Защо не изпитваме оргазъм – аноргазмия?

аноргазмия, аноргазмия при жени, аноргазмия при мъже

Прочетена: 84 пъти

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

В океана на удоволствие – какво е аноргазмия и как да я спрем успешно?

Сексуалното удовлетворение е основен аспект на пълноценния интимен живот. За някои хора обаче постигането на оргазъм може да бъде предизвикателство. Аноргазмия – термин, използван за описание на забавени, редки или дори липсващи оргазми – е тема, която заслужава внимание. В тази статия ще навлезем в тънкостите на проблема, като разгледаме причините за поява на аноргазмия, разновидностите и потенциалните решения.

Навлизане в дълбините на аноргазмия

Изследване на аноргазмия: Разкриване на загадката на оргазмената бариера

Човешкият опит в областта на сексуалността е толкова разнообразен, колкото и самите хора. Въпреки че оргазмите се смятат за връх на удоволствието при сексуалните контакти, те убягват на мнозина. Аноргазмия, или вид оргазмено разстройство, е състояние, което се характеризира с трудности при постигането на удовлетворяващи оргазми, водещи до сериозен дистрес за засегнатите. От това заболяване страдат както мъже, така и жени, но според статистиките, жените са жертва на аноргазмия в много по-голям процент.

Видове аноргазмия

Оргазмите при жени се различават значително. Фактори като честота, интензивност и дори видът на необходимата стимулация могат да се различават значително при всяка една дама. Аноргазмия обхваща различни аспекти, като например:

  1. Закъснял оргазъм: Когато достигането на кулминацията отнема повече време от желаното.
  2. Липса на оргазъм: Невъзможност за достигане на оргазъм, независимо от степента на стимулация.
  3. По-малко оргазми: Намаляване на броя на изпитаните оргазми.
  4. По-слаби по интензивност оргазми: Когато оргазмите са по-малко задоволителни и приятни от преди.

Освен това аноргазмия може да се прояви по различни начини:

  1. Дългогодишна аноргазмия: Някои хора никога не са изпитвали оргазъм.
  2. Придобита аноргазмия: Други могат да развият трудности при получаването на оргазъм с течение на времето.
  3. Ситуационна аноргазмия: Проблемите с оргазмите се появяват само в определени ситуации, с определени видове стимулация или партньори.
  4. Генерализирана аноргазмия: Предизвикателствата с липсващи оргазми се проявяват при всеки един полов контакт и сексуална стимулация.

От съществено значение е да се отбележи, че не всички жени намират липсата на оргазъм за притеснителна и при тях тя може да не се счита за разстройство. Някои дами дори споделят, че това си е направо подарък за тях.

Кога да се консултирате с медицински специалист?

Ако имате притеснения относно сексуалните си преживявания, особено по отношение на способността ви да достигате до оргазъм, както и пълната липса на такъв – аноргазмия, е препоръчително да ги обсъдите с медицинско лице. Откритата комуникация по тези въпроси може да доведе до по-добро разбиране на причините и потенциалните решения.

Разкриване на сложните причини за развитие на аноргазмия

Зад затворените врати: Личните и психологическите фактори

Различни лични и психологически фактори могат да допринесат за появата на аноргазмия. Те включват:

  • Травма от миналото: Предишни преживявания на сексуално или емоционално насилие могат да повлияят на способността за постигане на оргазъм.
  • Липса на знания: Недостатъчното разбиране на сексуалната стимулация и взаимодействия може да възпрепятства пътя към оргазъм.
  • Прекалена загриженост и притеснения към вида на тялото ви: Лошият образ в съзнанието за тялото ви може да повлияе на самочувствието, което е от решаващо значение за сексуалното удовлетворение.аноргазмия, аноргазмия при жени, аноргазмия при мъже
  • Емоционален стрес: Чувството за вина, срам или неудобство по отношение на секса може да бъде пречка пред оргазма. Същото важи с пълна сила и за стресиращи фактори и събития в живота ви, като финансови проблеми, могат да нарушат нормалната сексуална функция, както при мъже, така и при жени, като този тип тригер може да предизвика и тотална липса на желание за полов живот.
  • Културни и религиозни вярвания: Обществените и културните норми и вярвания могат да повлияят на отношението към секса.
  • Състояния на психичното здраве: Състояния като тревожност и депресия могат да повлияят на сексуалните преживявания.

Фактори, свързани с взаимоотношенията

Проблемите във взаимоотношенията също могат да допринесат за развитието на аноргазмия. При нужда от консултация с психолог, моля, не се колебайте да се свържете с нашия психолог – Лучия Таскова, която има огромен опит при лечението на хора с проблеми във взаимоотношенията. А сега нека да споделим какви могат да бъдат те най-често:

  1. Липса на емоционална интимност: Емоционалната близост е от съществено значение за удовлетворяващата сексуална връзка.
  2. Неразрешени конфликти: Задълбочените проблеми могат да създадат напрежение и да попречат на сексуалното удоволствие.
  3. Прекъсване на комуникацията: Трудностите при изразяването на сексуалните нужди и предпочитания могат да доведат до разочарование.
  4. Изневяра или проблеми с доверието: Нарушаването на доверието може да навреди на сексуалното удовлетворение.
  5. Насилие от страна на интимния партньор: Взаимоотношенията, в които се злоупотребява, могат да имат тежки последици за сексуалното благополучие.
  6. Сексуална дисфункция на партньора: Проблеми като еректилна дисфункция на партньора могат да повлияят на цялостното сексуално преживяване.

Фактори от страна на организма

Широка гама от физически фактори може да попречи на постигането на оргазъм, включително:

  • Здравословни състояния: Хронични заболявания като диабет, свръхактивен пикочен мехур или множествена склероза могат да усложнят или спрат изцяло появата на оргазъм.
  • Гинекологични лечения: Операции като хистеректомия или процедури, свързани с рак, могат да повлияят на способността за оргазъм.
  • Лекарства: Някои медикаменти, включително лекарства за кръвно налягане, антипсихотици, антихистамини и антидепресанти (особено SSRI), могат да потиснат оргазма.
  • Употреба на наркотични вещества: Алкохолът и тютюнопушенето могат да потиснат нервната система и да ограничат притока на кръв, което да повлияе на оргазма.
  • Промени, свързани с възрастта: Промените в организма, особено след менопаузата или с напредването на възрастта, могат да допринесат за различни сексуални дисфункции.

Свързани сексуални разстройства

Жените, които страдат от аноргазмия, могат да имат едно или повече свързани сексуални проблеми. Те могат да допринесат за или да усложнят проблема с появата на оргазми. Тези състояния включват:

  1. Проблеми със сексуалната възбуда
  2. Малко или никакво желание за секс
  3. Болка при полов акт или друга сексуална стимулация
  4. Сухота на вагината или вулвата
  5. Неволно стягане и стеснение на вагината – вагинизъм

Какво е ефективното лечение на аноргазмия?

аноргазмия, аноргазмия при жени, аноргазмия при мъжеЛечението на аноргазмия може да варира в зависимост от причините, които я пораждат. Често то включва комбинация от терапевтични, медицински подходи и подходи, свързани с начина на живот. Ето някои общи начини за лечение на медицинското състояние:

Сексуално образование и консултиране

Често липсата на познания за собственото тяло и сексуалните реакции може да допринесе за развитието на аноргазмия. Сексуалното образование и консултиране с психолог могат да помогнат на хората да разберат по-добре тялото си и да научат ефективни техники за постигане на оргазъм. Терапията за двойки също може да бъде от полза за решаване на всякакви проблеми във взаимоотношенията, които могат да повлияят на сексуалното удовлетворение.

Психологическа терапия

При аноргазмия, свързана с психологически фактори, като травма от миналото, вина, тревожност или депресия, може да бъде полезна индивидуална терапия или терапия за двойки с квалифициран терапевт или сексуален терапевт. На тези сесии могат да бъдат разгледани емоционалните и психологическите аспекти, които може да възпрепятстват сексуалното удоволствие.

Устройства за подобряване на сексуалния живот

Предлагат се различни устройства за подобряване на сексуалния живот, които могат да помогнат за постигането на оргазъм. Тези устройства са предназначени да осигуряват допълнителна стимулация и могат да се използват самостоятелно или с партньор.

Лекарства срещу аноргазмия

В някои случаи могат да бъдат предписани лекарства за лечение на аноргазмия. Например, ако проблемът е свързан със страничните ефекти на някои антидепресанти, лекарят може да препоръча преминаване към друго лекарство с по-малко сексуални странични ефекти. Съществуват и лекарства, специално разработени за подобряване на сексуалната функция, въпреки че те може да не са ефективни за всички и е хубаво да се проведе консултация със специалист при започване на такава терапия. За целите на образователната статия ще ви изпиша някои от тези имена – бупропион, PDE-5 инхибитори (като силденафил, както и топикални кремове със силденафил), допаминови агонисти, хормонална терапия и някои антидепресанти.

Промени в начина на живот

Промените в здравословния начин на живот могат да повлияят положително на сексуалната функция. Това включва редовни физически упражнения, балансирана диета, техники за справяне със стреса (като осъзнатост или медитация) и намаляване на консумацията на алкохол и цигари. Поддържането на цялостно физическо и психическо здраве може да допринесе за подобряване на сексуалното удовлетворение.

Лечение на основните медицински състояния

Ако аноргазмия е свързана с основно заболяване, решаващо значение има лечението на това заболяване. Например лечението на диабет, множествена склероза или свръхактивен пикочен мехур може да помогне за облекчаване на сексуалната дисфункция, свързана с тези състояния.

Хормонална терапия при аноргазмия

В някои случаи може да се обмисли хормонална терапия, особено при жени в постменопауза. Хормонозаместителната терапия може да помогне за преодоляване на хормоналния дисбаланс, който може да повлияе на сексуалната функция.

Общуване и сексуално експериментиране

Откритата комуникация с партньора относно желанията, нуждите и предпочитанията е от съществено значение. Двойките могат да експериментират с различни форми на сексуална стимулация, позиции и техники, за да открият това, което работи най-добре за тях.

Важно е да се отбележи, че подходът към лечението трябва да бъде съобразен с конкретните нужди и обстоятелства на всеки отделен човек. Препоръчва се консултация със специалист в областта на сексуалното здраве или сексуален психотерапевт, за да се определи най-подходящият план за лечение. Освен това търпението и позитивната нагласа са от ключово значение, тъй като напредъкът може да отнеме време, особено при справяне с психологически фактори или проблеми във взаимоотношенията.

onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

  1. Менопауза – начало и мерки за предприемане
  2. Човешки папилома вирус – 5 рискови фактори
  3. Размерът има ли значение? Науката и нейното #1 заключение
  4. Венерически болести – 7-те смъртоносни инфекции
  5. DoxyPEP – универсалното решение на полово-предаваните болести

Автор: д-р Цанко Стефанов

Consent Preferences