Признаци и симптоми на непоносимост към глутен
Непоносимост към глутен е вид разстройство, което ви кара да получите отрицателна реакция след консумирането на определено вещество. В действителност става въпрос за протеин, който се съдържа в пшеницата, ечемика и ръжта. Реакцията е известна още и като чувствителност към глутен без целиакия.
Въпреки че двете заболявания могат да причинят почти еднакви симптоми, непоносимостта към глутен не уврежда червата по начина, по който го прави целиакията.
[caption id="attachment_8150" align=aligncenter width=582] Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.[/caption]
Болестта, за която говорим може да причини широк спектър от симптоми. Примерно храносмилателни проблеми, главоболие, умора, болки в ставите и кожни обриви. Тези симптоми обикновено се появяват в рамките на часове или дори ден или два след консумирането на този вид протеин. Симптомите обикновено изчезват, след като това вещество се премахне от диетата и се избягва напълно.
Стомашно-чревните симптоми са често срещани при непоносимост към глутен. Много хора забелязват следните признаци:
- Стомашна болка или дискомфорт. Те могат да варират от леки до тежки и да бъдат краткотрайни или по-продължителни.
- Газове и подуване. Усещане за стягане, пълнота или подуване на стомаха, особено след хранене.
- Гадене или разстроен стомах свързани с чувство за повдигане.
- Диария.
- Имате затруднени и неприятни изхождания или ходите по голяма нужда по-малко от три пъти седмично.
- Повръщане след хранене или пиене.
[caption id="attachment_8239" align=aligncenter width=507] СТОП на глутен в диетата ви![/caption]
Тези храносмилателни симптоми обикновено се появяват доста бързо след консумация на този вид протеин - в рамките на няколко часа или един ден. Това е малко по-различно от стомашно-чревните признаци на целиакия. Те обикновено се появяват поне един ден след консумация на глутен.
Непоносимост към глутен е по-често срещана от целиакия. Счита се, че цьолиакията или целиакия засяга около 1% от хората по света. Докато повечето изследвания твърдят, че между 6% и 13% от хората в световен мащаб е възможно да имат непоносимост към глутен.
Научете повече за:
- Магнезий – номер 1 избор за хранителна добавка
- 5-HTP срещу депресия и наднормено тегло
- Понижете холестерола без лекарства!
- Витамини и добавки срещу висока кръвна захар
- Аминокиселината таурин забавя стареенето