Психичното здраве и най-често срещаните 6 проблема с него

Трансгенерационна травма, психология, здраве
facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Психичното здраве е от изключителна важност през целия житейски път на човека – от неговото раждане, та чак до неговия смърт. То до голяма степен определя начина, по който ще извърви този път между раждането и смъртта.

Психичното здраве влияе върху емоционалното благополучие, на индивида, влияе върху изборите, които са правилни и на начина, по който създаваме и развиваме взаимоотношения с другите.

 

В голяма степен определя поведението ни в различни ситуации. 

 

Когато психичното здраве е добро, това не помага да реагираме по-адекватно в стресови ситуации и да се справяме с предизвикателствата, които животът ни поднася.

Помага ни да гледаме по-реалистично на живота, но същевременно да сме по-позитивни. Позволява ни да мечтаем, но и да превърнем мечтите си в цели, и да ги постигнем.

Когато психичното здраве е добро, влизаме във взаимоотношения по-мъдро и осъзнато. Мисълта е по-ясна и способностите по-големи.

Психичното здраве

Лицата, които са в добро психично здраве, винаги демонстрират по-добра и реалистична представа за собствеността на Аз.

 

Психичното здраве е много тясна корелация със себесещането, самооценката и самочувствието. Влошаването му може драстично да намали тези компоненти, които неимоверно ще дадат отражение на цялостното ни житейско благополучие.

Например, ако сте с добро психично здраве и кандидатствате за определена работна позиция, на интервюто ще демонстрирате повече самоувереност, ще излъчвате повече приветливост и това със сигурност, ще бъдете забелязано.

Ако конкурентът ви е човек с ясно изразена тревожност, който има повече компетенции от вас за дадената позиция, недоброто му психично здраве няма да му позволи да ги изрази и е твърде вероятно те да останат незабелязани.

Освен това работодателите споделят, че кандидатите с добро психично здраве се възприемат като по-сигурни и успешни в дългосрочен план, защото те ще имат мотивация за развитие и принос.

Занижените нива на психичното здраве могат да постигнат качествен живот на всеки по различен начин.

Психичното здраве и най-често срещаните 6 проблема с него

Най-често срещаните проблеми с психичното здраве са:

  1. Тревожност;
  2. Депресия;
  3. Посттравматично стресово разстройство;
  4. Страхове и фобии;
  5. Различни личностни разстройства;
  6. Хранителни разстройства;
  7. Емоционални и поведенчески разстройства;

Съвсем естествено е, че препоръчваме превенцията. Но все пак, ако някой усети, че животът му се променя в негативен аспект е препоръчително да потърси специализирана помощ от психотерапевт.

 

Психотерапията може да помогне по-бързо да възвърнете пълноценния ритъм и да овладеете нови умения за справяне със стресови ситуации и тревожност.

 

Безпокойството, тревожността и страховете, не можете да ги управлявате сами. Ако съумеете да видите отстрани ситуацията, ще видите, че решенията, поведението и емоциите ви често са подвластни на влошеното психично здраве.

И така се затваряте в един пълен цикъл, който е редно да бъде прекъснат.

В по-тежките варианти се стига до злоупотреба с алкохол и/или психоактивни вещества. Влошеното психично здраве се отразява и в соматиката често на човека. Повече информация може да откриете в статиите „ Какво е психосоматика? “ и „ Емоционални причини за развитие на различни заболявания “.

Какви индикации могат да бъдат за влошаване на психичното здраве?

 

Един от първите симптоми, които възникват е нарушението на ритъма сън – бодърстване. Ако заспивате трудно и често прекарвате безсънни нощи в леглото, или пък обратното – спите твърде много и въпреки това не се събуждате отпочинали, е знак за това, че с вас се случи нещо.

Промяната в хранителните навици също е индикатор. Това се изразява в прекомерно хранене, базиращо се на емоционален дисбаланс или в прием на твърде малко храна, в следствие на преживян стрес.

седативни и сънотворни лекарства, сън, безсъние, тревожност

Първата крачка към справянето с проблемите на психичното здраве е осъзнаването и приемането, на проблема.

Някои здравословни навици могат драстично да подобрят психичното здраве, както и да го поддържат в добра форма за по-нататък. Здравословното хранене, пълноценният сън, редовната почивка и спортът имат пълнотворно въздействие върху здравето на целия организъм – както психическото, така и физическото здраве.

Навременната грижа за психическото здраве може да предотврати развитието на психичните заболявания, ще предотврати психосоматизирането или ако вече е започнало, ще научите как да се справите с това.

Един опитен психотерапевт, ще ви накара да обърнете внимание на това какво казва тялото ви, както и на това как се чувствате. Не е необходимо да се справяте сами с това. Няма нищо лошо в това да потърсите специалист и да направите оценка на психичното си здраве, за да определите колко ежедневни стресове се отразяват на живота ви. 

 

Автор:  Лучия Таскова – психолог

 

Ние от  Online Medicine  сме тук, за да ви помогнем. Ако имате нужда от  консултация  с психолог, моля, свържете се с нас през секцията за  консултации , където ще имате възможност да уточните директен и удобен за вас час с нашия психолог Лучия Таскова.

Consent Preferences