Online Medicine България

Над менюто
collapse

Хормоните на щитовидната жлеза и влиянието им върху психичното ни здраве

2024-07-25  Лучия Таскова Прочетена: 175 пъти

Хормоните на щитовидната жлеза могат да повлият на нашите настроения, емоции и чувства

В нашите дни има значителен бум на хора, които се борят с разстройства на ендокринната система. Влошаването на психичното здраве често се свързва със смущения във функцията и производството на хормоните на щитовидната жлеза.

Ясно е, че хормоните на щитовидната жлеза играят важна роля за настроението, за метаболизма, за репродуктивните функции, за либидото и прочее. За да дадем по-ясна картина за това, нека първо да разгледаме хормоните на щитовидната жлеза и тяхната функция.

Щитовидната жлеза е разположена под адамовата ябълка в предната част на шията. Състои се от два дяла, разположени от двете страни на трахеята. Хормоните, които произвеждат щитовидната жлеза, са отговорни за метаболизма и подобреното телесно тегло на тялото.

[caption id="" align=aligncenter width=332]хормоните на щитовидната жлеза, щитовидна жлезаGoogle and Wikimedia Creative Commons Licence[/caption]

Кои са хормоните на щитовидната жлеза?

TSH или тироид-стимулиращ хормон е един основен хормон, произвеждащ се в хипофизната жлеза, който се намира в малкия мозък и неговата роля е, постъпвайки в щитовидната жлеза, да регулира производството на щитовидните хормони.

С две думи, TSH е шефът на операцията по производство на хормоните на щитовидната жлеза. Той регулира производството на щитоводните хормони тироксин и трийодтиронин, познати съответно като Т4 и Т3. Случва се, обаче, щитовидната жлеза да не произвежда точното количество хормони, необходими на тялото, което може да доведе до състояния на хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм.

Какво се случва в психичен аспект, когато функцията е нарушена и хормоните на щитовидната жлеза се променят количествено или качествено?

Нарушеното функциониране на щитовидната жлеза може да доведе до промяна в настроението. Основен симптом, който се свързва с хипертиреоидизма, е проявата на агресия.

Хипертиреоидизмът също така се проявява с негативно влияние върху когнитивните функции, реактивното време, визуалната и пространствената ориентация. Връзката между хипотиреоидизъм и депресия е известна отдавна. Симптомите също са идентични – емоционална лабилност, отслабване на когнитивните способности, нарушения на паметта, чувство за умора.

Някои лекарства използват част от хормоните на щитовидната жлеза, особено когато симптомите са проявяват като форма на депресия, и това води до подобряване на психичния статус. Връзката между тироидните хормони и депресивните състояния се обяснява с това, че Т хормонът има регулаторна функция върху производството и количеството серотонин и норадреналин.

[caption id="" align=aligncenter width=329]Щитовидна жлеза, кортекс, медула, анатомияGoogle and Wikimedia Creative Commons Licence[/caption]

Съответно, ниските нива на Т3 водят до понижаване на нивата на серотонин и норадреналин, а ниските нива на тези хормони са отговорни за спад в настроението, развитие на чувство за тъга и меланхолия, респективно симптоматичния комплекс на депресивен синдром.

Нарушената функция на щитовидната жлеза се свързва с редица невропсихични разстройства. Това е така, защото щитовидната жлеза има основна роля в поддържането на метаболизма, включително и на процесите на трансмисия на важни химични компоненти в мозъчната тъкан, както и за функцията на кръвно-мозъчната бариера.

Нарушения във функцията на щитовидната жлеза водят и до нарушения в невротрансмисията.

Въпреки това, че все още се водят дискусии в медицинските среди в България по отношение на връзката на щитовидната жлеза и психичното здраве. В моята психотерапевтична практика, пациентите идват с тревожност или депресия, а в лабораторните им резултати често се наблюдават отклонения в нивата на хормоните на щитовидната жлеза. Пациентите, които страдат от пристъпи на паника, също страдат от смущения във функцията на щитовидната жлеза.

Хормоните на щитовидната жлеза, щитовидна жлеза, хормони на щитовидна жлеза, тироксин, трийодтиронин

Image by Cleveland Clinic, embed, under copyright act

Лечението на дисбаланса на хормоните на щитовидната жлеза води до уравновесяване нормалното количество хормони, които трябва да бъдат произведени от спомената жлеза. Това подпомага възстановяване на психичните функции и процеси.

Пациентите, които съобщават на своя терапевт за промени в настроението, за симптоматика, която се свързва с депресия, тревожност, паническо разстройство и други споменати състояние, както и за някои симптоми, водещи към съмнение за развитие на психични разстройства, е от изключителна важност да се изследва функцията, както и нивата на хормоните на щитовидната жлеза. Ако е необходимо, трябва да се проведе лечение.

Това значително би могло да подпомогне процеса на психотерапията. Важно е и колегите психолози да познават връзките между хормоналните нарушения и психичното здраве, за да могат да предложат по-адекватна и надеждна подкрепа за своите пациенти.

Два интересни видео материала свързани с хормоните на щитовидната жлеза, тяхната диагностика, симптоми и важни съвети за решение на проблемите от специалисти:

 

Автор: Лучия Таскова


Share: