Online Medicine България

Над менюто
collapse

Органи без рак - мит или факт? #1

2024-04-23  Александър Манчев Прочетена: 211 пъти

Органи без рак - има ли вероятност това да е реалност?

Органи без рак - има ли такова нещо изобщо? Ракът е болест, която засяга множество човешки органи, започвайки от млечните жлези - и при двата пола, белите дробове, дебелото черво, мозъка, костите и стигайки до кръвта, стомаха, простатата и др. Но какво да кажем за други кандидати на нашата група от органи без рак в тялото, за които не чуваме толкова често, че са поразени от тумори – като сърцето или далака? Несъмнено у доста хора е възниквал въпросът - някои органи по-устойчиви ли са на рак от други?

Със сигурност изглежда така. Например, в списъка на видовете рак на Американския национален институт по рака няма да намерите графа „рак на сърцето, далака или апендикса“. Защо е така? Този въпрос изисква експертизата на изследователи и професионалисти в областта, които все пак откриват някои…

Редки случаи на органи без рак

лечение на рак на кожата, канцероген, канцерогениОказва се, че рак на сърцето все пак съществува, за съжаление. Клетките в сърцето могат да се делят неконтролируемо и да прераснат в злокачествени неоплазми, както го правят на други места. Просто поради различни причини това не е толкова често срещано.

Норвежко проучване, проведено през 2017 г. от Елизабет Якобсен, ръководителка на комуникациите в Националния раков регистър в Норвегия, е открило цифрите, които ни интересуват – за същата година са документирани 19 случая (15 мъже и 4 жени), които са страдали от тумор на сърцето. И тенденцията е била този брой да остава постоянен в продължение на няколко години.

Въпреки че злокачествени образувания могат да възникнат в самото сърце, много по-вероятно е туморите да се разпространят там като метастаза, дошла от другаде в тялото, твърди Мейо клиник в САЩ. За рака в белите дробове и гърдите пътят до сърцето е кратък, но заболяването може също да стигне до сърцето и чрез кръвта по т.нар. хематогенен път.

Поради неговата рядкост, съществуват твърде малко и недостатъчни изследвания и резултати за този вид рак. Проучване в Тексас твърди, че сърдечният рак най-много „обича“ младите хора, докато други изследователи смятат, че той най-често засяга хора в петото и шестото десетилетие на живота. Пак в Норвегия през 90-те години е имало 30 болни, които са се подложили на операция от рак на сърцето, като средната им възраст е била 42 години.

За едно, обаче, учените са единодушни - прогнозата при рак на сърцето обикновено не е цветуща. Хубавото е, че ранната диагностика, операцията и химиотерапията увеличават шансовете за оцеляване. Причината този тип злокачествено заболяване да се появява толкова рядко е, че клетките в сърцето не се делят – те изпомпват кръвта и това е. А дори и някъде все пак да се случва малко клетъчно делене, то е доста по-малко неконтролирано, което понижава значително шансовете да причини рак.

Органи без рак - може ли слезката - далак, да се спаси?

Но какво да кажем за далака? Там също не чуваме всекидневно за онкологични проблеми. Далакът е неясен орган за повечето от нас. Къде в тялото се намира, как изглежда, какво изобщо прави?

Човешкият далак варира по тегло и дължина. Нарича се още слезка. Средното тегло на слезката е 150 грама или приблизително колкото една ябълка. Дълга е около 10-11 сантиметра, т.е. горе-долу колкото чаша за кафе. Този бобовиден орган е важен за развиващия се плод, защото произвежда червените кръвни клетки. Но той може ли да бъде счетен във великата група на "органи без рак", за която ние така страстно описваме тук?

След раждането ни той спира да го прави, но въпреки това продължава да бъде важен за нашата имунна система и лимфна система, тъй като там в остатъка от живота на индивида се случват елиминацията и рециклирането на еритроцитите и другите кръвни клетки, а ракът може, пак за съжаление, да се появи и в него.

Както и при сърцето, злокачествените новообразувания на далака могат да започнат в самия орган или да се разпространят от друга локация в организма. Действително, ракът, който започва в далака, е много рядък, но все пак се появява при някои хора.

Както стана ясно, далакът е част от лимфната система, така че там може да възникне лимфом. Освен това, едно гръцко проучване е установило, че в много редки случаи, някои форми на левкемията могат да дебютират в кръвните клетки на далака. Симптомите включват увеличена слезка, тежест в лявото подребрие, умора, гадене, рядко болка, а лечението е същото като при други видове рак.

Ракът на далака е даже по-рядък от този на сърцето. Норвежкият раков регистър е документирал само 7 случая там за последните 30 години. Съвсем доскоро лекарите са мислели, че е по-добре слезката да бъде отстранена при травми и разкъсвания, но този подход към момента не е толкова широко застъпен, тъй като органът изпълнява изключително полезни функции в човешкия организъм. Въпреки това, хората можем да оцелеем и без далака.

Стигайки до други органи без рак и без които можем да си живеем напълно нормално, няма как да подминем апендикса. И тук, обаче, въпросът е: можем ли да развием рак у този рудиментирал орган, който се смята, че няма функция в човешкото тяло?

Рудиментирал, но не имунизиран представител на нашите органи без рак

рак на гърдатаПърво, нека развенчаем един широкоразпространен мит – че апендиксът няма роля в организма ни. Всъщност, нашият апендикс далеч не е напълно безполезен. През годините учените са развивали доста различни теории за това как работи той – правена е връзка с функцията му на лимфен орган, а също и като на място в червата, където бактериите разграждат ефективно храната.

Това, което е сигурно, е, че злокачествени неоплазми могат да се появят и в апендикса или най-малкото да се разпространят там вторично. Известни са 6 различни патохистологични видове тумори, които могат да прораснат в този малък придатък на дебелото черво. Слава Богу, всички те са редки. Раковият регистър на Норвегия документира около 120 случая на рак на апендикса всяка година. Конкретно през 2017 г. са регистрирани 127 случая там. Изводът е, че…

Никой орган не е пощаден от развието на рак

Изследователите от цял свят са съгласни, че е напълно възможно да има органи без рак и риск от неговото развитие. Клетките навсякъде в човешкия организъм се делят като част от естествения процес на регенерация и когато клетъчното делене се случва, нещо някъде може да тръгне в грешната посока и да причини рак. И всички видове рак – дори най-рядко срещаните, като рак на плацентата – са документирани и реално съществуващи в практиката.

рак на кожата, меланома, горещо слънцеЛюбопитен случай е най-редкият регистриран вид рак. Той е бил открит у мъж от Колумбия. Човекът се чувствал много зле в продължение на месеци и накрая се обърнал към лекар. След щателни прегледи и задълбочени изследвания медиците открили множество туморни формации в тялото му. Резултатите от изпратените за биопсия тъкани при някои от случаите на органи без рак, обаче, се оказали меко казано необичайни и са били задържани за допълнителен анализ. Едва след това лекарите разбрали колко точно чудат е случаят.

Подобно на милиони хора по света, пациентът е имал ехинококова киста – позната сред хората повече като кучешка тения. И не друг, а именно тенията е развила първичния рак. Но тъй като мъжът е бил ХИВ-позитивен, имунната му система е била силно отслабена и туморите на тенията са успели да се разпространят в човешкия си гостоприемник. Случаят става обществено достояние и влиза в медицинската история, описан като единствен по рода си. Пациентът умира скоро след като диагнозата му е била поставена.

Изследователите не изключват възможността паразити да са предали рак на няколко души с увредена имунна система, но до момента не са документирани други случаи, освен този.

Любопитен материал в Quora за органи без рак

Автор: Александър Манчев


Share: