Забременяване, поликистозни яйчници и затлъстяване – #1 доказателства и заключения!

поликистозни-яйчници-бременност-затлъстяване

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

поликистозни-яйчници-бременност-затлъстяване

Акценти в статията

Поликистозни яйчници, бременност и затлъстяване – всичко необходимо за всяка бъдеща майка на едно място!

Синдромът на поликистозните яйчници (от английски Polycystic Ovary Syndromе или за съкращение в тази статия ще използваме абревиатурата PCOS) е хормонален проблем, който най-често сполетява жените през репродуктивните им години. При поликистозни яйчници, обикновено цикълът липсва или пък е наличен, но продължава с дни. Нерядка находка е твърде голямото количество на хормон, наречен андроген, който не е толкова свойствен за женския пол като цяло.

Какво всъщност стои в основата на поликистозните яйчници? 

При поликистозни яйчници по външния ръб на яйчника се развиват малки торбички с течност. Те се наричат кисти. Изпълнените с флуидна материя кисти съдържат незрели яйцеклетки, известни като фоликули. А същинският недостатък на процеса стои в това, че фоликулите не успяват редовно да освобождават яйцеклетките си, когато това е необходимо. 

Симптомите на PCOS често започват около времето на първата менструация, но това не е задължително правило. Тъй като клиничната картина е разнообразна, за да се потвърди диагнозата, е нужно пациентката да има поне две от следните оплаквания:

  • Нередовен цикъл. Споменахме вече, че наличието на кратки менструални цикли, мензиси, които не са редовни, или напълно липсващи такива, са често срещани признаци на поликистозни яйчници. Например – появата на по-малко от девет цикъла годишно, като те се появят с интервал от повече от 35 дни между тях.
  • Проблеми със забременяването.
  • Високи нива на андроген. Те могат да доведат до излишно окосмяване по лицето и тялото, наречено хирзутизъм. Понякога може да се наблюдава и тежко акне, както и оплешивяване от мъжки тип.
  • Кисти около външния ръб на яйчниците, като това е доказано с образно изследване.
 

Важно е да се упомене, че признаците и симптомите на поликистозни яйчници обикновено са по-тежки при хора със затлъстяване. Защо това е така? Има някои теории, които все още са в процес на обследване. Но това, което се предполага, е, че определени фактори играят ключова роля в патологичните изменения.

  • Инсулинова резистентност – инсулинът е всеизвестен хормон. Той се секретира от задстомашната жлеза и функцията му е да позволява на клетките да използват глюкозата, основният източник на енергия за организма ни. Ако клетките станат резистентни към действието на инсулина, нивата на кръвната захар логично ще се покачат. 
 

Това от своя страна ще ни въведе в омагьосан кръг, в който жлезата ще трябва да произвежда повече инсулин с цел да намали нивото на захарта. Твърде много инсулин пък стимулира производството на мъжкия хормон андроген. В следствие на това ще се оформят и проблеми с овулацията. Признак на инсулинова резистентност са тъмни, кадифени петна по кожата в долната част на врата, подмишниците, слабините или под гърдите. По-големият апетит и наддаването на тегло са типични за тези пациенти.

  • Нискостепенно възпаление. Белите кръвни клетки произвеждат вещества в отговор на инфекция или нараняване. Тази реакция се нарича нискостепенно възпаление. Изследванията показват, че при жените с поликистозни яйчници се наблюдава именно това дълготрайно, нискостепенно възпаление, което също кара поликистозните яйчници да произвеждат андрогени. Това може да доведе до проблеми със сърцето и кръвоносните съдове.
  • Наследственост. Проучвания са доказали също, че определени гени може да са свързани с поликистозата. Затова се счита, че наличието на фамилна анамнеза за PCOS може да играе роля в развитието на състоянието.
 

поликистозни яйчници, здравословно хранене, диабет, бременност, забременяване, PCOS, покистоза, затлъстяване, забременяване при PCOS, забременяване при поликистозни яйчници, забременяване поликистозни яйчници и затлъстяване, спортТъй като споменахме, че синдромът на поликистозни яйчници се свързва с инсулинова резистентност, важно е да се изясни дали това става на фона на наличие или отсъствие на затлъстяване. Все още се спори кое е първо – поликистозният синдром или затлъстяването. Има повече от две теории по въпроса, но се предполага, че наднорменото тегло значително увеличава разпространението и степента на проява на това състояние. Тоест, едното може да е следствие от другото, а не задължително да го предизвиква. 

По-важното е, че PCOS с или без метаболитен синдром създава повишен риск от развитие на диабет тип 2, обструктивна сънна апнея, дислипидемия (нарушение в обмяната на липидите) и неалкохолно мастно чернодробно заболяване. Такова излагане на повишен общ кардиометаболитен риск би могло потенциално да доведе до повишени сърдечно-съдови инциденти и дори до преждевременна смърт в периода след менопаузата.

Поликистозни яйчници и бременност

Със сигурност много жени с поликистозни яйчници се питат как стои въпросът с бременността. Проучихме и този казус, за да ви информираме. Преди известно време е проведено изследване на 159 пациентки със PCOS и при 45%  от тях се е установило отлично протичане на бременността с почти 35%  на живораждаемост. Нека се има предвид, обаче, че диагнозата PCOS неминуемо увеличава риска от някои усложнения по време на бременност, като например:

  • високо кръвно налягане – хипертензия
  • гестационен диабетв този случай се повишава възможността родилката да има бебе, по-голямо по размер от нормалната гестационна възраст. Това идва и с по-висок риск от необходимост от раждане с цезарово сечение.
  • преждевременно раждане – това би наложило и престой за бебето в интензивното отделение.

Тук е моментът да ви предложим някои здравни съвети, които могат да бъдат от полза за жените с поликистозни яйчници, опитващи се да забременеят. Те са златни препоръки в обучението на популацията за личното здраве и отговорност. Затова запомнете да:

  • поддържате на здравословно тегло – смята се, че 5% – 10% от загубата на излишното тегло повишава плодовитостта на организма.
  • се храните здравословно
  • приемайте пренатални витамини 
  • се натоварвате умерено
  • контролирате стреса
  • спите достатъчно 
 

Каква е ролята на пренаталните витамини при забременяване при дами с поликистозни яйчници?

Както вече споменахме нагоре в материала, синдромът на поликистозни яйчници е често срещано хормонално заболяване, което засяга жени в репродуктивна възраст. Жените със  PCOS често срещат трудности при забременяване поради нередовен менструален цикъл и проблеми с овулацията. 

В допълнение към медицинското лечение, приемането на пренатални витамини може да има положително въздействие върху плодовитостта и резултатите от бременността при дами със синдрома, които се опитват да забременеят.

Пренаталните витамини са комбинация от витамини и минерали, които са специално предназначени да поддържат бременността здрава и в отлично състояние. Те обикновено съдържат фолиева киселина, желязо, калций и други важни хранителни вещества, които са от съществено значение за развитието на плода. Въпреки че обикновено се използват по време на бременност, те могат да бъдат полезни и за жени, които се опитват да забременеят.

Жените с поликистозни яйчници са изложени на повишен риск от недостиг на някои витамини, като витамин D и витамини от група В. Тези недостатъци могат да повлияят на плодовитостта и да увеличат риска от усложнения при бременност, като гестационен диабет и прееклампсия. Приемът на пренатални витамини може да помогне за предотвратяване на тези недостатъци и рискове, както и да подобри цялостното здравословно състояние, което може да увеличи шансовете за успешно забременяване при жени с PCOS и да поддържа здравословна бременност.

поликистозни яйчници, здравословно хранене, диабет, бременност, забременяване, PCOS, покистоза, затлъстяване, забременяване при PCOS, забременяване при поликистозни яйчници, забременяване поликистозни яйчници и затлъстяване, спортЕдно от най-важните хранителни вещества, съдържащи се в пренаталните витамини, е фолиевата киселина. Фолиевата киселина е витамин от група В – по-конкретно витамин В9, който е от съществено значение за развитието на невралната тръба на плода. Жените с поликистозни яйчници имат повишен риск от дефекти на невралната тръба и приемането на пренатални витамини може да помогне за намаляване на този риск. Всъщност се препоръчва всички жени, които се опитват да забременеят, да приемат поне 400 mcg фолиева киселина дневно.

В допълнение към фолиевата киселина, пренаталните витамини съдържат желязо, което е важно за развитието на червените кръвни клетки и за предотвратяване на анемия. Жените с поликистозни яйчници са изложени на повишен риск от анемия, заради обилното менструално кървене и приемането на пренатални витамини може да помогне за предотвратяването на този процес. 

Калцият също е важен за развитието на плода и жените с поликистозни яйчници имат повишен риск от развитие на гестационен диабет, който може да бъде предотвратен чрез поддържане на здравословно тегло и консумация на диета, богата на калций.

Като цяло, приемането на пренатални витамини може да има положително въздействие върху плодовитостта и резултатите от бременността при жени с поликистозни яйчници, които се опитват да забременеят. Осигурявайки основните витамини и минерали, пренаталните витамини могат да помогнат за поддържане на здравословна бременност и да намалят риска от усложнения. 

Някои по-конкретни съвети за дами с PCOS, които искат да отслабнат и да забременеят

поликистозни яйчници, здравословно хранене, диабет, бременност, забременяване, PCOS, покистоза, затлъстяване, забременяване при PCOS, забременяване при поликистозни яйчници, забременяване поликистозни яйчници и затлъстяванеЖените с поликистозни яйчници, които се опитват да забременеят и да отслабнат едновременно, трябва да се съсредоточат върху консумацията на храна, която е с високо съдържание на хранителни вещества, ниско съдържание на калории и насърчава здравословен хормонален баланс. По-надолу изброявам някои хранителни продукти, които могат да бъдат полезни за жени с поликистозни яйчници, които се опитват да забременеят и същевременно с този приятен процес – да отслабнат.

Зеленчуци бедни скорбяла

Зеленчуци като броколи, спанак, зеле и моркови са с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на калории, което ги прави отличен избор за отслабване. Освен това те съдържат важни хранителни вещества като витамини А, С и К, както и фолат, който е от съществено значение за развитието на плода.

Растителни белтъчини

Консумирането на растителни източници на протеини като пиле, риба и тофу може да помогне за изграждането и възстановяването на тъканите в тялото, като същевременно насърчава ситостта и предотвратява преяждането. Протеинът също може да помогне за стабилизиране на нивата на кръвната захар, което е важно за жени с PCOS, които често се борят с инсулинова резистентност, както вече обсъдихме в началото на материала.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни като киноа, кафяв ориз и пълнозърнести макаронени изделия са с високо съдържание на фибри и сложни въглехидрати, което може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар и поддържане на чувството за ситост. Пълнозърнестите храни също съдържат важни хранителни вещества като желязо и витамини от група В, които са от съществено значение за развитието на плода.

Здравословни мазнини

Консумирането на здравословни мазнини като авокадо, ядки и зехтин може да помогне за поддържане на здравословен хормонален баланс, намаляване на възпалението и възпалителния отговор в организма, както и подобряване на инсулиновата чувствителност. Здравословните мазнини, също така, могат да помогнат за поддържане на ситост, потискане на апетита и предпазват от преяждане.

Плодове

Плодовете като ягоди, боровинки и малини са с високо съдържание на антиоксиданти, фибри и витамин С, което ги прави отличен избор за жени с поликистозни яйчници, които се целят към успешно забременяване и редукция на телесното тегло. Плодовете, които изброих, имат сравнително по-нисък гликемичен индекс и помагат драстично при битката с висока кръвна захар и поддържане на адекватен и здравословен хормонален баланс в тялото.

В допълнение към консумацията на тези хранителни продукти, жените с поликистозни яйчници, които се опитват да забременеят и същевременно да отслабнат, трябва да се стремят да намалят приема на преработени храни, сладки напитки и храни с високо съдържание на наситени и трансмазнини. Ако искате ние, от Online Medicine, да ви помогнем повече в отслабването – разгледайте тази страница.

Всички описани промени в начина на живот, хранене, както и редовният прием на пренатални витамини могат да редуцират симптомите ви на PCOS и да подобрят шансовете ви да забременеете, да прекарате щастлива и спокойна бременност и да родите здраво дете.

Автор: Александър Манчев

Редакция: д-р Цанко Стефанов

Още от същата категория:

Тест на Галиери, Анемия, видове, желязодефицитна анемия, желязо, пернициозна анемия, кръвоизлив, хемоглобин, нисък хемоглобин, умора, световъртеж, анемичен синдром, желязо

Тест на Галиери – новото бъдеще в ранната диагностика на рак

Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.Нов кръвен тест – тест на Галиери засича рак в ранните стадии В днешно време медицината е напреднала дотолкова, че може да се похвали с бързи диагностични темпове в почти всяка

Прочетете »
Consent Preferences