диагностика на метеоризъм и изследване на причините за подут корем

За поставяне на диагнозата е необходимо да се направи кръвен тест, за да се уверите, че организмът не се бори с дадена скрита инфекция. Трябва да се установи евентуална хранителна непоносимост и да се уверите, че няма друго подлежащо медицинско състояние, което да води до подуване на корема.

метеоризъм, газове в червата, остра чревна обструкция, остра чревна непроходимостОбикновено не е необходимо да се правят образни изследвания за диагностициране на метеоризъм. Ако при прегледа се установи силноизразена болка при палпация, може да се направи рентгенова снимка на корема. Рентгенографията на коремни органи при подуване на корема е полезна, поради две причини. Първо - много по-ниска радиация в сравнение със скенер, второ - възможност за идентифициране на фекални маси в червата, газове и евентуална чревна обструкция и непроходимост, които да наложат допълнителни образни изследвания и лечение.

При физикалния преглед може да се забележи подуване на корема и изразен тон при перкусия. При аускултация може да се чуе прекалено бърза или още наричана "оживена" перисталтика при метеоризъм.

Модерното разбиране за лечение на метеоризъм

След като диагнозата е поставена, лечението зависи от първопричината. При функционално подуване на корема лечението е поддържащо. Всяка храна, която причинява подуване на корема, трябва да се елиминира и да се направят промени в хранителния режим. Ето някои съвети за справяне с метеоризъм:

  • Промени в хранителния режим

Елиминирането на храните, които причиняват подуване на корема и образуването на газове в червата, може да помогне за облекчаване на симптомите. Храните, които трябва да се избягват, включват леща и боб, плодове и зеленчуци като моркови, зеле, сушени сливи и кайсии, изкуствени подсладители като сорбитол и млечни продукти. По-честото консумиране на по-малки порции храна през деня също може да помогне при лечение на метеоризъм.

  • Физическа активност

Физическата активност може да помогне за облекчаване на симптомите на болки и подуване в корема при метеоризъм. Упражненията могат да помогнат за стимулиране на храносмилателната система и да предотвратят запек, който може да допринесе за натрупването на газове в червата. Упражненията с ниско въздействие, като ходене, плуване и каране на колело, са добри варианти за начало, но не забравяйте да се консултирате с лекар, преди да започнете нови физически упражнения, особено при съществуващ спектър от медицински състояния и болести.

В допълнение към упражненията има и други превантивни мерки, които можете да предприемете, за да избегнете симптомите на метеоризъм. Избягвайте преяждане и се опитвайте да се храните на по-малки и по-чести порции през деня. Бавното хранене и доброто сдъвкване на храната също могат да помогнат за предотвратяване на поглъщането на въздух, което може да бъде една от причините за болки и подуване в корема.

Важно е също така да идентифицирате всички храни, които могат да причиняват симптомите на метеоризъм, и да ги елиминирате от диетата си. Често срещаните виновници са леща и боб, плодове и зеленчуци като зеле, моркови и сушени сливи, млечни продукти и пшеница. Изкуствените подсладители като сорбитол също могат да причинят подуване на корема.

Ако изпитвате постоянни или тежки симптоми - болки и подуване в корема, спазми и други, е важно да се консултирате с лекар, за да се изключат някакви основни медицински заболявания. В някои случаи метеоризмът може да е симптом на по-сериозно заболяване, като синдром на раздразнените черва, възпалително заболяване на червата или цьолиакия.

Лечение на метеоризъм със симетикон и други лекарствени средства

[caption id="attachment_7669" align=aligncenter width=308]метеоризъм, симетикон Източник: Google, под Creative Commons License[/caption]

Симетикон е антифлатулентен лекарствен продукт, който обикновено се използва за лечение на болки и подуване в корема вследствие на метеоризъм. Той представлява смес от силикагел и диметикон, който е известен и като активиран диметикон. Това лекарство действа, като намалява повърхностния интегритет на газовите мехурчета в червата, което ги прави по-лесни за абсорбция в тънките черва или по-лесни за елиминиране по хода на стомашно-чревния тракт през дебелото черво и най-крайния отдел - ректум и анус.

Симетикон дава възможност за бързо и ефективно редуциране на количеството газове в червата и успокояване на симптомите, с които протича състоянието метеоризъм. Обикновено ефектът на медикамента настъпва след около 30 минути от приема на таблетките. Препоръчителната доза за прием е 40 мг при метеоризъм, но някои лекарствени препарати предлагат и по-висока концентрация на активното вещество в една таблетка или капсула, което прави терапията още по-ефективна.

Симетикон се предлага под различни форми, като таблетки, капсули, капки и сироп. Симетикон може да се комбинира и с други съставки, като антиациди - например омепразол, езомепразол, лансопразол, които са представители на семейството инхибитори на протонната помпа, както и комбинирани препарати, съдържащи натриев алгинат, натриев хидроген карбонат и калциев карбонат (ако кликнете върху текста, ще откриете резултати в гугъл за препаратите). Също така, симетикон може да се комбинира много успешно с лекарства за лечение на диария - лоперамид хидрохлорид, които може да откриете без рецепта във всяка една аптечна мрежа, както и в повечето хранителни магазини в Европа.

Съществуват ли други лекарствени средства за лечение на метеоризъм?

  • Алфа-галактозидаза срещу метеоризъм

Алфа-галактозидаза е хранителна добавка, която се отпуска без лекарско предписание, която подпомага разграждането на сложните въглехидрати, като тези, които се съдържат в бобовите растения, зеленчуците, пълнозърнестите храни и захарни изделия. Разграждането на сложните въглехидрати помага за предотвратяване или намаляване на газовете чрез ограничаване на ферментацията.

Алфа-галактозидаза обикновено няма странични ефекти, но може да не облекчи газовете моментално, както въздейства симетикон, както и не всеки пациент споделя за успешно спряване на проблемите с болки и подуване в корема. Скорошно проучване установи, че алфа-галактозидаза няма по-голям ефект от плацебо терапия върху самата болка като симптом, както и облекчаването на газове в червата и подуване в корема при хора със синдром на раздразнените черва.

  • Хранителни добавки с лактаза срещу метеоризъм

Лактаза е ензим, който помага на хората да храносмилат по-добре лактоза - вид захар, която се съдържа в млечните продукти. Хората, които имат непоносимост към лактоза, имат ниски нива на този ензим, което може да причини газове и подуване на корема. Приемането на хранителна добавка с лактаза може да помогне на храносмилателната система да преработи наличната лактоза, което впоследствие цели да редуцира количеството газове в червата. Добавките с лактаза са достъпни без лекарско предписание в аптечната мрежа и обикновено нямат странични ефекти.

  • Лекарства, отпускани с рецепта

Малко вероятно е човек да се нуждае от медикаменти, отпускани само с рецепта от лекар, за лечение на болки и подуване в корема вследствие на метеоризъм. Въпреки това, лекарят може да предпише определени видове лекарствени средства като лечение на основно подлежащо медицинско състояние или заболяване, което, като странична реакция, води до развитие на газове в червата.

Лекарствата за справяне със синдрома на раздразнените черва могат да включват лаксативи за облекчаване на запек, спазмолитици за облекчаване на болки и спазми в корема и антимотилитетни лекарства за спиране на диария, като лоперамид хидрохлорид, който по неклинични данни е субстрат на Р-гликопротеин.

Лекарствата за лечение на гастроезофагеална рефлуксна болест - ГЕРБ, могат да включват инхибитори на протонната помпа за намаляване на производството на стомашна киселина, антиациди за облекчаване на киселините и Н2-блокери за намаляване на производството на стомашна киселина.

Други доказани методи за лечение на метеоризъм

В допълнение към лекарствата, отпускани по лекарско предписание, природните продукти и методи за лечение, най-вече свързани с промени в начина на живот, също могат да бъдат полезни за намаляване и предотвратяване на образуването на излишни газове в червата. Важно е обаче да се консултирате с лекар, преди да опитате алтернативни методи на лечение.

  • Естествени препарати и продукти

Установено е, че някои природни продукти облекчават газовете. Например учените са установили, че канела може да потисне секрецията на ензима пепсин, както и на стомашната киселина, което може да доведе до значително намаляване на образуването на газове в червата с течение на времето.

Джинджифил, от друга страна, има карминативен ефект, което означава, че може да намали чувството за подуване на корема, метеоризъм и спазмите, както и да облекчи налягането върху долния езофагеален сфинктер. Екстрактите от анасон също могат да бъдат полезни като слабително средство, карминативно и спазмолитично средство за облекчаване на болки и подуване в корема.

  • Промени в начина на живот

Преяждането с каквато и да е храна или прекалено бързото хранене или консумация на газирани течности могат да причинят газове в червата. По-честото приемане на по-малки порции храна и по-бавното хранене могат да помогнат за намаляване на газовете. Освен това някои състояния като затлъстяване, депресия и тревожност са свързани с развитие на газове и подуване на корема. Поддържането на умерено тегло и търсенето на лечение за някои основни психични състояния може да има положително въздействие върху функционирането на храносмилателната система.

Избягването или ограничаването на определени видове храни може да намали или предотврати образуването на газове и подуване на корема. Храните, които могат да допринесат за образуването на газове, включват боб и грах, пушени храни, солени храни, мазни храни, пържени храни, плодове с високо съдържание на влага, като диня и краставица, застояла храна и газирани напитки.

Някои дейности, като например усилени физически упражнения скоро след хранене, също могат да увеличат риска от образуване на газове в червата вследствие на нарушено храносмилане.

Таблица с основни ключови компоненти от статията за максимално бързо усвояване на информацията:

Основни точки:Дефиниция и описание:
ДефиницияМетеоризъм е състояние, при което има засилено производство на газове в червата и развитие на болки и подуване в корема.
ЧестотаМетеоризъм може да засегне хора от всички възрастови групи, пол и етнос.
Причини1. Подлъщане на въздух, 2. Нормално храносмилане, 3. Чревни бактерии и патогени, 4. Храна богата на фибри, 5. Лактозна непоносимост, 6. Непоносимост към късоверижни въглехидрати, 7. Здравни състояния и болести, 8. Прием на някои лекарства, 9. Проблеми в начина на живота и хигиената на хранене.
СимптомиБолки и подуване в корема, дискомфорт в корема, чувство за подуване, прекомерно отделяне на газове, регургитации, спастични болки в корема, наподобяващи на прерязване и колики.
Медицински болести и състоянияОстър гастроентерит, синдром на раздразнените черва, болест на Крон, диабет, хранителни разстройства, улцеративен колит, дъмпинг синдром при оперативна резекция на стомах с цел лечение на затлъстяване, гастроезофагеална рефлуксна болест, автоимунен панкреатит, пептични язви и други.
Лечение1. Хранителен режим и ограничение на определен вид хранителни продукти, 2. Прием на пробиотици, 3. Прием на лекарства срещу газове в корема - антифлатулентни или антимотилитетни лекарства, 4. Храносмилателни ензими, 5. Редовни физически упражнения и спорт за подобряване на метаболизма, 6. Лечение на основните заболявания, 7. Избягване на газирани напитки и бърза консумация на храна или бързо пиене на течности в големи количество, както и продължително дъвчене на дъвка.

Може да прочетете още за:

  1. Болест на Крон – симптоми, диагностика + ХРАНЕНЕ #1
  2. Висока температура – причините – 1-ва част от материала
  3. Оток на крака – от какво може да е?
  4. Главоболие – 2 основни вида
  5. Диабетна полиневропатия – 4 основни вида

Автор: д-р Цанко Стефанов


Share: