Първа помощ при обезводняване – 20 основни симптома

обезводняване, дехидратация, горещо време

Съдържание:

facebook, фейсбук, onlinemedicine.bg, onlinemedicinedrts
Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.

Първа помощ при обезводняване

С настъпването на летния сезон, температурите значително се повишават. В резултат на това, се наблюдава и увеличение на случаите на хора, които губят съзнание на оживени места и се насочват към спешните отделения. Обезводняване или дехидратация обаче не се дължи само на недостатъчния прием на течности, а може да настъпи и в резултат на прекомерната консумация на течности, когато организмът поради някаква причина не може да ги задържи, което води до прекомерно уриниране.

Типичен пример за обезводняване са летните вируси, които са съпроводени от обилно повръщане и диария, някои хронични заболявания на органите и системите, както и прекомерният прием на алкохол и наркотични вещества. Интоксикацията и загубата на кръв също не трябва да се подценяват.

При възрастните, състоянието на дехидратация или обезводняване протича поетапно.

Симптомите на лека степен на дехидратация включват:

  1. Сухота в устата.
  2. Жажда.
  3. Оскъдно уриниране.
  4. Загуба на апетит.
  5. Отпадналост.
  6. Безцветни, гъсти секрети в устата, трудни за преглъщане.

обезводняване, дехидратация, горещо време, симптоми на дехидратация, симптоми на обезводняванеАко леките симптоми на дехидратация не бъдат лекувани своевременно, те могат да прогресират до средна степен на обезводняване, което се проявява чрез:

  1. Напукване и сухота по кожата.
  2. Тъмна урина или липса на уриниране.
  3. Запек.
  4. Главоболие.
  5. Мигрена.
  6. Световъртеж.
  7. Отпадналост.

Ако леките и средните симптоми бъдат пренебрегнати, може да настъпи тежка степен на дехидратация, която се проявява чрез:

  1. Понижено артериално налягане.
  2. Задух.
  3. Учестен пулс и сърцебиене.
  4. Дезориентация.
  5. Визуално болният е с изпито лице и хлътнали очи.
  6. Загуба на съзнание.
  7. Повишена телесна температура.

При деца симптомите не се различават значително от тези при възрастните. Родителите трябва да внимават и да следят количеството на урина и рязкото намаляване на теглото на децата и бебетата. Те могат да се проявят като вялост, изнемощялост и липса на интерес към хранене и приемане на течности.

В случаите, когато състоянието е съпроводено от обилно повръщане и диария, важно е да се потърси лечение, предписано от лекар. В такива ситуации, ако не успеете да контролирате състоянието, може да бъде необходимо болнично лечение за настъпилото обезводняване или дехидратация.

Ако забележите тези симптоми, свържете се с вашия лекар и запишете час за преглед.

При кърмачета и деца под 3-годишна възраст симптомите прогресират изключително бързо и е необходимо да се потърси неотложна медицинска помощ.

Ако се наблюдават загуба на съзнание, задух и дезориентация, трябва незабавно да се потърси спешна медицинска помощ чрез националния телефон 112.

Първата помощ, приложима в тези случаи, е свързана с разпознаването на симптомите преди те да достигнат средна или тежка фаза. Лечението включва активна рехидратация, почивка и лека храна в малки порции.

Целта е доставянето на малки количества течности и храна често, за да се възстанови нормалният механизъм на организма – хидратирана кожа, редовно уриниране, лигавица с розов цвят, тонус и кожа с розов отенък. В някои случаи – рехидратация може да се наложи по интравенозен път.


Може да прочетете още за:

  1. Първа помощ при ухапване от кърлеж – 3 стъпки
  2. Първа помощ при травма от електричество – #1 стъпка по стъпка препоръка от лекар
  3. Кръвотечение и хиповолемичен шок – #1 ръководство от парамедик
  4. Първа помощ при черепно-мозъчна травма – #1 ръководство от парамедик
  5. Изгаряне – видове и първа помощ при изгаряния #1

Автор: Гергана Койчева – парамедик

Моля, последвайте ни във Фейсбук.

Consent Preferences