Психологът и неговата важна роля за идентифициране на емоционалните проблеми – 3 основни сред тях

Психологът и неговата важна роля за идентифициране на емоционалните проблеми- 3 основни заболявания
facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Психологът има важна роля за идентифицирането на емоционалните проблеми на хората, провокирани от различни житейски обстоятелства. Чрез когнитивно-поведенчески подходи може да насърчи клиентите ви да постигнат ефективни промени, които да подобрят здравето им и цялото им благосъстояние.

Ето защо психологията е много важна част от медицината.

В България все още се срещат медицински лица, които гледат с пренебрежение към специалиста по психология, но все повече от тях признават значимостта на този вид подкрепа, като неизменна част от медицината и се обръщат към един по-холистичен модел на здравеопазване.

В много от напредналите страни обаче като САЩ, Германия и други, психолозите са важна част от потребителите на пациентите. Последните години се доказа, че прилагането на биопсихосоциалният модел е по-успешен за разбирането и противопоставянето на дадено доказателство.

Докато преди година тенденцията беше при емоционални проблеми хората да се насочват към психиатъра, в момента психологът е специалистът, към когото хората се насочват.

Психологът и неговата важна роля за идентифициране на емоционалните проблеми- 3 основни заболявания, налудно разстройство

Специалистът по психология може да идентифицира проблеми като:

  1. Тревожност ;
  2. Депресия;
  3. Тревожни разстройства;

Могат да разграничат нормалните процеси от патологични, страдащи от болест на Алцхаймер , деменция и различни психични разстройства.

Редица здравословни проблеми са съпътствани от някои вредни навици като тютюнопушене, употреба или злоупотреба с алкохол и психоактивни вещества, вредни хранителни навици и др.

Психологът ще помогне на човека да трансформира увреждащото поведение и ще го съпътства по пътя към желаната промяна, защото тя се оказва по-трудна, отколкото си мислим.

Например, ако един пациент е с депресия, той ще има повишени нива на стресовите хормони, което може да доведе до нарушение на съня.

 

шизофрения

Депресията често е съпътствана и с проблеми в ендокринната система.

Всичко това може да се отрази на сърдечната функция. Пациентът може да потърси медицинска помощ, когато тялото му сигнализира, че нещо
не е наред в кардиологичен аспект. Да се ​​лекува сърцето, обаче, в този случай няма да възвърне пациента към нормалното му ежедневно функциониране, ако не работи за отстраняване на първоизточника, а именно депресивното състояние.

Именно тук мултидисциплинарният подход би бил от по-голяма полза. В клиничната практика по-често се страдат психолози, които да работят с пациентите. Комуникативните умения, разбирането за междуличностните отношения, разбирането за културни различия и спазването на етичните норми са важни за всеки един практикуващ психолог, независимо от контекста на неговата работа.

 

За да бъде, обаче, полезен и в клиничната практика, то е необходимо специалистът да има добри познания и в сферата на човешката биология и физиология.

Това включва и възможност за интерпретиране на лабораторни резултати, разбиране на механизма на заболяването, познаване на психофармакологията и съобщаване на страничните ефекти на дадени лекарства, които биха могли да се отразят на човека. Напълно разбираме е един психолог да няма всички познания, които би имало един фармацевт или лекар. Работата в мултидисциплинарен екип и търсенето на обратна връзка от медицински специалисти са чудесен вариант за получаване на една цялостна клинична картина.

психолог Лучия Таскова, консултант в onlinemedicine.bg

Автор:  Лучия Таскова – психолог

 

Ние от  Online Medicine  сме тук, за да ви помогнем. Ако имате нужда от  консултация  с психолог, моля, свържете се с нас през секцията за  консултации , където ще имате възможност да уточните директен и удобен за вас час с нашия психолог Лучия Таскова.

Consent Preferences