Топ 5 храните, които ни лекуват
С лекарствата е лесно. Докторът ги предписва, а ние отиваме и си ги вземаме от аптеката. Те са напълно незаменими при определени състояния, когато не можем да минем без тях. Хипократ, обаче, е казал още преди векове, че храната трябва да бъде нашето лекарство, а нашето лекарство да е храната ни.
Затова в тази статия събрахме подробна информация за най-полезните храни, както и защо трябва да ги добавим в седмичното или дневното си меню, когато искаме да възстановим естествените защитни сили на организма си по време или след боледуване и нараняване, а дори и като натурална форма на превенция срещу някои заболявания.
Кои са тези топ 5 храни, които ни лекуват?
Номер 1 място заемат тяхно величество ядките и семената. Тук включваме, но в никакъв случай не се ограничаваме само до бадеми, пекани, орехи, слънчогледови семки, ленено и конопено семе. Всички те са чудесен избор за захранване на тялото по време на процеса на възстановяване от прекарани грипни или други заболявания. Тези храни осигуряват растителни протеини, здравословни мазнини и витамини и минерали, които подпомагат лечението.
Доказано е, че те са добър източник на цинк, витаминЕ, манган и магнезий. Витамин Е действа като антиоксидант в организма, предпазвайки от увреждане на клетките, а също така е от решаващо значение за имунното здраве - има проучвания, открили, че здравословните нива на витаминЕ могат да подобрят функцията на защитните имунни клетки, като естествените клетки убийци (NK клетки), които помагат в борбата с инфекциите. Добавяйте шепа от което и да е ядково или семенно растение към храненето си всеки ден и няма да сгрешите. За предпочитане е да ги консумирате или сурови, или съвсем леко нагряти, за да не се изгубят ценните им свойства.
На почетното 2-о място застават кръстоцветните зеленчуци. Това са карфиол, броколи, брюкселско зеле и обикновено зеле, които са добре известни със своите впечатляващи ползи за здравето. Те могат да подпомогнат възстановяването благодарение на голямото разнообразие от витамини, минерали и антиоксиданти.
За тях се знае, че съдържат глюкозинолати – това са съединения, които тялото ни впоследствие превръща в изотиоцианати. Доказано е, че изотиоцианатите насърчават имунното здраве чрез потискане на възпалението, активиране на имунната защита и предизвикване на смърт в заразените клетки, за да не могат да инфектират съседните им такива. Освен това тези зеленчуци съдържат богат набор от хранителнивещества, за които изнемощелият организъм жадува по време на възстановяване, като витамин С и витамини от група В.
Нека не забравяме и полезните въглехидрати, които заемат трета позиция в почетната класация на Online Medicine. Наситен с такива е добиващият все по-голяма популярност сладък картоф. Неговата консумация е важна за възстановяването. Въглехидратите не само осигуряват енергията, необходима на клетките за заздравяването им, но съдържат и ензими като хексокиназа и цитрат синтаза, които подпомагат възстановяването на рани. Нека все пак да имаме предвид, че неадекватният прием на въглехидрати може да наруши заздравяването на рани и да забави възстановяването. Затова трябва да знаем къде е мярката.
Една здравословна порция от сладкитекартофи ще повлияе изключително и само позитивно върху цялостния процес на лекуване, тъй като този сорт картофи са питателни източници на въглехидрати и то не какви да е, а такива с противовъзпалителни растителни съединения, витамини и минерали - включително витамин С, каротеноиди и манган. Тоест все вещества, които оптимизират имунния отговор и помагат на тялото да се възстанови от увреждания и свободни радикали.
Няма как да подминем листните зелени зеленчуци, които заемат четвъртата ни позиция. Обичани от едни, отричани от други, често отблъсквани с рев от децата заради по-нетипичния си вкус и консистенция при дъвчене, те въпреки това остават на челните места по хранителни свойства. Къдраво зеле (кейл), спанак, рукола, маруля – всички те са пълни с вещества, които се борят с възпалението, подобряват имунната функция и заздравяването на рани, което ги прави идеалният избор за насърчаване на възстановяването.
Листните зеленчуци са с високо съдържание на витамин С, манган, магнезий, фолат и провитамин А, богати са на полифенолни антиоксиданти, които имат мощни противовъзпалителни и имуноподдържащи свойства. Многобройни изследвания са показали, че някои полифеноли, включително антиоксидантът кверцетин, които са концентрирани в зелените листни зеленчуци, могат да помогнат за потискане на производството на възпалителни протеини като TNF-алфа. Нещо повече – те буквално бъкат от витамин С, а вече всички сме наясно с неговата мощна антиоксидантна роля в организма.
И накрая като за десерт оставяме най-сладкото – горските плодове. На 5-то място в класацията ни, но със сигурност не на 5-то място по важност. Те също са пълни с хранителни вещества и растителни съединения, които могат да помогнат за възстановяването на тялото. Така например, горските плодове осигуряват достатъчно витамин С, който насърчава заздравяването на рани чрез стимулиране на производството на колаген – най-разпространеният протеин в организма. Още, те съдържат антиоксиданти като антоцианини, които са растителни пигменти, които им придават този типичен жизнен цвят, в допълнение имат и противовъзпалителни, антивирусни и имуноподдържащи ефекти.
Включете гореизброените храни в менюто си по време на възстановявате от заболяване, нараняване или операция, за да осигурите на тялото си захранване с хранителни вещества и съединения, които да насърчават заздравяването. Ядките, кръстоцветните зеленчуци и останалите изброени храни могат да помогнат за оптимизиране на възстановяването. Но нека не омаловажаваме и златните съвети на лекаря - много почивка, поддържането на добра хидратация и избягването на тютюнопушене и алкохол. Те винаги ще бъдат във ваш плюс.
Автор: Александър Манчев