Най-добри приложения за ендокринология за 2023

приложения за ендокринология

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Смартфоните отдавна са част от ежедневието ни. Интересно е, че медицинските приложения се използват все по-често както от лекарите, така и от пациентите. В тази статия ще направя преглед на най-добрите приложения за ендокринология и ендокринологични заболявания въз основа на отзиви на лекари и пациенти, чиито краен потребител могат да бъдат, както специалисти, така и пациенти. Всички представени приложения са достъпни за платформите Android или iOS.

Най-добри приложения за специалисти, специализанти и студенти

Оценката на рисковите фактори на пациентите, дозите на лекарствата и диференциалните диагнози понякога може да включва необходимостта от оценка на допълнителни ресурси. Приложенията за смартфони са удобен начин за бързо извършване на съответните изчисления в натоварена клинична обстановка, а това може да спести време и по този начин да подобри ефективността на лекарската практика. Това са препоръчителните приложения за ендокринолози, специализанти по ендокринология и общопрактикуващи лекари, които участват в лечението на пациенти с хормонални проблеми. Същото важи и за всички, желаещи да учат материята на тази толкова интересна и сложна специалност.

Thyroid Navigator – приложение за ендокринолози

приложение за ендокринология
Приложение, което е подходящо за всеки, желаещ да навлезе по-дълбоко в науката ендокринология. Подходящо за студенти в медицинските науки, както и практикуващи специалисти.

Приложението Thyroid Navigator е 3D графичен модел на щитовидната жлеза и паращитовидните жлези. Това е полезен инструмент за обучение на пациенти и обучаващи се за най-често срещаните заболявания на щитовидната жлеза.

Приложението ясно показва структурата от нивото на самата кожа до по-дълбоките тъкани. В приложението са включени изображения по триизмерен модел на доброкачествени тумори на щитовидната жлеза, рак на щитовидната жлеза, метастази в лимфните възли, инвазия в трахеята, хроничен тиреоидит и връзка на щитовидната жлеза с различни структури в шията. Освен това има 3D модели на аденом и карцином на паращитовидната жлеза.

thyroid navigator app screenshot
Скрийншот от приложението от Ендоконсулт-СДН

Основни характеристики

  • Триизмерен модел на щитовидната и паращитовидната жлеза
  • Моделът може да се ротира по различни оси.
  • Показани са различни следоперативни състояния на щитовидната и паращитовидната жлеза.
  • Приложението е идеално за обучение на лекари, медицински сестри, лаборанти и пациенти.

Endo Calc

endo calc app

Endo Calc е приложение, разработено за практикуващи ендокринолози от вече утвърден специалист по ендокринология. Много рутинни задачи, които изискват сложни изчисления, могат да бъдат извършени с помощта само на няколко кликвания!

Основни характеристики

  • Преобразувайте HbA1c в средна кръвна глюкоза и фруктозамин.
  • Преобразувайте дози на стероиди.
  • Калкулатор на обема на възлите на щитовидната жлеза
  • Определяне на стадий на рак на щитовидната жлеза
  • Калкулатор на дозата на тироксин
  • Калций, коригиран за албумин
  • Фракционна екскреция на калций при фамилна доброкачествена хипокалциурична хиперкалциемия
  • Оценка на степента на фиброза на NAFLD

Приложението се актуализира редовно, като според разработчика, в близко бъдеще се планират допълнителни инструменти. В момента то струва 3,99 американски долари в Google Play и AppStore. За съжаление няма нито пробна или безплатна версия.

Най-добри приложения за пациенти с ендокринологични заболявания

Захарният диабет засяга до 50% от пациентите, които се преглеждат в амбулаторните условия на съвременните ендокринологични кабинети. Значителната тежест на заболяването се приписва на захарен диабет тип 2. Въпреки това, диабет тип 1 е наистина по-предизвикателното за успешен контрол състояние по отношение на риска от непосредствени усложнения. Диабет тип 1 е свързан с много висок риск от развитие на хипогликемия – ниска кръвна захар, и хипергликемия – висока кръвна захар, при недостатъчно добър контрол над кръвната захар с прилагане на инсулин.

Всъщност стресът, физическите упражнения и диетата могат да повлияят значително на нивата на кръвна захар в кръвта. От пациентите с диабет тип 1 се очаква да приемат приблизително количество инсулин в зависимост от това колко въглехидрати планират да консумират. Неизменно пациентите трябва да направят няколко изчисления през деня. Това е по-малко затруднение за тези, които използват инсулинови помпи или “smart” инсулинови писалки. За пациентите на традиционните многократни дневни инсулинови инжекции, обаче, това може да е предизвикателство. Подбрал съм най-добрите ресурси за пациенти с диабет тип 1.

T1D1 – приложение за диабет

T1D1 app features

Приложението T1D1 е ценно за ръчно регистриране на отделните нива на кръвната захар и инсулиновите дози на пациента. Лекуващият лекар програмира съотношенията инсулин-въглехидрати, корекционните фактори или факторите на чувствителност и целевите стойности на глюкозата. От пациента обаче се очаква да преброи въглехидратите в грамове и да въведе стойността заедно с нивата на кръвна захар при изчисляването на инсулиновата доза.

Приложението е напълно безплатно, без досадни реклами, абонаментни модели или покупки вътре в самото приложение. Тази свободна среда е полезна за хората, живеещи с диабет тип 1. Всички записи могат да се изпращат по електронен път до лекуващия лекар, който се грижи за пациента с диабет.

Основни характеристики

  • Програмируеми настройки на инсулиновата доза: съотношение на инсулина към въглехидратите, корекционен фактор и целеви стойности на глюкозата.
  • Настройките могат да се програмират за различни часове на деня при пациенти с различни нива на физическа активност.
  • Споделяне на дневниците за инсулин и глюкоза с екипа за грижи за диабетиците.

Calorie King

calorie king features

Приложението Calorie King е безплатен инструмент за оценка на общото количество въглехидрати в различни хранителни продукти. То може да бъде разширено отвъд обикновения брояч на въглехидрати, тъй като оценява съдържанието на наситени мазнини, холестерол, натрий и фибри в различни храни.

Основни функции

  • Голяма база данни с хранителни продукти, включително вериги за бързо хранене, популярни ресторанти и дори конкретни препоръчителни хранителни продукти.
  • Етикетите на хранителните продукти могат лесно да се сканират, за да се прегледа ефективно съдържанието на въглехидрати в тях.

Със сигурност има повече приложения от разгледаните в тази публикация. Целта ми беше да подчертая най-често срещаните приложения въз основа на отзиви от практикуващи лекари и пациенти. Надявам се, че сте намерили тази статия за полезна.

Предоставената информация и мнения се базират на опита на практикуващи специалисти по ендокринология и не трябва да заместват съветите на вашия личен лекар или специалист по ендокринология.

Тази публикация в блога е написана за немедицинска аудитория, която се интересува да научи повече за хормоналните нарушения. Платформата onlinemedicine.bg няма търговски конфликти на интерес или активна рекламна кампания с обявените приложения, както и директните връзки към тях.

Автор: д-р Цанко Стефанов

Consent Preferences