Камъни в жлъчката – видове, 4 симптома и лечение

жлъчнокаменна болест, камъни в жлъчката

Прочетена: 290 пъти

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Камъни в жлъчката и жлъчен мехур – основна информация

Жлъчният мехур е малък орган, който се намира в дясната част на корема, под черния дроб. Основното му предназначение е да съхранява жлъчката, която се отделя след хранене като помощно средство при храносмилането на мазнините. Въпреки това, понякога жлъчният мехур може да причини повече вреда, отколкото полза, когато не функционира правилно.

Какво представляват камъните в жлъчката?

Камъните в жлъчката са втвърдени отлагания на храносмилателна течност, които се появяват в жлъчния мехур или в жлъчните пътища. Размерът на тези отлагания може да варира от малък, като оризово зърно, до голям, като пинг-понг. При някои пациенти се среща само по един камък, докато при други – може да са няколко на брой камъни.

Не е ясно какво причинява образуването на камъни в жлъчката. Лекарите смятат, че те могат да се появят, когато:

Обикновено жлъчката ви съдържа достатъчно химикали, за да разтвори холестерола, отделян от черния дроб. Но ако черният дроб отделя повече холестерол, отколкото жлъчката може да разтвори, излишният холестерол може да се превърне в кристали и накрая да сфорира камъни.

Билирубинът е химично вещество, което се произвежда, когато организмът разгражда червените кръвни клетки. Някои състояния причиняват отлагане на твърде много билирубин в черния дроб, включително чернодробна цироза, инфекции на жлъчните пътища и някои кръвни нарушения. Излишният билирубин допринася за образуването на жлъчни камъни.

  • Жлъчният мехур не се изпразва напълно и правилно

Ако жлъчният мехур не се изпразва напълно или достатъчно често, жлъчката може да стане много концентрирана, което допринася за образуването на камъни в жлъчката.

5b277a7d ac08 45fe b9b8 20d725bbab96
Жлъчни камъни извадени при оперативно лечение.

Видове камъни в жлъчката

Видовете камъни в жлъчката, които могат да се образуват в жлъчния мехур, включват:

  • Холестеролови камъни в жлъчния мехур

Най-често срещаният вид жлъчен камък, наречен холестеролов жлъчен камък, често изглежда жълт на цвят. Тези жлъчни камъни са съставени основно от неразтворен холестерол, но могат да съдържат и други компоненти.

  • Пигментни жлъчни камъни

Тези тъмнокафяви или черни камъни се образуват, когато жлъчката ви съдържа твърде много билирубин.

Рискови фактори
Факторите, които могат да повишат риска от поява на камъни в жлъчката, включват:

  1. Женски пол;
  2. Възраст над 40 години;
  3. Наднормено тегло или затлъстяване;
  4. Заседнал начин на живот;
  5. Бременност;
  6. Хранене с високо съдържание на мазнини;
  7. Хранене с високо съдържание на холестерол;
  8. Хранене с ниско съдържание на фибри;
  9. Наследстве фактор;
  10. Диабет;
  11. Някои кръвни заболявания, като сърповидно-клетъчна анемия или левкемия;
  12. Рязко отслабване;
  13. Приемане на лекарства, които съдържат естроген, като орални контрацептиви или лекарства за хормонална терапия;
  14. Заболяване на черния дроб

    onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук
    Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Симптоми на камъни в жлъчката

Много камъни в жлъчката не предизвикват никакви симптоми. Тези обаче, които блокират жлъчните пътища, могат да доведат до редица болезнени и притеснителни симптоми, свързани с възникналото възпалениесъстояние, известно още като остър холецистит. Тези симптоми включват:

  1. Болка и чувствителност, разположени в горната дясна част на корема, като болка може да се усеща и в горната дясна част на гърба и рамото;
  2. Дискомфорт или болка след хранене;
  3. Гадене или повръщане;
  4. Фебрилитет

    18 DDI 4879 Gallstones Hero Image
    Жлъчен мехур с камъни.

Усложнения при камъни в жлъчката

Усложненията могат да включват:

  • Възпаление на жлъчния мехур

Жлъчен камък, който се заклещва в шийката на жлъчния мехур, може да причини възпаление на жлъчния мехур – остър холецистит. Холециститът може да причини силна болка и повишена температура.

  • Блокиране на общия жлъчен канал

Жлъчните камъни могат да блокират каналите, по които жлъчката преминава от жлъчния мехур или черния дроб към тънките черва. Това може да доведе до силна болка, развитие на жълтеница и инфекция на жлъчните пътища.

  • Блокиране на панкреатичния канал

Панкреатичният канал започва от тялото на панкреаса и се свързва с общия жлъчен канал точно преди да навлезе в дванадесетопръстника. През панкреатичния канал преминават панкреатичните сокове, съдържащи така наречените панкреатични ензими, които подпомагат храносмилането.

Жлъчен камък може да причини запушване на панкреатичния канал, което също така може да доведе до възпаление на панкреаса – остър панкреатит. Панкреатитът причинява силна, прорязваща и постоянна коремна болка, най-често в областта на епигастриума, и обикновено изисква хоспитализация и лечение.

  • Рак на жлъчния мехур

Хората с анамнеза за камъни в жлъчката са с повишен риск от развитие на рак на жлъчния мехур. Но ракът на жлъчния мехур се среща много рядко, така че въпреки че рискът е повишен, вероятността от рак на жлъчния мехур все още е много малка, според съвременните статистики.

Профилактика и предпазни мерки срещу развитие на камъни в жлъчката

Можете да намалите риска от развитие на камъни в жлъчката, ако:

  • Хранете се здравословно и редовно

Опитайте се да се придържате към обичайното време за хранене всеки ден. Пропускането на хранения или гладуването може да увеличи риска от образуване на камъни в жлъчката.

  • Старайте се да редуцирате телесното си тегло бавно и равномерно

Ако трябва да намалите теглото си, действайте бавно. Бързата загуба на тегло може да увеличи риска от развитие на камъни в жлъчката. Стремете се да сваляте по 0.5 до 1 кг на седмица.

  • Яжте повече храни с високо съдържание на фибри

Включете в диетата си повече храни, богати на фибри, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

  • Поддържайте здравословно тегло

Затлъстяването и наднорменото тегло увеличават риска от образуване на камъни в жлъчката. Работете за постигане на здравословно тегло, като намалите броя на приеманите калории и увеличите физическата активност. След като постигнете здравословно тегло, не спирайте с новите си хранителни и спортни навици, а продължете така, за да не получите нежелани резултати. Ефективни упражнения и видео уроци може да откриете в платформата FlexyFit, която ще ви даде възможност да спортувате от комфорта на собствения си дом и да постигнете целта си успешно, и по здравословен начин. При новорегистрирани потребители получавате 14 дни безплатен пробен период.

Gallbladder C. Graphics2 scaled
Камъни в жлъчката

Лечение на камъни в жлъчката

Някои случаи на камъни в жлъчката, особено тези, които са безсимптомни, могат първоначално да се лекуват с лекарства и промени в диетата. При повечето пациенти, които изпитват симптоми на заболяването, обаче, се налага отстраняване на жлъчния мехур – хирургична холецистектомия. Тази процедура е безопасна и ефективна, а всички странични ефекти, които пациентите могат да изпитат по отношение на промените в храносмилането, обикновено са леки и временни.


  1. Захарен диабет – 3 основни вида, симптоми, диагностика и лечение
  2. Средиземноморска диета VS Диабет и висока захар
  3. Ухапвания от насекоми – 2 реакции в организма
  4. Хипотиреоидизъм – диагностика и 5 вида лечение
  5. Инсулинова резистентност – #1 всичко необходимо

Автор: д-р Цанко Стефанов

Consent Preferences