Online Medicine България

Над менюто
collapse

Непоносимост към глутен - 6 основни симптоми

2023-07-03  Ради Радев Прочетена: 145 пъти

Признаци и симптоми на непоносимост към глутен

Непоносимост към глутен е вид разстройство, което ви кара да получите отрицателна реакция след консумирането на определено вещество. В  действителност става въпрос за протеин, който се съдържа в пшеницата, ечемика и ръжта. Реакцията е известна още и като чувствителност към глутен без целиакия

Въпреки че двете заболявания могат да причинят почти еднакви симптоми, непоносимостта към глутен не уврежда червата по начина, по който го прави целиакията.

[caption id="attachment_8150" align=aligncenter width=582]onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.[/caption]

Болестта, за която говорим може да причини широк спектър от симптоми. Примерно храносмилателни проблеми, главоболие, умора, болки в ставите и кожни обриви. Тези симптоми обикновено се появяват в рамките на часове или дори ден или два след консумирането на този вид протеин. Симптомите обикновено изчезват, след като това вещество се премахне от диетата и се избягва напълно.

Стомашно-чревните симптоми са често срещани при непоносимост към глутен. Много хора забелязват следните признаци:

  • Стомашна болка или дискомфорт. Те могат да варират от леки до тежки и да бъдат краткотрайни или по-продължителни.
  • Газове и подуване. Усещане за стягане, пълнота или подуване на стомаха, особено след хранене.
  • Гадене или разстроен стомах свързани с чувство за повдигане.
  • Диария.
  • Имате затруднени и неприятни изхождания или ходите по голяма нужда по-малко от три пъти седмично. 
  • Повръщане след хранене или пиене.

[caption id="attachment_8239" align=aligncenter width=507]глутен, непоносимост към глутен, царевица, ръж СТОП на глутен в диетата ви![/caption]

Тези храносмилателни симптоми обикновено се появяват доста бързо след консумация на този вид протеин - в рамките на няколко часа или един ден. Това е малко по-различно от стомашно-чревните признаци на целиакия. Те обикновено се появяват поне един ден след консумация на глутен.

Непоносимост към глутен е по-често срещана от целиакия. Счита се, че цьолиакията или целиакия засяга около 1% от хората по света. Докато повечето изследвания твърдят, че между 6% и 13% от хората в световен мащаб е възможно да имат непоносимост към глутен.


Научете повече за:

  1. Магнезий – номер 1 избор за хранителна добавка
  2. 5-HTP срещу депресия и наднормено тегло
  3. Понижете холестерола без лекарства!
  4. Витамини и добавки срещу висока кръвна захар
  5. Аминокиселината таурин забавя стареенето

onlinemedicine.bg

 


Share: