Online Medicine България

Над менюто
collapse

Алергичен ринит при деца - 4 симптома

2023-07-27  Цанко Стефанов Прочетена: 126 пъти

Алергичен ринит при деца:

Симптоми, причини за развитие и ефективно овладяване на клиничната картина

Състоянието алергичен ринит при деца се е превърна в най-често срещаното алергично заболяване, което засяга до 20-25% от европейското население и над 600 милиона души в световен мащаб. Шокиращо е, че разпространението на алергичен ринит при деца се е утроило през последните 25 години, което го превръща в значим глобален здравен проблем.

Сред страдащите най-засегнати са подрастващите и младите хора, като честотата на разпространение е 1-15% при децата на възраст 6-7 години и 2-40% при децата в училищна възраст. Тежестта на клиничната картина на алергичен ринит при деца може да окаже сериозно влияние върху качеството на живот на пациента, като засегне социалната активност, съня, работоспособността и посещаемостта на училище.

Зашеметяващата икономическа тежест на алергичен ринит при деца достига милиарди долари под формата на преки и непреки разходи в Европа и САЩ взети заедно.

Алергичен ринит при деца и юноши

Състоянието е част от "алергичния цикъл", който включва атопичен дерматит, алергичен ринит и бронхиална астма. Същото е най-разпространено в училищна възраст, като е изключително рядко срещано в кърмаческа възраст (до 1-годишна възраст). В този ранен етап диагностицирането на алергичен ринит може да бъде предизвикателство поради други възможни причини засимптомите, като вирусни или бактериални инфекции, хипертрофия на аденоидна вегетация, носна полипоза или анатомични аномалии.

Клинични характеристики на алергичен ринит при деца

Алергичният ринит се характеризира с IgE-медиирано (алергично) възпаление на носната лигавица, което води до различните по вид симптоми:

  1. Кихане - често повтарящо се, особено в случаите на сезонен алергичен ринит при деца.
  2. Сърбеж - често се в носа, очите, небцето и ушния канал.
  3. Запушване на носа - по-силно изразено и по-трайно при целогодишния алергичен ринит при деца.
  4. Секреция - водниста или слузеста, придружена от постназална секреция, водещо до развитието на суха, упорита кашлица, подобна на бронхиалната астма.

Няколко характерни симптома се наблюдават специално при децата:

  • "Алергичен поздрав" - търкане на върха на носа с дланта за облекчаване на сърбежа, което води до напречна гънка в долната трета на носа.
  • Алергичн "недоспиване" - тъмни кръгове под очите, дължащи се на венозен застой, причинен от запушване на носната лигавица.
  • Линии на Дени-Морган - изявени линии или гънки под ръба на долния клепач.
  • Дишане през отворена уста, поради запушване на носа.алергичен ринит при деца, аденовирус, вирус, деца, инфекции с аденовируси, нарушения на говора, дете

Усложнения и класификация на алергичен ринит при деца

Алергичен ринит при деца може да доведе до редица усложнения, включително серозен среден отит със загуба на слуха, хроничен синузит, рецидивиращ среден отит, аденоидит, сънна апнея и аномалии в лицево-черепното развитие.

Алергичен ринит при деца се класифицира като интермитентна и персистираща форма в зависимост от продължителността и тежестта на симптомите и тяхното въздействие върху качеството на живот на пациента.

Патогенеза на заболяването

Възпалението при алергичен ринит при деца е резултат както от ранните, така и от късните фази на реакция към излагането на алергени. Реакцията в ранната фаза се опосредства от производството на хистамин, което води до симптоми като сърбеж, кихане и водниста ринорея. Къснофазовият отговор включва инфилтрация на еозинофили и Т-лимфоцити, което води до назална обструкция.

Рискови фактори и причинители на алергичен ринит

Състоянието е многофакторно заболяване, върху което оказват влияние генетичното предразположение и факторите на околната среда. Вдишваните алергени като прахови акари, животински козина, плесени и полени играят значителна роля. Освен това тютюнопушенето (активно и пасивно), замърсяването на въздуха, стресът, начинът на живот и диетата могат да увеличат риска от сенсибилизация и реактивност на дихателните пътища.

Диагностика на алергичен ринит при деца

Диагностицирането и лечението при деца може да бъде предизвикателство, но с правилния подход можем значително да подобрим комфорта и качеството на живот на малките пациенти. Алергичен ринит при деца е най-често срещаното алергично заболяване, което засяга милиони деца по света. Ранното му откриване и справяне с него е от съществено значение за предотвратяване на усложненията и осигуряване на оптимален контрол особено при деца със съпътстваща бронхиална астма.алергичен ринит при деца, нарушения на говора, деца

Диагностицирането на алергичен ринит при деца изисква цялостна оценка, която включва:

  1. Подробна анамнеза - установяването на фамилна анамнеза за алергичен ринит или бронхиална астма, кожни алергии в ранна детска възраст, повишена честота на "настинките" през пролетта и лятото, и повтарящи се симптоми през определени сезони могат да насочат към диагнозата сезонен алергичен ринит.
  2. Клиничен преглед - подутата, бледа и понякога жива носна лигавица с воднист или серозен секрет, съчетана със зачервени конюнктиви, сълзене и фотофобия, предоставя ценни клинични данни.
  3. Лабораторни изследвания - Еозинофилия в кръвта и еозинофили в назалния секрет могат да подкрепят диагнозата.
  4. Тестове за алергия - Провеждането на кожни алергични проби с домашни алергени и полени или специфични IgE тестове може да помогне за идентифициране на вида алерген, причиняващ състоянието.

Лечение на алергичен ринит при деца

След поставяне на диагнозата, лечението на алергичен ринитпри деца следва някои основни принципи, подобни на тези при възрастните пациенти, но със специално внимание към безопасността и подходящите за възрастта дози лекарства.

Ключовите моменти в терапията включват:

  1. Избягване на алергени - елиминирането на контакта с алергени е от съществено значение, особено за епидермалните алергени, като пърхот от домашни любимци и птиче месо. Частично премахване на алергените може да бъде възможно за акари и полени.
  2. Фармакотерапия - медикаментозното лечение трябва да е симптоматично и да се основава на патогенетичните механизми, като се отчитат тежестта и видът на ринита.

а) Антихистамини

Предпочитат се неседативни перорални антихистамини, които блокират действието на хистамина и облекчават сърбежа, постоянното кихане и ринорея. Назалните антихистамини предлагат силен локален антихистаминов и противовъзпалителен ефект с минимални странични ефекти, което ги прави идеални за употреба в детска възраст.

б) Алфа-адренергични агонисти - деконгестанти

Кратките курсове с локални деконгестанти могат да осигурят облекчение, но не трябва да надвишават 10 дни при възрастни и 5-7 дни при деца, за да се избегне развитието на медикаментозен ринит. Пероралните деконгестанти могат да се използват в комбинация с антихистамини при деца над 12-годишна възраст.

в) Кромони

Друга ефективна възможност за лечение.

г) Глюкокортикостероиди

Глюкокортикостероидите за локално приложение значително подобряват всички симптоми на алергичното възпаление, включително назалната обструкция. Системните глюкокортикостероиди, обаче, не се препоръчват при неусложнен детски ринит.

д) Антилевкотриени

Полезни са както при поленова астма, така и при ринит.

Състоянието алергичен ринит при деца може да не е животозастрашаващо, но може значително да повлияе на комфорта и качеството на живот на детето. Пренебрегването на правилното лечение може да доведе до усложнения и влошаване на състоянието на долните дихателни пътища, което да доведе до развитие на бронхиална астма.


  1. Нервно-психическо развитие на децата: #1 Ръководство за родители
  2. Варицела при деца – 7 – 21 дни инкубационен период
  3. Аденовируси при деца – 11 основни симптома
  4. Нарушения на говора – 9 форми
  5. Висок холестерол при деца

[caption id="attachment_8150" align=aligncenter width=728]onlinemedicinedrts, последвайте ни във фейсбук Моля, последвайте ни във фейсбук, като кликнете върху тази картинка.[/caption]

Автор: д-р Цанко Стефанов


Share: